Ειδησεογραφικό site

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της ηπατίτιδας C

43

Σε σιωπηλή μάστιγα για τη δημόσια υγεία εξελίσσεται η λοίμωξη της ηπατίτιδας C (HCV)  στη χώρα μας. Η ηπατίτιδα C είναι μια ασυμπτωματική νόσος, δηλαδή η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια λοίμωξη από τον ιό δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι η κατάσταση της υγείας τους να επιδεινωθεί σοβαρά.

Ο επιπολασμός της HCV λοίμωξης στον γενικό πληθυσμό  αγγίζει το 1,9%, δηλαδή περίπου 200.000 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν το γνωρίζουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόλις το 20%, δηλαδή περίπου 29.000 Έλληνες γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο ενώ από αυτούς μόνον οι 13.000 έχουν λάβει κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες.

Από τους μολυνθέντες, το 75-85% φαίνεται πως θα παραμείνουν χρόνιοι φορείς της νόσου, το 10%-20% θα αναπτύξουν κίρρωση του ήπατος σε 20-30 έτη και το 1%-5% θα παρουσιάσουν ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», τα  τελευταία χρόνια οι Έλληνες ασθενείς με ηπατίτιδα βιώνουν πρωτίστως τις συνέπειες της νόσου, αλλά όχι επειδή δεν υπάρχει θεραπεία και τρόπος αντιμετώπισης, αλλά γιατί δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβασή τους σε αυτή. Είναι ενδεικτική η κατάσταση όπως την αποτύπωσαν την Τρίτη στη γλώσσα των αριθμών: περίπου 4.000 νέα περιστατικά ηπατίτιδας τον χρόνο και μόλις 2.000 άτομα μπαίνουν σε θεραπεία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε στάδιο κίρρωσης ανέρχεται στις 20.000, τα περιστατικά με ηπατοκυτταρικό καρκίνο ανέρχονται στα 850 και οι θάνατοι που συσχετίζονται με την ηπατίτιδα C φτάνουν τους 800 ετησίως.

Εκστρατεία ενημέρωσης από τον «Προμηθέα»

O Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ξεκινά την υλοποίηση μίας νέας φιλόδοξης εκστρατείας ενημέρωσης. Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση, η πρόληψη και η προτροπή σε εξετάσεις, στοχεύοντας στην προσέγγιση του γενικού πληθυσμού αλλά και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων σε 9 μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά).

Η εκστρατεία  θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2015 και σκοπός της είναι τόσο η παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων με τη μέθοδο «Rapid Test», όσο και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ηπατίτιδα C. Στόχος είναι η διενέργεια  5.000 δωρεάν εξετάσεων, ενώ για την ενημέρωση του κοινού έχουν τυπωθεί 70.000 φυλλάδια προς διανομή και διάθεση. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και προσέγγισης περισσότερων ανθρώπων, δημιουργήθηκαν δύο βίντεο όπου επικοινωνούν την πρόληψη του νοσήματος, ενώ παράλληλα παροτρύνουν το κοινό να εξεταστεί.

Με την βοήθεια κινητής μονάδας μέχρι το τέλος του έτους ο «Προμηθέας» θα έχει επισκεφθεί 9 μεγάλα αστικά κέντρα παρέχοντας δωρεάν εξετάσεις, τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ιογενών ηπατιτίδων και συγκεκριμένα της ηπατίτιδας C, ενώ παράλληλα θα προσφερθειί ψυχολογική υποστήριξη και διασύνδεση των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί στα  ηπατολογικά κέντρα των περιοχών που προαναφέρθηκαν.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της γενικότερης προσέγγισης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, θα υπάρξει η  ευκαιρία στη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω μίας φόρμας καταγραφής των αναγκών και των εμποδίων που συναντούν οι ασθενείς  στην προσέγγιση και επαφή τους με το εθνικό σύστημα υγείας, προκειμένου να ακολουθήσει στατιστική επεξεργασία των δεδομένων και δημοσίευση σχετικής μελέτης.

Σε αυτό το εγχείρημα υποστηρικτές είναι οι φαρμακευτικές εταιρίες Abbvie, BMS, Gilead, Janssen.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» (Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι, τηλ.: 211 0122102,  www.helpa-prometheus.gr, [email protected]) ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νοσήματα του ήπατος. Παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.