Ειδησεογραφικό site

Ανοίγει η Τράπεζα Θεμάτων για την Α΄Λυκείου

38

Επί… ποδός θα πρέπει να βρίσκονται σήμερα το πρωί οι περίπου 50.000 μαθητές της Α΄ Λυκείου, καθώς γύρω στις 10 π.μ. αναμένεται να αποκτήσουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων από την οποία –για πρώτη φορά, και με βάση το νέο σύστημα– θα επιλεγεί το 50% των θεμάτων στις φετινές προαγωγικές τους εξετάσεις. Το άλλο 50% θα το επιλέξει ο καθηγητής που διδάσκει κάθε μάθημα σε κάθε σχολείο. Οι εξετάσεις αρχίζουν την Πέμπτη και οι μαθητές έχουν σχετικά λίγο χρόνο να περιδιαβούν τα θέματα της Τράπεζας. Την Τετάρτη, βέβαια, ανοίγει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μόνη αλλαγή στο σύστημα σε σχέση με πέρυσι την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών υποψηφίων και την καθιέρωση των ελεύθερων μετεγγραφών για τους πρωτοετείς του 2014-15. «Ψυχραιμία, πρόγραμμα, μέθοδο και προσευχή», συστήνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος προς τους μαθητές.

Φόβοι υπερφόρτωσης

Όπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κ. Σωτήρης Γκλαβάς, από σήμερα οι μαθητές της Α΄ Λυκείου μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Διόφαντου θα έχουν πρόσβαση στην Τράπεζα Θεμάτων και θα μπορούν να «κατεβάσουν» στο κομπιούτερ τους έως και όλα τα θέματα από κάθε μάθημα. Σχετική ανακοίνωση αναμένεται από το ΙΕΠ σήμερα το πρωί. Τα θέματα ανά μάθημα θα κυμαίνονται από 250 έως 500, και όπως αναμένεται, οι μαθητές, οι καθηγητές και οι φροντιστές θα σπεύσουν να μπουν στην Τράπεζα. Η αυξημένη ζήτηση για την Τράπεζα δημιουργεί φόβους υπερφόρτωσης του συστήματος και πτώσης του. Φόβους που χθες ο κ. Γκλαβάς έσπευσε να διασκεδάσει, τονίζοντας ότι «έχουν ληφθεί μέτρα από τον Διόφαντο και τη συνεργαζόμενη εταιρεία ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα».

Με θέματα από την Τράπεζα θα εξετασθούν μόνο τα υποχρεωτικά μαθήματα της Α΄ Λυκείου πλην Γυμναστικής και Ερευνητικής Εργασίας. Ως προς τη διαδικασία, την ημέρα της εξέτασης κάθε μαθήματος σε κάθε λύκειο, ο διευθυντής και οι καθηγητές του μαθήματος με τη χρήση των κωδικών του σχολείου για την είσοδο στο πληροφοριακό σύστημα myschool θα κληρώνουν (δύο ώρες πριν από την έναρξη της εξέτασης για όλα τα άλλα μαθήματα και τρεις ώρες για τις Ξένες Γλώσσες, την Ελληνική Γλώσσα, τη Λογοτεχνία και τα Αρχαία) το 50% των θεμάτων του μαθήματος. Σε περίπτωση που θέμα ή θέματα που κληρώθηκαν δεν είχαν διδαχθεί στο συγκεκριμένο σχολείο, είναι δυνατή και δεύτερη κλήρωση (με εξαίρεση τα μαθήματα των Ξένων Γλωσσών, Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας).

«Οι ημέρες αυτές σας προετοιμάζουν μοναδικά για τις λογής λογής εξετάσεις που θα χρειαστεί να δώσετε στη ζωή σας και στις δυσκολίες της. Έτσι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι κόποι σας δεν θα έχουν πάει χαμένοι», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος σε μήνυμα προς όλους τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις. Όσο για τους περίπου 105.000 υποψηφίους για τα ΑΕΙ, τόνισε ότι «οπλισμένοι με προσδοκίες και υπομονή, δώστε τον αγώνα σας χωρίς άγχος και υπερβολική αγωνία, χωρίς εξάντληση στην καθημερινή κούραση, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας και στον χαρακτήρα σας, με παρακαταθήκη τις γνώσεις που αποκομίσατε δώδεκα χρόνια στα θρανία. Να θυμάστε πως το μέλλον σας δεν εξαρτάται μόνο από το αποτέλεσμα των πανελλαδικών εξετάσεων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.