Ειδησεογραφικό site

ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου με το Καστελόριζο μέσα επιθυμεί η Αθήνα

43

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, κατά τρόπο που να δώσουν πολιτικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό στην ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκαν στις συναντήσεις του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Η κυβέρνηση συνδέει τα δύο εν πρώτοις διαφορετικά θέματα, που έχουν κοινό παρονομαστή, την ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε μία συγκυρία που η Τουρκία για δικούς της λόγους δημιουργεί συνθήκες αστάθειας.

Στο εσωτερικό προβάλλει ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη σταθερής κυβέρνησης. Απορρίπτει τα αιτήματα τόσο για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών όσο και για συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα.

«Σε μία κρίσιμη συγκυρία, η αξιωματική αντιπολίτευση ενδιαφέρεται μόνο για εκλογές, που θα δημιουργήσουν πολιτική αστάθεια. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, όσο δεν αποσύρει το αίτημά της» λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ελληνοτουρκικά και ΑΟΖ

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση προετοιμάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο την Παρασκευή και την τριμερή διάσκεψη με την Αίγυπτο το Σάββατο.

Στην μεν Κύπρο και μόνο η παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι έμπρακτη στήριξη και επιβεβαίωση της κοινής γραμμής. Στο Κάιρο θα συζητηθεί η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο χώρων. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου το συζητά, αλλά ακόμη δεν το έχει αποδεχθεί.

Η Ελλάδα θέλει μία συμφωνία για την ΑΟΖ, που να περιλαμβάνει το Καστελόριζο -κάτι που θα παράγει πολιτικά αποτελέσματα έναντι της Τουρκίας-, μόνο που μία τέτοια λύση περιορίζει την αντίστοιχη ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Παλαιότερα, η σχέση του καθεστώτος Ερντογάν με το καθεστώς Μόρσι στην Αίγυπτο λειτουργούσε αρνητικά για τη χώρα μας. Με την αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο, οι σχέσεις της με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, ωστόσο θα πρέπει να γίνει μία τέτοια διευθέτηση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, που να ικανοποιεί και το Κάιρο.

Θα είναι σε κάθε περίπτωση διπλωματική επιτυχία για την κυβέρνηση να ανακοινώσει έστω μία κατ’ αρχήν συμφωνία. Η κυβέρνηση τα έχει βρει με το Ισραήλ και εργάζεται παράλληλα με την Ιταλία και την Αλβανία, που δείχνει να αλλάζει στάση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.