Ειδησεογραφικό site

Αντικαθιστούν το «πόθεν έσχες» με το Περιουσιολόγιο

41

 

Σημαντικές ανατροπές στα όσα μέχρι σήμερα ισχύουν ως προς την εξακρίβωση των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων φορολογουμένων προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει δώσει σαφείς εντολές να επιταχυνθεί η διαδικασία σχεδιασμού του Περιουσιολογίου, το οποίο μέχρι στιγμής είχε μείνει πίσω στους πρώτους επτά μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αν και αποτέλεσε σημαντική προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στόχος του κ. Αλεξιάδη είναι η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης προσπάθειας κάθαρσης και κατάδειξης της διαφορετικότητάς της σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, να έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου για το νέο Περιουσιολόγιο μέσα στο επόμενο διάστημα ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό εντός των αρχών του επόμενου φορολογικού έτους.

Ειδικότερα, στις κατευθυντήριες γραμμές που μέχρι σήμερα υπάρχουν και μελετούνται, η όλη προσπάθεια του υπουργού προσανατολίζεται σε μείζονες αλλαγές. Πιο σημαντική είναι η κατάργηση του «πόθεν έσχες» από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κρατικοί λειτουργοί κ.ά.) και η αντικατάστασή τους με ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, η οποία θα επιτρέψει τους αυτόματους ελέγχους αλλά και τη σύγκριση καταθέσεων και ακινήτων με τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα. Η πρόταση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας ελέγχους και διασταυρώσεις μεταξύ φορολογικών δηλώσεων και καταθέσεων ή λοιπών περιουσιακών στοιχείων ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ασυνέπειες ή ασυμβατότητες. Με την κατάργηση του «πόθεν έσχες» αυτοί οι έλεγχοι θα περάσουν και προς τη μεριά δικαστικών, λειτουργών της δημόσιας διοίκησης, πολιτικών προσώπων και στελεχών των ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αλεξιάδης φέρεται να προωθεί μια διαδικασία «δηλωτικού», όπως αναφέρεται, χαρακτήρα, όπου ο κάθε πολίτης μετά και την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, άρα και του Ε9, θα βλέπει το προφίλ του να αναρτάται στο σύστημα TAXIS και με ένα email θα του δίνεται χρόνος 1 έως 2 μηνών για να πραγματοποιήσει τυχόν διορθώσεις ως προς αυτό. Δηλαδή σε μια λογική «τελευταίας ευκαιρίας» το Δημόσιο θα καλέσει όλους τους Ελληνες φορολογούμενους να δηλώσουν εκτός από τα ακίνητά τους -που είναι ευκολότερο να βρεθούν- αδήλωτα χρήματα ή άλλες κινητές κυρίως αξίες. Ο στόχος προφανής: το υπουργείο Οικονομικών θέλει να γνωρίζει με τρόπο άμεσο και απόλυτο τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι κρυμμένος ή καταχωνιασμένος σε σπίτια ή ακόμα και τράπεζες του εξωτερικού.

Μετά τη διαδικασία οικειοθελούς παροχής περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων που θα χαρακτηρίζει το 2016 «έτος βάσης» και με τα προφίλ των φορολογουμένων ανά χείρας, οι ΔΟΥ θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνουν τη φερεγγυότητα των όσων καταχωρήθηκαν. Οπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή της Καραγεώργη Σερβίας, «μετά την περίοδο “τελευταίας ευκαιρίας” κανείς δεν θα έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί ότι ξέχασε να δηλώσει τα πραγματικά του εισοδήματα». Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, όμως, το υπουργείο Οικονομικών μελετά μια ιδιαίτερα σκληρή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τέτοιες περιπτώσεις αποφυγής δήλωσης των πραγματικών δεδομένων.

Με άνω των 50 δισ. ευρώ να έχουν φύγει από τις τράπεζες και με χιλιάδες περιπτώσεις φοροαποφυγής να δυσχεραίνουν τα δημόσια οικονομικά, στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να υπάρξουν ποινές όπως δήμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων) για ψευδή δήλωσή τους ή απόκρυψή τους, μεγάλα χρηματικά πρόστιμα έως και της ίδιας της αξίας του μη δηλωθέντος ποσού, ενώ σκέψεις υπάρχουν για ύπαρξη κλίμακας ανάλογα με το ποσό του αδικήματος. «Επιδίωξή μας δεν είναι να βάλουμε τους φτωχούς να πληρώσουν. Ομως δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι αυτόν που δεν δήλωσε 10.000 ευρώ τα οποία κρύβει κάτω από το στρώμα του, με εκείνον που δεν δήλωσε 200.000 ή 1 εκατ. ευρώ», αναφέρει η ίδια έγκυρη πηγή.

spitia

Διασταυρώνουν στοιχεία από παντού

Παράλληλα για τη διαλεύκανση των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων θα υπάρξει εκτεταμένη χρήση των διασυνδεδεμένων συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης και συντονισμός τελωνείων, υποθηκοφυλακείων ή και των τραπεζών. Αν για παράδειγμα μετά τις δηλώσεις στο Περιουσιολόγιο διαπιστωθεί μια πολύ δαπανηρή διαμονή σε ξενοδοχείο αξίας χιλιάδων ευρώ ενώ τα εισοδήματα δεν τη δικαιολογούν, αυτό θα σημαίνει εξοντωτικούς ελέγχους και πρόστιμα. Αν κάποιος δηλώνει για παράδειγμα ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ και καταθέσεις 30.000 ευρώ και ξαφνικά αγοράσει ένα ακριβό σπίτι, μέσω των διασταυρώσεων θα ζητούνται αποδείξεις για τον τρόπο κτήσης και αν αυτές δεν κρίνονται ικανοποιητικές θα υπάρχουν πρόστιμα, ενώ δεν αποκλείεται για πολύ μεγάλες περιπτώσεις απόκρυψης πλούτου να κινούνται και ποινικές διαδικασίες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μεθόδευση των ελέγχων δεν είναι κάτι που δεν έχει ξεκινήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από λίγο διάστημα προσωπικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε ζητήσει από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Οικονομικών το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών των καταθετών (φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων) μέσω της παροχής πληροφορίας από τη σχετική βάση δεδομένων. Αυτά τα στοιχεία είναι που τώρα θα αξιοποιηθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και στις διασταυρώσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.