Ειδησεογραφικό site

Ανοιχτοί λογαριασμοί 9 Μαΐου 2015

67

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Δημοτικά τέλη & λειψές παροχές από τους προμηθευτές «έφαγαν» τα παγωτά περιπτέρων. Γελάτε; Οι περιπτεράδες καθόλου, αφού επέλεξαν να μειώσουν τα ψυγεία τους, καθώς κάθε τετραγωνικό που πιάνουν στο πεζοδρόμιο είναι παφ και ευρώ. Σου λέει, κεντρικό περίπτερο στον Πειραιά πληρώνει 200 ευρώ το τετραγωνικό τον χρόνο, ενώ, αν έχεις περίπτερο στο Κολωνάκι, την έβαψες, διότι εκεί το τετραγωνικό κοστίζει το μοβ ευρώ. Και άντε τα ’χεις και τα σκας… μα εδώ μπλέκεις και με τοπογραφικά. Πρέπει, λέει, πολιτικός μηχανικός να φτιάξει τοπογραφικό, το οποίο θα αποτυπώνει τη ροή πωλήσεων. Πιάσ’ το αυγό και κούρευ’ το κανονικά δηλαδή και ο υδράργυρος ξεκίνησε την ανηφόρα. Άραγε θα μπουν ποτέ δημοτικά τέλη και στα μηχανάκια που συνωστίζονται πάνω στα πεζοδρόμια, τα οποία για να τα διαβείς πρέπει να είσαι βαλκανιονίκης στο άλμα επί κοντώ!

Και εις ανώτερα!

Αχ, πόσο μου αρέσει να ακούω καλά πράγματα για μια εταιρεία. Χαίρομαι δε ακόμα περισσότερο όταν αυτή η εταιρεία είναι ελληνική, γιατί το τελευταίο διάστημα, πώς να το κάνεις, μου έχει πέσει και ο αιματοκρίτης… της αντοχής. Η Κleemann λοιπόν, που λέτε, κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλυτέρων εταιρειών της παγκόσμιας αγοράς ανελκυστήρων, με εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα, στην Κίνα και στη Σερβία, ενώ έχει εξελιχθεί σε μια πολυεθνική εταιρεία χωρίς όμως να χάσει την παραδοσιακή οικογενειακή δομή της, διαψεύδοντας αυτούς που ισχυρίζονται ότι, για να εξελιχθείς, πρέπει να αλλάξεις μυαλά και παραδόσεις. Σου λέει ότι στους πιστούς πελάτες της είναι μέχρι το Κρεμλίνο στη Μόσχα, ο καθεδρικός ναός Norwich, η American Express Brighton Stadium στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο Cambridge, το διεθνές αεροδρόμιο στη Λετονία και την Ισλανδία και άλλοι πολλοί, ενώ στην Ελλάδα ξεχωρίζουν τα έργα στο Αττικό Μετρό, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στα 420 ολυμπιακά έργα. Και αφού ήδη έχει κατακτήσει το 2% της παγκόσμιας αγοράς ανελκυστήρων, ο Νίκος και ο Κώστας Κουκούντζος, που βρίσκονται στο τιμόνι της, είπαν: Δεν κάνουμε το επόμενο βήμα; Όπερ και εγένετο! Έστησαν τσαρδάκι και στο Ζάγκρεμπ, με την επωνυμία Kleemann Dizala Doo για την εμπορία ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων στην τοπική αγορά. Εύγε και πάλι εύγε!

Ηλεκτρονικά αναλφάβητοι

Ορίστε, όλο παράπονα μου είσαστε, πήρατε και εσείς ένα βραβείο. Βραβείο… ασχετοσύνης σε βασικές γνώσεις Η/Υ, αφού δηλώσατε άγνοια για βασικές γνώσεις ορθής χρήσης δημοφιλών υπηρεσιών του διαδικτύου και των διαδραστικών τεχνολογιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, επτά στους δέκα χρήστες δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό «gmail» και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο το 30% δίνει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει ουδείς περιορισμός. Μάλιστα, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό των χρηστών, το 20,4%, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να δημιουργήσει έναν λογαριασμό «gmail». Επιπλέον, αν και επτά στους δέκα γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook, όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών, τρεις στους δέκα είτε δεν γνωρίζουν, είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, ή δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη.

Δυσάρεστη εξέλιξη

Με λυπεί να ακούω ότι η Παιδεία πληγώθηκε ανεπανόρθωτα ακόμη μια φορά. Έπειτα από 59 χρόνια εκπαιδευτικής παρουσίας, η Ιταλική Σχολή Αθηνών τερματίζει τη λειτουργία της, όπως προκύπτει από επιστολή της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Σχολής Εμιλιάνο Λούτζι, η Σχολή κλείνει οριστικά μετά το πέρας του σχολικού έτους. Τι να πω, αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη ιδίως για ένα ιδιωτικό σχολείο που, όπως ακούγεται, είχε συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική εκπαίδευση. Αλλά είπαμε: Ελλάς, το μεγαλείο σου!

Ψηφιακή αναρμοδιότητα

Προσπαθούν οι αρμόδιοι να το κρύψουν, αλλά διέρρευσε ότι το πρόγραμμα ψηφιακής αλληλεγγύης –τι είπαμε ότι σημαίνει αλληλεγγύη;– που αφορούσε τη διανομή δωρεάν tablet ή laptop για όσους πήραν κοινωνικό μέρισμα κατέληξε και αυτό σε… μούφα. Και ο λόγος, όπως μάθαμε, είναι ότι, ενώ όλες οι αλυσίδες ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών έπαιζαν δυνατά στο πρόγραμμα, προσδοκώντας μέσω αυτού αύξηση των εσόδων τους, οι προμηθεύτριες εταιρείες σταμάτησαν χωρίς λόγο και χωρίς βεβαίως καμία εξήγηση να τις προμηθεύουν με τις απαραίτητες συσκευές. Και γιατί να δώσουν εξηγήσεις και σε ποιον το βασικότερο; Πίσω οι αρμόδιοι (;) να δείξουν λίγο ανάστημα μαζί με σθένος!

Έξω απ’ τα νερά τους

Τα ψάρια είχαν βγει εδώ και καιρό στη στεριά και ας ισχυρίζονταν το αντίθετο οι αρμόδιοι. Πλέον στον έλεγχο των τραπεζών πέρασε η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρεύς», καθώς η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού, η οποία περιλαμβάνει κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων και έκδοση νέων ομολογιακών δανείων. Η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του «Νηρέα» δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη συνέχεια στην απορρόφηση από τον «Νηρέα» της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», στα πρότυπα της πρόσφατης απορρόφησης της «Δίας» από τη «Σελόντα». Τι τα θες; Πόσο μπορείς να αναπτυχθείς με δανεικά, τα οποία πρέπει να τα επιστρέψεις και κάποια στιγμή. Ας είναι τουλάχιστον ο χάρτης των ιχθυοκαλλιεργειών στο τέλος της ξανασχεδίασής του να περιλαμβάνει λιγότερες, αλλά πιο υγιείς εταιρείες, ικανές να προσελκύσουν ξένους ή και Έλληνες επενδυτές και να αναπτυχθούν πλέον σε γερές βάσεις.

Τιμητική διάκριση

«Στην κατηγορία των λίγων ανθρώπων που έχουν στο DNA τους το επιχειρείν» κατέταξε τον Θεόδωρο Βασιλάκη ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) στην οποία του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση «Αριστείο ΙΟΒΕ». Συμφωνώ και επαυξάνω γιατί εκπροσωπεί μαζί με την οικογένειά του όχι μόνον την παλαιά αυτοδημιούργητη Ελλάδα, για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι, αλλά και τη νέα Ελλάδα που όλοι αναζητούμε. Αυτήν που σχεδιάζει με παρρησία το μέλλον στοχεύοντας πάντα στο συλλογικό συμφέρον. Αυτήν που δεν φοβάται τον ανταγωνισμό και αποδεικνύει ότι μπορεί να διακριθεί σε όλο τον κόσμο. Αυτήν που μαθαίνει από τα λάθη της και δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική. Αυτήν που αισιοδοξεί, βάζει στόχους και επιμένει. Κοιτάξτε τον και θα με καταλάβετε!

Φεστιβάλ για… καλοφαγάδες

Όταν, ρε παιδί μου, αποφασίζει η Ελλάδα να βγάλει στη φόρα τα καλούδια της ελληνικής γης, δεν μπορεί να γίνει τίποτα λιγότερο από ένα φεστιβάλ. Και όχι ένα οποιοδήποτε φεστιβάλ, αλλά το νοστιμότερο! Και αν δεν με πιστεύετε, σας προσκαλώ –καλοφαγάδες και μη– το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας να δείτε από κοντά πάνω από 200 μικρούς παραγωγούς, φορείς αυτού του σπάνιου ελληνικού πλούτου, με 500 διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, να μάθετε συνταγές και μυστικά μαγειρικής απ’ όλη τη χώρα, να παρακολουθήσετε γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες και γευσιγνώστες και βεβαίως να γευτείτε μοναδικές απολαύσεις. Με βασικά «συστατικά» την αγάπη για την ελληνική κουζίνα, το Athens Food Festival φιλοδοξεί να φέρει κοντά το ευρύ κοινό με τον γευστικό πλούτο της χώρας μας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης της σύγχρονης παραγωγικής Ελλάδας με εκπροσώπους του ευρύτερου χώρου της ελληνικής γαστρονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.