Ειδησεογραφικό site

Ανθρωποκυνηγητό για τον όγδοο τζιχαντιστή – Οι γαλλικές αρχές τον είχαν στα χέρια τους και τον άφησαν να φύγει

41

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις στη Γαλλία προκειμένου να εντοπιστούν συνεργοί των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν εκτεταμένες έρευνες στην Τουλούζ, τη Γκρενόμπλ, το Καλαί και σε προάστια του Παρισιού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην Τουλούζ, οι ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας συνέλαβαν τρία άτομα χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό αν και πώς σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι συλλήψεις έγιναν και στην πόλη Γκρενόμπλ όπου και κατασχέθηκαν και όπλα. Στην Τουλούζ το 2012 ο Ισλαμιστής Μοχάμεντ Μερά είχε σκοτώσει τρία μικρά εβραιόπουλα, έναν ραβίνο και τρεις αλεξιπτωτιστές.

Ψάχνουν παντού τον όγδοο ύποπτο

Εκτός των επτά δραστών, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων σε έξι διαφορετικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, υπάρχει και άλλος ένας, γαλλικής εθνικότητας, ο οποίος νοίκιασε ένα αυτοκίνητο Polo, μάρκας Volkswagen, το οποίο εθεάθη έξω από το συναυλιακό χώρο Μπατακλάν, όπου 89 άνθρωποι εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές.

Ο άνδρας αυτός, μάλιστα, που παραμένει ασύλληπτος, είναι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους, αδερφός ενός εκ των επτά συλληφθέντων στο Βέλγιο. Το απόγευμα της Κυριακής η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τη φωτογραφία ενός άνδρα που γεννήθηκε στο Βέλγιο και φέρεται να είναι ο όγδοος δράστης του πολύνεκρου μακελειού της Παρασκευής.

Πρόκειται για τον Abdeslam Salah, γαλλικής εθνικότητας, που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989 στις Βρυξέλλες. Εις βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, αφού το ανθρωποκυνηγητό, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, επεκτείνεται σε όλη την Ευρώπη.

Τον σταμάτησαν σε έλεγχο, έλεγξαν τα στοιχεία του και τον άφησαν να φύγει

Ο άνδρας αυτός, σύμφωνα με το κανάλι BFM TV, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, «δεν βρισκόταν μεταξύ των επτά νεκρών δραστών ή των ανδρών που, μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί στο Βέλγιο» ως ύποπτοι για διασύνδεση με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία.

Ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η αστυνομία σταμάτησε, το βράδυ του Σαββάτου, τρεις άνδρες στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο, αλλά, από τη στιγμή που τα ονόματά τους δεν βρίσκονταν σε καμία λίστα καταζητουμένων, τους επιτράπηκε να συνεχίσουν -πιθανότατα κατευθύνονταν στη βελγική συνοικία Μολενμπέκ, όπου από το Σάββατο έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις, όλες για σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι. Μεταξύ αυτών των ανδρών βρισκόταν, κατά πληροφορίες, και ο καταζητούμενος, πλέον, Abdeslam Salah.

Το Μολενμπέκ είναι μια λαϊκή συνοικία, όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Εδώ και 20 χρόνια, εκεί είχαν διαμείνει οι δράστες πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, από το δολοφόνο του διοικητή Μασούντ το 2001 στο Αφγανιστάν έως τον δράστη του φονικού στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, τον Μέχντι Νεμούς, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, τον Μάιο του 2014.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στις επιθέσεις

Θέατρο Μπατακλάν
Τρεις ήταν οι δράστες που αιματοκύλησαν το θέατρο την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ροκ συναυλία. Και οι τρεις είναι νεκροί: Δύο ανατινάχθηκαν με τα γιλέκα που φορούσαν, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών. Ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας ήταν ο Ομάρ Ισμαήλ Μουσταφάι, που αναγνωρίστηκε βάσει δακτυλικών αποτυπωμάτων από ένα κομμένο δάχτυλο που βράθηκε στο σημείο. Οι ταυτότητες των δύο άλλων δραστών παραμένων άγνωστες.

Λεωφόρος Βολτέρ
Ο Ιμπραήμ Αμπτεσλάμ, που αναφέρεται και ως Μπραχίμ Αμπτεσλάμ, 31 ετών, είναι ένας από τα τρία αδέρφια που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις. Εχει ταυτοποιηθεί σαν ο άνθρωπος που νοίκιασε ένα αυτοκίνητο SEAT που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις. Πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας που φορούσε στο Comptoir Voltaire καφέ, τραυματίζοντας πολύ σοβαρά έναν περαστικό.

Stade de France
Τρεις καμικάζι αυτοκτονίας σκοτώθηκαν γύρω από το στάδιο, πυροδοτώντας τα γιλέκα τους.
Ένας ήταν ο Μπιλάλ Χαντφί, ηλικίας 19 ή 20 ετών, που ζούσε στο Βέλγιο. Ένα συριακό διαβατήριο που ανήκε στον 25χρονο Αχμέντ Αλμοχαμέντ βρέθηκε επίσης στο σημείο. Είναι το διαβατήριο που είχε καταγραφεί στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει εάν τα αποτυπώματα που περιέχει ταυτίζονται με τα αποτυπώματα κάποιου από τους βομβιστές. Για τον τρίτο νεκρό τρομοκράτη δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.