Ειδησεογραφικό site

Σαμαράς: Από ουραγοί, γινόμαστε πρωτοπόροι-Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της (Βίντεο)

38

Την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός στις χώρες της Ευρωζώνης για την τόνωση της ανάπτυξης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά τη συν;aντησή του με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κέλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωσε ότι υπήρξε απόλυση σύμπτωση απόψεων με τον Πορτογάλο ομόλογό του «στην ανάγκη για μεγαλύτερη συναίνεση μέσα στην Ευρώπη. Τα βήματα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για τη δημοσιονοική και τραπεζική ένωση δείχνουν ότι το αίτημα για καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη δεν είναι απλώς σύνθημα, αλλά αίτημα που υλοποιείται. Η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον κ. Γιούνκερ δείχνει ότι γίνονται βήματα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η κίνηση Ντράγκι δείχνει απόφαση για χτύπημα της ύφεσης και την επικροτούμε».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη έχει κάνει βήματα που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητα. Οι δύο χώρες μας, όπως και η Ευρώπη, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Συζητήσαμε με τον κ. Κοέλιο την κρίση στην Ουκρανία και την υποτροπή στη Συρία. Η Ευρώπη πρέπει να μείνει ενωμένη και να υιοθετήσει πολιτικές σταθερότητας και ασφάλειας. Για να ασκήσει θετική επιρροή πρέπει να είναι ενωμένη και μέσα από τις κρίσεις να βγει ακόμη πιο ενωμένη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα είχε μεγάλη υστέρηση ανταγωνιστικότητας και μεγάλο χρέος. «Καταφέραμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε με επιτυχία στις αγορές, να σταματήσουμε την άνοδο του χρέους και να μπούμε στην ανάκαμψη. Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι στη χώρα μας έχει αρχίσει και μειώνεται και ότι η ανάκαμψη θα φανεί στη χρονιά που περνάμε. Επίσης βελιώσαμε τη θέση στην ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξούμε να πάμε ακόμη καλύτερα. Θέλουμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις της ανταγωνιστικότητας διεθνώς. Σε λίγο θα πιστοποιήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς ανάγκη για μνημόνια και νέα δανεικά, ανακουφίζοντας τον ελληνικό λαό από το πρόβλημα της ανεργίας και από την πίεση της φορολόγησης. Όλα αυτά τα πετύχαμε σταδιακά και σταθερά, με σοβαρότητα και με πίστη στη θέση της στην Ευρώπη και τη θέση της στον κόσμο» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Πιστεύω ότι αν μία χώρα επιθυμεί να μείνει ζωντανή σε αυτό το παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον πρέπει να κάνει διαρθωτικές αλλαγές. Επίσης η Ελλάδα υπέφερε κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα περισσότερο από όσο έπρεπε. Οι διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν ότι οι πολλαπλασιαστές που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ακριβείς και αυτό προκάλεσε μεγαλύτερη ύφεση. Η χώρα πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι απίστευτες. Ως πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάζω το μέλλον, η ιστορία θα γράψει για το παρελθόν. Η Ελλάδα θα μιμηθεί την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, θα βγει στις αγορές και θα σταθεί στα πόδια της».

Κοέλιο: Με την ανεργία πλήττονται οι προοπτικές της μελλοντικές μας ανάπτυξης

Το θαυμασμό του για την πρόοδο της Ελλάδας και τα συγχαρητήριά του στον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργος ξεκίνησε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό. Είπε χαρακτηριστικά: «Έχω γνωρίσει το τεράστιο κοινωνικό κόστος που είχε το πρόγραμμα προσαρμογής στο λαό και κυρίως η ανεργία. Η κατάσταση της απασχόλησης έχει βελτιωθεί, αλλά παραμένει το πιο επιτακτικό ζήτημα. Με την ανεργία πλήττονται οι προοπτικές της μελλοντικές μας ανάπτυξης. Το πρόβλημα λύνεται αν τα μέτρα που θα ληφθούν είναι διαρθρωτικά για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα. Έτσι αντιμετωπίσαμε το πρόγραμμα προσαρμογής στην Πορτογαλία. Όταν το νούμερα της ανεργίας είναι τόσο μεγάλα είναι δύσκολο για τους λαούς να κατανοήσουν το σκοπό των θυσιών που έχουν κάνει» είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στην Πορτογαλία η οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία πέντε τρίμηνα και η ανεργία μειώνεται τους τελευταίους μήνες. Είμαι σίγουρος ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ότι εφέτος θα μπει σε φάση ανάπτυξης. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν κάνει εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις γιατί κατάλαβαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει όπως και η Ισπανία που δεν ήταν σε πρόγραμμα».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός δεν δίστασε να προσθέσει: «Αν θέλετε να έχετε πλήρες επιστροφή στις αγορές πρέπει να πείσετε τις αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό θα γίνει αν προωθήσετε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ.  Σαμαράς κατάφερε να οδηγήσει το καράβι μέσα σε μεγάλη τρικυμία και θέλω να εκφράσω τον θαυμασμό μου. Κύριε πρωθυπουργέ εξασφαλίσατε μία σταθερή κυβέρνηση που προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Είναι πολύ σημαντική η πολιτική σταθερότητα για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Καταβάλατε μία τεράστια προσπάθεια για να τηρήσει η Ελλάδα την συμφωνία της. Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ  καλά χέρια. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος αλλά μπορούμε πια να τον κάνουμε μόνοι μας. Είχα πει από την αρχή ότι το πρόγραμμα και τις αλλαγές τις κάνουμε όχι για την Τρόικα αλλά για την Πορτογαλία».

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση του δεν θα αναπροσαρμόσει τους στόχους του προγράμματος προκειμένου να μην διαταράξει την εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Κοέλιο σημείωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ. Η Πορτογαλία θα κάνει το ίδιο όταν θα υπάρξουν παρόμοια οφέλη.

Σε σχέση με τις κρίσεις στην Ουκρανία και την Συρία είπε ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να έχει μία σταθερή και συνεπή θέση απέναντι σε αυτά τα θέματα. Πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα έδωσαν μία συνεκτική εικόνα. Εφαρμόσαμε τις οικονομικές κυρώσεις γιατί δεν τίθεται θέμα να απαντήσει κανείς με στρατιωτικά μέσα. Αυτό λέμε στην Ρωσία, ότι δεν αντιμετωπίζει σωστά την κρίση στην Ρωσία και δεν θα απαντήσουμε σε ένα λάθος με το ίδιο λάθος. Αλλά δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας. Αυξάνουμε το επίπεδο των οικονομικών κυρώσεων γιατί στέλνουμε μήνυμα ότι δεν εγκρίνουμε τις μεθόδους τους. Στην Ουκρανία έχουμε ένα διαπραγματευτή. Όσον αφορά όμως το ΙΣΙΣ δεν υπάρχει κανένας που να μπορούμε να συνομιλήσουμε, όχι βέβαια να διαπραγματευθούμε γιατί δεν διαπραγματευόμαστε με την τρομοκρατία. Για την ασφάλεια της Ευρώπης οι κίνδυνοι προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία από ότι η ανατολική περιοχή. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στις αρχές και στις πράξεις. Στο ΝΑΤΟ αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερη ικανότητα ανταπόκρισης σε τέτοιες απειλές. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς το ΝΑΤΟ θα μπορεί να προσφέρει στα μέλη του την ικανότητα για πιο αποτελεσματική απάντηση σε τέτοιες απειλές. Πρέπει να προσφέρουμε στους πολίτες μας ασφάλεια».

Ο κ. Κοέλιο σημείωσε ότι θα στηρίξει την απόφαση της Ιρλανδίας να προπληρώσει τα δάνειά της από το ΔΝΤ.

Συνάντηση Κοέλιο με Παπούλια

Την ανάγκη να βρεθούν «κοινοί δρόμοι» για την αντιμετώπιση των «κοινών προβλημάτων Ελλάδας – Πορτογαλίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσσος Κοέλιο.

«Είμαστε δύο μικρές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η μοίρα μας είναι κοινή. Και τώρα έγινε ακόμα πιο κοινή. Η κοινωνικοοικονομική κρίση μας έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της», ανέφερε ο κ. Παπούλιας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο λαοί υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες της αντοχής τους.

«Απ’ό,τι παρακολουθώ, πετυχαίνετε ορισμένα πράγματα καλύτερα από μας και σε ορισμένους τομείς έχουμε εμείς καλύτερα αποτελέσματα από σας. Αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοέλιο συμφώνησε ότι «οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν αυτή την οικονομική κρίση».

Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έτσι και η Ελλάδα θα μπορέσει «να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε επίσης ότι «υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη» . «Κάποιες χώρες για λόγους που δεν ήταν ευχάριστοι, άρχισαν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές νωρίτερα. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής. Τώρα, αναμένεται ότι και άλλες μεγάλες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.