Ειδησεογραφικό site

Αν οι αφελείς του Σύριζα κάνουν όσα λένε, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει‏

40

Γράφει ο Δημόφαντος

Διάβασα με προσοχή τις δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Μοσκοβισί, διάβασα και τα δημοσιεύματα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ (στάθηκα ιδιαίτερα στην αμερικανική Washington Post) και μετά είδα ξανά τα όσα είπε ο νούμερο 2 του Σύριζα Γιάννης Δραγασάκης.
Δε μου έμεινε καμιά αμφιβολία: Αν ο Σύριζα κερδίσει τις εκλογές και κάνει όσα λέει, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι φανερό καταρχήν ότι όλοι οι Ευρωπαίοι -ανεξάρτητα από κομματικό μανδύα- μιλούν την ίδια γλώσσα. «Οι Έλληνες πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους» είναι το μότο όλων. «Αν δε συμβεί αυτό, η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ». Με δυο λόγια, τυχόν «μαγκιές», ενώ σας έχουμε δανείσει 230 δισ ευρώ, θα αντιμετωπιστούν ακαριαία -και έξω απ’ το ευρώ.

Η θεωρία του Σύριζα είναι ότι δε θα τολμήσουν, διότι θα επεκταθεί η κρίση και θα κινδυνεύσει με κατάρευση η ίδια η Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο, όμως, μάλλον δεν υφίσταται καν ως σενάριο. Ίσχυε σίγουρα το 2010, ίσως και το 2012, αλλά όχι πια. Έχουν πάρει τα μέτρα τους.
Άρα, αν πουν «όχι» στον Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας το γυρίσει στον «τσάμικο», το πιθανότερο είναι μας δώσουν το (χωρίς επιστροφή) εισιτήριο εξόδου από το ευρώ.

Κάποιοι θα διαβάσουν τα λόγια μου και θα πουν «κινδυνολογεί ο γέρος». Κάποιοι άλλοι μπορεί να σκεφτούν «τα έχουμε χάσει όλα, δε μας μένει τίποτα άλλο». Καταλαβαίνω την οδύνη των ανθρώπων που δεν έχουν δουλειά. Και των παιδιών, των πατεράδων, των συγγενών τους.
Πιστεύω, όμως, ότι όλοι έχουμε να χάσουμε αν χρεοκοπήσουμε. Τόσα πολλά που οι περισσότεροι δε μπορούν καν να υποθέσουν…

Το χειρότερο είναι η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε τους όρους των δανείων. Άκουσα τον Δραγασάκη να υποστηρίζει ότι δε θα παίρνουμε δάνεια για να αποπληρώνουμε παλιότερα δάνεια, αλλά μόνο για να τα χρησιμοποιούμε σε επενδύσεις.
Και όταν τον ρώτησαν «πώς θα πληρώσουμε τα ομόλογα που λήγουν;» απάντησε «πέρασαν οι εποχές που συζητούσε η Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο»…

Άρες μάρες κουκουνάρες… Οι δανειστές επιβάλουν τους όρους των δανείων και τα υπόλοιπα είναι, δυστυχώς, αφελή πράγματα… Η ηγεσία του Σύριζα, όμως, δείχνει να μην το καταλαβαίνει και αυτό κάνει τα πράγματα πολύ επικίνδυνα…

Πηγή: aixmi.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.