Ειδησεογραφικό site

Αναρμόδιος δηλώνει ο υπ. Δικαιοσύνης για τον Ρωμάνο – «Πετάει το μπαλάκι» στον Λοβέρδο

34

Με αφορμή την απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δηλώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων» και «πετάει το μπαλάκι» στον υπουργό Παιδείας για να νομοθετήσει αντί για φοίτηση σε Σχολές, οι κρατούμενοι να σπουδάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως είναι γνωστό σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», παραμένει φρουρούμενος ο Νίκος Ρωμανός που βρίσκεται σε απεργία πείνας για 20ή μέρα, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι παρόλο που πέρασε στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν του χορηγείται άδεια προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα».

Μάλιστα, αναφέρει ότι «για το σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα καταστήματα κράτησης νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά καταστήματα κράτησης της χώρας».

Ακόμα, σημειώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Όμως, «οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση».

Κατόπιν αυτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου «για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, κατ’ αρχήν, να προβλεφθεί από το υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου».

Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι «τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας», χωρίς ωστόσο να αναφέρεται κάποιο χρονικό πλαίσιο έναρξης της συνεργασίας αυτής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.