Ειδησεογραφικό site

Αναστασιάδης: Δεν κάνω διαπραγματεύσεις υπό απειλή

36

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου σήμερα ότι παρά το ότι η επιθυμία, βούληση και αποφασιστικότητά της Κυβέρνησης του και της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού, είναι πέρα από δεδομένες, η συμμετοχή σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αποκλείεται.

Επεσήμανε παράλληλα πως οι ενέργειες της Άγκυρας, εις βάρος των διεθνώς αναγνωρισμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν του επιτρέπουν να μετέχει σε ένα, υπό την απειλή των τουρκικών πολεμικών, διάλογο και πως η αναστολή της συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαδικασία των συνομιλιών ήταν η εναπομείνασα ενδεδειγμένη αντίδραση προκειμένου να καταδείξει την έντονη δυσφορία της και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Σε ομιλία του, την οποία διάβασε ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ακόμη πως αποτελεί χρέος και οφειλή προς τις αρχές του διεθνούς δικαίου, προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προς τον κυπριακό λαό που επιθυμεί λύση του Κυπριακού, να αντιδράσει η Κυβέρνηση με τον εντονότερο δυνατό τρόπο και να διακηρύξει την αντίθεσή της στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, υποδεικνύοντας πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

Επέκρινε παράλληλα την Άγκυρα, πως όχι μόνο δεν συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, αλλά αντίθετα, με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της, Αχμέτ Νταβούτογλου, προχωρεί σε νέα πρόκληση υποβάλλοντας το δίλημμα, διχοτόμηση ή μετατροπή του θέματος των υδρογονανθράκων σε αντικείμενο των διακοινοτικών συνομιλιών. «Αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις της, η Άγκυρα επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιστρατεύει τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με το ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει» είπε ο Πρόεδρος.
Ανέφερε ακολούθως ότι η Κύπρος αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων της στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

«Ασφαλώς και προσδοκούμε η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει πρακτική μορφή έναντι των Τουρκικών προκλήσεων, αλλά η γενικότερη στάση της επιβεβαιώνει την μεγάλη αξία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και εν γένει τις στρατηγικές επιλογές της Κύπρου» συμπλήρωσε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.