Ειδησεογραφικό site

Απίστευτη πρόκληση Γιούνκερ για το Αιγαίο και τα… χιλιόμετρα

39

 

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το προσφυγικό αλλά και για τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της Δευτέρας, μια μόλις μέρα μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά του περί κοινών περιπολιών Αθήνας-Άγκυρας στο Αιγαίο.

Μιλώντας χθες από την Φρανκούρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, είπε ότι «τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα», ενώ εξέφρασε τη δυσφορία και την απορία του για τις αντιδράσεις που συνάντησε η πρότασή του για τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ακόμη ότι με το θέμα των προσφύγων επανέρχονται στην επιφάνεια παλιές αντιπαλότητες.

«Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Το νιώθουμε και τώρα με την ελλιπή διάθεση για αλληλεγγύη κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου με στολή Ναζί στους δρόμους της Αθήνας. Μετά από 60 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοιες εικόνες ή ότι κάποιοι από αυτούς οι οποίοι έγιναν μέλη της ΕΕ μετά την αλλαγή στην Ευρώπη θα απομακρύνονταν από την ουσιαστική αλληλεγγύη. Δεν γίνεται έτσι», δήλωσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός και συνέχισε λέγοντας ότι προτιμά μια Γερμανίδα Καγκελάριο που «αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δείχνει ότι έχει και καρδιά», την στηρίζει σθεναρά και εκτιμά ότι έχει καταγράψει «τρομερή επίδοση» στο προσφυγικό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.