Ειδησεογραφικό site

Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες – Τα όπλα των κομμάτων και το quiz της αυτοδυναμίας – Η κρίση ρευστότητας και 600.000 αναποφάσιστοι, ρυθμιστές των εκλογών

59

Στην τελική ευθεία πριν τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, τα κομματικά επιτελεία επιστρατεύουν τα τελικά τους όπλα. Οι αναποφάσιστοι το μεγάλο στοίχημα, ποια τα σενάρια αυτοδυναμίας.

Οι πολιτικές δυνάμεις τα δίνουν όλα στην τελική ευθεία προς τις κρίσιμες κάλπες της προσεχούς Κυριακής, με βασικό στόχο να προσελκύσουν τους 600.000 και πλέον αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η κατεύθυνση άλλωστε προς την οποία θα κινηθεί την τελευταία προεκλογική εβδομάδα ποσοστό άνω του 10% του εκλογικού σώματος το οποίο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει κάνει ακόμη την επιλογή του θεωρείται καθοριστική για την τελική έκβαση της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Στα κομματικά επιτελεία επικρατεί προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθεί το ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, μέρος των οποίων ίσως επιλέξει και επί της κάλπης, καθώς από αυτή τη δεξαμενή των ψηφοφόρων είναι δυνατόν να προκύψει η επιζητούμενη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατηρεί σε όλες τις τελευταίες έρευνες ευκρινές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αέρα που του δίνουν και οι δημοσκοπήσεις προσπαθεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αφού αυτό το ενδεχόμενο από τη μία δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές και από την άλλη δεν θα προκαλούσε τον «πονοκέφαλο» στο Αλέξη Τσίπρα να αναζητήσει συμμαχίες που δεν θα επιθυμούσε. Εξάλλου η Κουμουνδούρου έχει καταστήσει σαφές που στην περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα από δύο κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν επιθυμεί κανένα άλλο πλην του ΚΚΕ. Πάντως τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το Ποτάμιο δεν έχουν κλείσει την πόρτα της συμμαχίας. Η Χαριλάου Τρικούπη μέσου του κ.Βενιζέλου υποστηρίζει πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο κ.Θεοδωράκης είχε κάνει λόγο για συγκρότηση εθνικής ομάδας.

Τα σενάρια της αυτοδυναμίας

Η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος εξαρτάται από τα κόμματα που δεν θα συγκεντρώσουν το 3% του εκλογικού σώματος και θα παραμείνουν εκτός Βουλής και όχι με τη διαφορά ανάμεσα σε πρώτο και δεύτερο, αφού όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται κάτω από το 3% αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται να λάβει το πρώτο κόμμα, ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ΑΝΕΛ, Γιώργος Παπανδρέου, ίσως και ΛΑΟΣ φαίνεται ότι θα έχουν οριακό αποτέλεσμα, ως προς το εάν θα μπουν ή όχι στη Βουλή, οπότε τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στο θέμα της αυτοδυναμίας.
Επιπλέον αν τα δύο πρώτα κόμματα δεν κατορθώσουν αθροιστικά να υπερβούν το ποσοστό του 64,5%, τότε η αυτοδυναμία είναι μάλλον αδύνατη
Τέλος υπενθυμίζεται πως έστω και με μια ψήφο διαφορά, το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus 50 βουλευτών.

Η ΝΔ στοχεύει στους αναποφάσιστους

Στο γαλάζιο στρατόπεδο τα στελέχη της ΝΔ παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων από τη μία υποστηρίζουν πως η διαφορά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους, μάλιστα αυτό δήλωσε και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ και από την άλλη επικεντρώνονται οι περισσότεροι αναποφάσιστοι προέρχονται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Σε αυτούς προσπαθεί να επικεντρωθεί και η προεκλογική εκστρατεία προκειμένου να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της και να τους πείσει να πάνε στην κάλπη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άφησε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας πως η χώρα δεν πρέπει να πάει σε δεύτερες εκλογές.

«Μας χωρίζουν πολύ μεγάλες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη και είναι λάθος να θεωρούμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κανονική περίοδο, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση και τα δεδομένα επιδεινώνονται».

Σε ερώτηση, μάλιστα, αν υπάρχει περίπτωση να είναι στη θέση συγκυβερνήτη σε αεροπλάνο με κυβερνήτη τον κ. Τσίπρα και υπό ποιες προϋποθέσεις μια τέτοια πτήση θα ήταν ασφαλής, απάντησε χαριτολογώντας “κοιτάξτε, μπορεί να είμαστε στον πύργο ελέγχου, μπορεί να είμαστε στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, μπορεί να είμαστε στην επίγεια εξυπηρέτηση. Πάντως δεν θα αφήσουμε το αεροπλάνο να πάει σε λάθος προορισμό”.

Τα «πηδήματα» και η ρευστότητα

Η ακραία πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, τα ένθεν κακείθεν εκβιαστικά διλήμματα που τίθενται και η εκατέρωθεν συντονισμένη επιχείρηση ανάδειξης των προγραμματικών ασαφειών της αντίπαλης παράταξης αναμένεται να κορυφωθούν κατά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, που όπως διαφαίνεται θα κυλήσει μέσα στο κλίμα της αυξημένης οικονομικής ανασφάλειας που πυροδοτούν οι ενισχυμένες ανάγκες για τραπεζική ρευστότητα.

Ωστόσο, παρά τις ασφυκτικές συνθήκες στον οικονομικό τομέα, το προεκλογικό σκηνικό, όταν δεν πολώνεται από αναίτιες, τις περισσότερες φορές, φραστικές εξάρσεις, διανθίζεται από ευφυολογήματα για «πηδήματα», τα οποία προκαλούν πόλεμο δηλώσεων και αντιδηλώσεων ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αφήνουν να περάσει απαρατήρητη η παραμικρή παρεκτροπή οποιουδήποτε στελέχους του ενός ή του άλλου κόμματος.

Στην Ε.Ε. μιλούν τώρα για 3ο μνημόνιο ή επανάληψη του σεναρίου της Κύπρου, την ώρα που ο Σόιμπλε αποκλείει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη διαγραφή χρέους

Σε όσους, ωστόσο, δεν κατατρίβονται με τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και ενδιαφέρονται για την πορεία της χώρας, η αυξανόμενη διαρροή καταθέσεων που παρατηρείται όσο πλησιάζουν οι κάλπες αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για τους επερχόμενους, ενδεχομένως μεγαλύτερους, κινδύνους.

Κι αυτό καθώς η δραματική επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα υποχρέωσε τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες να ζητήσουν, στο τέλος της εβδομάδας, την ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της μετέφερε το αίτημα στη Φρανκφούρτη, την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance), ο οποίος έχει σαφώς υψηλότερο κόστος (από 0,05% που είναι το επιτόκιο για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,55%), κατέστη αναγκαία επειδή, ταυτόχρονα με τη φυγή των καταθέσεων, οι ελληνικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν από τις δυσμενείς εξελίξεις στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο, αλλά και από την υποχρέωση να καλύψουν τις νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο μεταξύ, στον απόηχο των κατηγορηματικών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποκλείει κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη διαγραφή χρέους και καλεί τους Ελληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται περισσότερα από αυτά που μπορούν να υλοποιήσουν, πρόσθετες δυσχέρειες από το διεθνές περιβάλλον συνιστούν οι εντεινόμενες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δείχνει επίσης να σκληραίνει τη στάση της έναντι της Ελλάδας.

Δεν είναι μόνον η επωδός κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία η εταιρική αλληλεγγύη -και άρα η ρευστότητα- προς την Ελλάδα θα συνεχίζεται μόνο για όσο η χώρα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Είναι, πολύ περισσότερο, οι ανησυχητικές πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη, σύμφωνα με τις οποίες τα ελληνικά ομόλογα δεν θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πρόκειται να ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας από τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε μια προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη διαψεύδει τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στην Αθήνα από επίδοξους διεκδικητές της εξουσίας και ταυτόχρονα επιβαρύνει την ήδη βαριά οικονομική ατμόσφαιρα που σκιάζεται από τον συνεχιζόμενο θόρυβο γύρω από το περιώνυμο Grexit, το οποίο, όπως λέγεται και γράφεται στα διεθνή ΜΜΕ, μπορεί να μην προβλέπεται από τις συνθήκες, αλλά είναι δυνατόν να προκύψει ως αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας που θα προέλθει επειδή «η πλευρά των εταίρων και δανειστών της χώρας θα κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς την Αθήνα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.