Ειδησεογραφικό site

Ανοιχτά τα καταστήματα, αντιδρούν οι εργαζόμενοι – Γιακουμάτος: Πιλοτική η εφαρμογή των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές

40

Το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα, αλλά οι αντιδράσεις δεν λείπουν. Η υπουργική απόφαση επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, αλλά οι εργαζόμενοι αντιδρούν και έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην Ερμού.

Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, οι Συνομοσπονδίες των Εμπόρων και των Επαγγελματιών και Βιοτεχνών, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας έχουν καλέσει τα μέλη τους να μη δουλέψουν σήμερα, Κυριακή, ενώ η ΟΙΥΕ έχει προκηρύξει και 24ωρη απεργία και καλεί τους εργαζομένους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Ερμού.

Από την άλλη πλευρά, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, στον οποίο μέλη είναι οι μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες εμπορίου, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Πάντως, τα μεγάλα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά, πλην ενός το οποίο δεν πρόλαβε να οργανώσει τις κυριακάτικες βάρδιες των εργαζομένων.

Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για ένα χρόνο πιλοτικά θα λειτουργούν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου στις εξής περιοχές:

-Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
-Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
-Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου
-Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
-Δήμος Μυκόνου
-Δήμος Θήρας
-Δήμος Ερμούπολης Σύρου
-Δήμος Κω
-Δήμος Ρόδου

Γιακουμάτος: Πιλοτική η εφαρμογή των ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές

Στο ενδεχόμενο να αρθεί η απόφαση για λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε δέκα περιοχές εφόσον δεν αποδώσει, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Όπως είπε στην τηλεόραση του MEGA, η εφαρμογή του μέτρου είναι πιλοτική, έχει ισχύ για οκτώ μήνες και συγκεκριμένα έως τις 15/03/2015.

Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμάτο θα γίνει αξιολόγηση για το εάν αυξήθηκε η απασχόληση και ο τζίρος των καταστημάτων και στη συνέχεια θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο μέτρο, ο υφυπουργός τόνισε πως είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό και πως είναι «αδιανόητο», σε όλη την Ευρώπη να είναι τα καταστήματα ανοιχτά και η Ελλάδα να είναι «αλυσοδεμένη στο χθες».

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων κατά τις Κυριακές, ο κ. Γιακουμάτος, είπε πως δεν πιστεύει πως δεν θα πληρώνουν οι εργοδότες καθώς όπως είπε, το ΣΕΠΕ «είναι πολύ σκληρό».

Τα σχόλια είναι κλειστά.