Ειδησεογραφικό site

Ανατροπές κάθε ώρα – Ίσως δεν γίνει η τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ – Βαρύ το κλίμα κυβέρνησης-«θεσμών»

38

Χειρότερο δεν θα μπορούσε να είναι το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, μετά την διαρκή απόρριψη προτάσεων της Αθήνας για την εξεύρεση μιας λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές εντείνουν αφόρητα την πίεση προς την κυβέρνηση και είναι ενδεικτικό ότι βλέπουν με επιφύλαξη πολλές από τις ιδέες που παρουσιάζει η Αθήνα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ δεν φαίνεται καμιά σοβαρή ένδειξη ότι είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για μια σοβαρή μεσοπρόθεσμη, έστω, λύση για το χρέος και την ανάπτυξη.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες λένε οτι μεσα σε αυτο κλιμα και εφόσον δεν υπαρξει ουσιαστική σύγκλιση στις απόψεις των δυο πλευρών, πιθανόν να αναβληθεί ακόμη και η τριμερής συναντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, που ειναι προγραμαμτισμενο να διεξαχθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα. Το σεναριο αυτο δεν ειναι φυσικα το πιο πιθανόν ειναι όμως υπαρκτό πλέον με δεδομένη την επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας – δανειστων.

Δεν υπάρχει φυσικά καμιά επίσημη τοποθέτηση ή διαρροή επί αυτού, ούτε θα μπορούσε εύκολα να υπονοηθεί από αρμόδιους αξιωματούχους. Κυκλοφορεί ωστόσο στους διαδρόμους των Βρυξελλών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Η Αθηνά ούτε που θέλει να ακούσει φυσικά για μια τέτοια εξέλιξη, που θα πισωγύριζε αρκετά τις διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη και η παραφιλολογία, που συχνά εντάσσεται στον επικοινωνιακό πόλεμο δεν είναι ένα εντελώς άσχετο στοιχείο.

Υπό διερεύνηση είναι και το ενδεχόμενο να γίνει τελικά συνάντηση του προέδρου της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον έλληνα πρωθυπουργό κατά το διήμερο της συνόδου (Τετάρτη ή Πέμπτη), αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη επιφυλακτικότητα έως και δυσαρέσκεια και από τις δυο πλευρές για τις συμπεριφορές που επέδειξαν αμφότερες τις τελευταίες ημέρες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.