Ειδησεογραφικό site

Αναστασιάδης: 40 χρόνια εκκρεμότητας για το Κυπριακό είναι πάρα πολλά

33

Την απόφασή του να μην επιτρέψει να υπάρξει «ο διχασμός του παρελθόντος» σε πιθανό δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού εκφράζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν αποκρύβω την απογοήτευση μου για το ότι κατατίθενται θέσεις που δεν διευκολύνουν την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό» λέει σε συνέντευξή του στη Real News.

Και συνεχίζει: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτό γίνεται για διαπραγματευτικούς λόγους και μόνο και ότι οι θέσεις των δύο πλευρών συγκλίνουν, όχι όμως να προδικάσω από τώρα ότι είναι τελεσίδικα αποκλίνουσες».

Όπως τόνισε στόχος της λύσης θα πρέπει να είναι «η κατάργηση της Πράσινης Γραμμής, η δημιουργία συνθηκών ειρηνικής επιβίωσης όλων των Κυπρίων και σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα πρότυπο ειρήνης στην πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου».

Και προσθέτει: «Σαράντα χρόνια εκκρεμότητας είναι πάρα πολλά».

Αναφερόμενος στον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζει ότι «άλλαξε τη ρητορική της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό».

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν τον Φεβρουάριο, ο κ. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Κύπρος: 40 χρόνια μνήμης και πόνου

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974. Στις 05:30 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Με την ήχηση των σειρήνων οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στο μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας.

Στις 10 το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Εκδήλωση οργανώνει στη Λευκωσία και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος της, Μαρία Καλμπουρτζή.

Το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την οποία για πρώτη φορά οργανώνουν από κοινού κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, καταδικάζοντας τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία και υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.