Ειδησεογραφικό site

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για ανάληψη πρωτοβουλιών μετά την πρώτη ψηφοφορία

60

160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα η συγκομιδή της πρώτης ψηφοφορίας. Μπακογιάννη και Λοβέρδος “φωτογραφίζουν” αλλαγή υποψηφίου ή καθορισμό ημερομηνίας εκλογών. Στο ΣΥΡΙΖΑ χαμογελούν αλλά κρατούν συγκρατημένη στάση για την επόμενη μέρα. Καμμένος-Κουβέλης ζητούν εκλογές. Μόνο αλλαγή στάσης ενός κόμματος μπορεί να αλλάξει το τοπίο εκτός αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Χαμηλή ήταν η επίδοση του κυβερνητικού υποψήφιου για τον προεδρικό θώκο στην πρώτη ψηφοφορία, με 160 ψήφους υπέρ, 135 “παρών” και 5 απόντες (Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασσαπίδης, η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζε σε αποστολή του κόμματος στη Βενεζουέλα και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Ευστάθιος Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος).

Το κυβερνητικό στρατόπεδο από το πρωί τοποθετούσε τον πήχη χαμηλά στη σημερινή ψηφοφορία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους πολιτικούς συντάκτες ανέδειξε νικητή του πρώτου γύρου των τριών αναμετρήσεων τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε να συγκεντρώσει 135 “όχι” απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν εκτός των βουλευτών της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος.

Καθαρές επιλογές, ακόμα και με εκλογές

Την ίδια ώρα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι είτε θα υπάρξουν καθαρές επιλογές είτε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Με τον τρόπο αυτό απορρίπτουν εξ αρχής κάθε απαίτηση για αλλαγή υποψηφίου, ορισμό ημερομηνίας εκλογών ή πολύ περισσότερο σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Παραπέμπουν δε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις όσους καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική συγκυρία προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να οδηγηθεί στην δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου χωρίς καμία αλλαγή των σημερινών δεδομένων εκτιμώντας ότι στους 160 θα προστεθούν ορισμένοι ακόμα ανεξάρτητοι βουλευτές κυρίως από τον χώρο της κεντροδεξιάς. Θεωρούν πως το δεύτερο αποτέλεσμα θα δώσει άλλη δυναμική στην υποψηφιότητα και καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ σε περίπτωση που απαιτηθεί λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών προς την πλευρά όχι μόνον των ανεξαρτήτων βουλευτών, αλλά και της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝ.ΕΛ. για το «κλείδωμα» των 180.

Ξαναμοίρασμα της τράπουλας

Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις.

Παρά την πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να μεταφερθεί η πίεση από τους βουλευτές στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παράλληλη άμεση ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».

Πάντως, νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διαφορετική ατζέντα.  Έδειξε πως το «πακέτο» για  πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι  συμφωνία  είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους  με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».

Την ίδια ώρα αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταγράψουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα υπερ της υποψηφιότητας Δήμα.
Εξηγούν επίσης με νόημα ότι με τα νέα δεδομένα δεν αρκεί απλά μια αλλαγή προσώπου ως υποψηφίου υποστηρίζοντας την άποψή τους στις δημοσκοπήσεις αλλά και στο ότι υπερψήφισαν τελικά όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξέφραζαν προβληματισμό για τον κ. Δήμα (Σπ. Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γρ. Ψαριανός κ.α.). Σε ανάλογες εκτιμήσεις προχωρούν και κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Οι πρώτες εκτιμήσεις φέρουν τους 4 από τους 5 που έλειπαν σήμερα να ενταχθούν στα “ναι” σε κάποια από τις επόμενες δύο ψηφοφορίες που απομένουν (πολύ πιθανό στην επόμενη), ενώ μιλούν για ένα ακόμη γκρουπ 5-6 βουλευτών που μπορεί να μεταβάλουν στάση, έστω και στην τρίτη ψηφοφορία.

Παρ’ όλα αυτά το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί Πρόεδρος, φαντάζει το πλέον πιθανό ύστερα από τη σημερινή ενδεικτική πρώτη ψηφοφορία, καθώς μόνο μία ομαδική μεταβολή στάσης της ΚΟ ενός κόμματος (πχ ΔΗΜΑΡ ή Ανεξάρτητοι Έλληνες) μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να φέρει κοντά σε Προεδρική εκλογή, αντί να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όλα αυτά βέβαια, κρατώντας ως δεδομένο ότι ο Σταύρος Δήμας θα παραμείνει ως υποψήφιος και για τους τρεις “προεδρικούς” γύρους.

Σαμαράς: Η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες
Σε δηλώσεις μετά την λήξη της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανέφερε ότι ελπίζει “οι βουλευτές να αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες”

“Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα” δήλωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία.

Χαμόγελα στον ΣΥΡΙΖΑ από το αποτέλεσμα και αυξημένη επαγρύπνηση
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και εκτιμούν ότι η τακτική τους δικαιώθηκε, αφού θεωρούν ότι το μήνυμα που εξέπεμψε η Βουλή στην πρώτη ψηφοφορία είναι ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε παταγωδώς και προσθέτουν ότι οι 160 ψήφοι υπέρ του Σταύρου Δήμα, όχι μόνο δεν δημιουργούν δυναμική, αντίθετα δημιουργούν αρνητική δυναμική.

Υπό αυτό το πρίσμα, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερμηνεύουν και το άνοιγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου περί ομάδας διαπραγμάτευσης και συναίνεσης, το οποίο όμως, όπως σημειώνουν, θα πέσει στο κενό. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Βουλής μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους: “Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό, η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε, αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Την διέξοδο θα την δώσει ο λαός και η Δημοκρατία”.

Καμμένος – Κουβέλης: Ξεκάθαρο μήνυμα της πρώτης ψηφοφορίας οι εκλογές
Την πάγια θέση του κόμματος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πρόκειται να ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας ούτε τη δεύτερη ούτε την τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι υποψήφιος «ανεξάρτητα ακόμη κι αν παραιτηθεί ο κ. Σαμαράς» επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου.

Εκτίμησε μάλιστα ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι ξεκάθαρο και σημαίνει «εκλογές». «Δεν μπόρεσαν να πείσουν με οποιοδήποτε μέσον Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι κατά συνείδηση ψηφίζουν. Είμαι σίγουρος και για τις άλλες ψηφοφορίες, όπως είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός δεν τρομοκρατείται. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση» σημείωσε.

Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εκτίμησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέδειξαν την ανάγκη και έστειλαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα», κατέληξε.

Λοβέρδος-Μπακογιάννη “φωτογραφίζουν” αλλαγή υποψηφίου και ζητούν πρωτοβουλίες 
Τόσο ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, όσο και η πρώην υπουργός, Ντόρα Μπακογιάννη, ζήτησαν πολιτικές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι “είναι η ώρα για πολιτικές αποφάσεις πρέπει να επικρατήσει η λογική και το συμφέρον της χώρας. Τώρα είναι η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν το κλίμα για να πεισθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν. Ο κ. Σαμαράς και κ. Βενιζέλος έχουν ακόμα δυνατότητες πρωτοβουλιών”.

Σαμαράς: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να τζογάρει με τις θυσίες του λαού

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να τζογάρει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού» προειδοποίησε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί.

Προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Σαμαράς, αφού ανέφερε ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο πλεόνασμα στην Ευρωζώνη και ότι αυτή η θεαματική επάνοδος οφείλεται σε θυσίες του ελληνικού λαού που δεν έχουν προηγούμενο, πρόσθεσε:

«Δεν θα επιτρέψω, ούτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τζογάρει με τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».

Καταλήγοντας, είπε ότι η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα σύντομα θα επιλυθεί.

Τα σχόλια είναι κλειστά.