Ειδησεογραφικό site

Αναστασιάδης: Αν συνεχιστεί η παρανομία, θα μπλοκάρουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

44

Σκηνικό έντασης έχει στήσει η Τουρκία με το Μπαρμπαρός να βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιβλέποντας τις εργασίες που γίνονται στα κοιτάσματα. Από όλες τις μέχρι σήμερα αντιδράσεις η Τουρκία δεν πτοείται, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει έτοιμος να μπλοκάρει, αν χρειαστεί, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Εάν συνεχίσει η παρανομία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα έχουμε επιλογές και το έχω καταστήσει γραπτώς -προς τους εταίρους μας- γνωστό, για να μην βρεθεί κανένας προ εκπλήξεως» πως η Κύπρος θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο κ. Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη ΝΕΡΙΤ.

Γενικότερος είναι ο προβληματισμός για το πού το πάει η Τουρκία, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως στόχος της είναι η «έγερση του θέματος του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτι που είναι αδιανόητο να γίνει. Ένα δεύτερο είναι να δώσει λόγο στη συνδιαχείριση ή να παγώσει την προσπάθεια αξιοποίησης του δικαιώματος για εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων. Κάτι για το οποίο επίσης δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να ανεχτούμε. Δεν τίθεται θέμα από δικής μας πλευράς να γίνουν μονομερείς ενέργειες που να παραγνωρίζουν τα δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων ή, γιατί όχι, μελλοντικά και συμβάσεων με την Τουρκία».

Η Τουρκία έχει πολεμικά σκάφη στην περιοχή, η Ελλάδα στέλνει άλλα δύο. Στην περίπτωση που η Τουρκία φέρει κι άλλα πολεμικά πλοία, ο κ. Αναστασιάδης υπογραμμίζει: «Από όσο γνωρίζω, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά ούτε και η ελληνική έχουν διάθεση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης και αυτό που προσδωκώ είναι ότι δεν θα το επιδιώξει ούτε η Τουρκία».

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μεγαλόνησο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισημαίνει: «Η παρουσία του και μόνο στέλνει ο ισχυρότατο μήνυμα ότι η Ελλάδα, υπεύθυνα συμπεριφερόμενη και σεβόμενη τους διεθνής νόμους, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, είναι εδώ όχι για να επιβάλλει αυτό που οι Ελληνοκύπριοι θέλουν, αλλά για να βοηθήσει, όπως έπραττε πάντοτε, να εξευρεθεί μία λύση που θα ικανοποιεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της παρτρίδας μας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.