Ειδησεογραφικό site

Αντόνιο Κόστα: Ο επόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας

58

Όπως όλα δείχνουν, μετά και τη σημερινή καταψήφιση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας στην Πορτογαλία, ο Αντόνιο Κόστα, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα κληθεί να καταλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Κόστα θα ηγείται ενός συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλιστών, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ.

Ο Αντόνιο Κόστα, γεννημένος στη Λισσαβόνα το 1961 και δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέλαβε την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο του 2014, σε μια εποχή που ο πολιτικός σχηματισμός του είχε σημαντικά τρωθεί από την πρώτη εφαρμογή του Μνημονίου της Πορτογαλίας, υπό τον τότε πρωθυπουργό Σόκρατες. Στις εσωκομματικές εκλογές επικράτησε του αντιπάλου του, Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο, κερδίζοντας σχεδόν το 70% των ψήφων.

Ο Κόστα, που διατέλεσε δήμαρχος της Λισσαβώνας από το 2007 έως το 2015, κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να αναζωογονήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάρη και στην προσωπική του δημοφιλία και να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2015, με ποσοστό 32%.

Αν και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ανατέθηκε από τον Πρόεδρο Ντα Σίλβα στο πρώτο κόμμα και τον τωρινό κεντροδεξιό πρωθυπουργό Κοέλο, εκφράζοντας ανησυχίες ότι ίσως ένας κεντροαριστερός συνασπισμός στην εξουσία διακινδυνέψει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και διαταράξει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους δανειστές της, οι πιθανότητες ανάληψης της θέσης αυτής από τον 54χρονο σοσιαλιστή πολιτικό αυξάνονται.

Η αδυναμία όμως του Κοέλο να σχηματίσει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και να διατηρηθεί στην εξουσία θα επιτρέψει, όπως φαίνεται, στον πρώην υπουργό Εσωτερικών, υπουργό Δικαιοσύνης, ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Κόστα, να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Τα τρία κόμματα μαζί καταλαμβάνουν 122 από τις 230 έδρες της Βουλής, επιτρέποντάς του τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αν και ερωτήματα παραμένουν για το κατά πόσο αυτή η διακυβέρνηση θα είναι πολιτικά σταθερή.

Ο Κόστα είναι γνωστός για τον ριζοσπαστισμό του, εδικά στην πορτογαλική πρωτεύουσα, καθώς από τις πρώτες κιόλας μέρες της δημαρχίας του μετακίνησε το γραφείο του στην κακόφημη περιοχή Μουράρια, ξεκινώντας από εκεί τον αγώνα του για καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της πορνείας. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, οι περισσότεροι παραδέχονται ότι ο πρώην πλέον δήμαρχος της Λισσαβώνας έχει κάνει καλή δουλειά στην αναβάθμιση της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

Ο Κόστα έχει ήδη εκφράσει ανοικτά τη διάθεσή του για «τερματισμό της λιτότητας», με αύξηση του κατώτατου μισθού, ανακοπή του προγραμματισμού μείωσης των δημοσίων δαπανών και κατάργηση της επιπλέον φορολογίας στα εισοδήματα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, θα πιεστεί ακόμη περισσότερο για πιο ριζική σύγκρουση με τους δανειστές από τη σύμπραξή του με τα αριστερά κόμματα της χώρας. Εντούτοις, δηλώνει ότι το πρόγραμμά του «είναι συμβατό με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».

Ο Αντόνιο Λουί Ντε Σάντο ντε Κόστα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, είναι γιος του γνωστού Πορτογάλου συγγραφέα και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ορλάντο ντε Κόστα, έχει ρίζες από την Γκόα της Ινδίας -όπου ο πατέρας του συμμετείχε δυναμικά στον αντιαποικιακό αγώνα- και τη Γαλλία, ενώ είναι ετεροθαλής αδερφός του δημοσιογράφου Ρικάρντο Κόστα. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Το σοσιαλιστικό κόμμα μετά τον Σόκρατες
Ο Ζόζε Σόκρατες, 57 ετών, είχε τα ηνία της χώρας από το 2005 ως το 2011 και ήταν ο τελευταίος σοσιαλιστής πρωθυπουργός την Πορτογαλίας. Συνελήφθη το 2011 για φορολογικές παραβάσεις, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
Η σύλληψη και φυλάκιση του Σόκρατες είχε αγγίξει και τον Αντόνιο Κόστα, τότε δήμαρχο της Λισαβόννας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού. Η καταδίκη του Σόκρατες προήλθε και από τη χρήση ενός χλιδάτου διαμερίσματος στο Παρίσι, όπου ο κ. Σόκρατες έζησε για να συνεχίσει τις σπουδές του Φιλοσοφίας και υπήρχαν υπόνοιες ότι το χρηματοδοτούσε το σοσιαλιστικό κόμμα, γραμματέας του οποίου ήταν ο Αντόνιο Κόστα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.