Ειδησεογραφικό site

Απίστευτη παρέμβαση και ύμνοι για τον Θεοχάρη από την ΕΕ-Kανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ, είπε ο πρώην γ.γ. Εσόδων

170

Ανακοίνωση έβγαλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παραίτηση του γγ. δημοσίων εσόδων της Ελλάδος Χάρη Θεοχάρη. Προσβλέπει σε μια διαφανή εκλογή και συνέχεια των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της την παραίτηση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων της Ελλάδος, Χάρη Θεοχάρη. Από τον ορισμό του γ.γ. δημοσίων εσόδων τον Φεβρουάριο 2013, ως επικεφαλής μιας ημιαυτόνομης διοίκησης, εντός του υπουργείου οικονομικών, ο κ. Θεοχάρης διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας. Η διοίκηση εσόδων διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας.

Είναι ουσιώδους σημασίας να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της διοίκησης, η καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής και η διασφάλιση αυξανόμενων δημοσίων εσόδων. Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος Ρεν, επανειλημμένα κατά το παρελθόν, αυτό δεν είναι μόνο στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας.»

«Κανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ»

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την οποία ανακοινώθηκε η παραίτησή του, ο Χάρης Θεοχάρης, εμφανώς συγκινημένος και αφού φίλησε τον κ. Στουρνάρα, σχολίασε: «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία… Έχω κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια… Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν πετύχει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια».

Στη συνέχεια ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης άρχισε τα «καρφιά»:«Η απόφαση παραίτησης είναι δική μου» διευκρίνισε, προσθέτοντας όμως ότι «κανένας δεν είχε το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ, δεν έχω κάνει τίποτε που να το σκέφτομαι δεύτερη φορά».

Και συνέχισε:

«Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο» είπε. «Τα μέτρα τα παίρνει η εκλεγμένη κυβέρνηση». «Πήρα δομές κατεστραμμένες και, βήμα-βήμα, παρά τα λάθη, πιστεύω ότι η εκτίμηση του έργου θα είναι ανεκτίμητη».

«Είμαστε ενάμιση χρόνο εδώ, έχω δείξει ότι έχω κάνει πολλά, εν μέσω μεγάλης αναδιοργάνωσης» σημείωσε.

«Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα» είπε ακόμη, «γιατί δεν έχω κάνει κάτι στον τομέα μου, για να το νιώσω… Αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα».

«Το κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής γίνεται, μόνο αν διορθωθούν τα κακά της Δημόσιας Διοίκησης» είπε ακόμη.

Η ανακοίνωση Στουρνάρα για την παραίτηση Θεοχάρη

Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την αποδοχή της παραίτησης, για προσωπικούς λόγους, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Θεοχάρη Θεοχάρη, τον οποίο ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο, ο κ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες.

Ο Υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι: «Ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα. Κλήθηκε να ανορθώσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση εκ του μηδενός, ξεκίνησε ριζικές μεταρρυθμίσεις θέτοντας τις βάσεις για μία σύγχρονη, ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της. Το σημαντικότερο, τα έκανε όλα αυτά επιδεικνύοντας σταθερά αποτελέσματα, υπερβαίνοντας συστηματικά όλους τους τεθέντες στόχους, πράγμα που αποτυπώθηκε στα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού.

Τον ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του».

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες, της παραίτησης – στην οποία ο Θεοχάρης επικαλείται προσωικούς λόγους-είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο με τον υπουργό Οικονομικών να έχει ζητήσει την παραίτηση του Θεοχάρη, από χθες το απόγευμα, όταν ο πρώτος κάλεσε αιφνιδιαστικά και χωρίς ατζέντα τον Γενικό Γραμματέα στο γραφείο του.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επί μακρόν και ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ευθέως την παραίτηση του κ. Θεοχάρη, επιρρίπτοντάς του στην ουσία ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές. Για παράδειγμα, επέρριψε ευθύνες για μια διευκρινιστική εγκύκλιο ειλημμένης απόφασης, σύμφωνα με τη οποία οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες ελληνικών ομολόγων θα ΄πρεπε να πληρώσουν φόρο. μετά όμως από τον σάλο που δημιουργήθηκε από την έκδοση της εγκυκλίου, η απόφαση ανεστάλη.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του μετά τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε κάνει λόγο «για λάθη στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό τα οποία πρέπει να διορθωθούν».

Ο γ.γ. Εσόδων, βάσει νόμου, δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε καν με απόφαση του Πρωθυπουργού, καθώς η θέση του είναι εξασφαλισμένη για μια 5ετία και ο μοναδικός τρόπος να απομακρυνθεί -πέραν της λήξης της θητείας του- είναι να υποβάλει ο ίδιος παραίτηση ή να υποπέσει σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα.

Δυσφορία «κύκλων» της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την απομάκρυνση Θεοχάρη

Από την στιγμή που κυκλοφόρησαν οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο αντικατάστασης του Χάρη Θεοχάρη, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφραζε έντονη δυσφορία τονίζοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων έχει πενταετή θητεία ακριβώς για να μην εξαρτάται από τον «πολιτικό κύκλο» και σημείωνε ότι ο κ. Θεοχάρης στη μέχρι τώρα θητεία του «παρήγαγε έργο». Ανάλογες ενστάσεις διατυπώθηκαν και από το ΔΝΤ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.