Ειδησεογραφικό site

«Εμφύλιος» στη ΝΔ μετά το φιάσκο της ψηφοφορίας

38

Ενώπιον ενός θεσμικού και συνάμα πολιτικού αδιεξόδου βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας των ανυπέρβλητων προβλημάτων στην οργάνωση της ψηφοφορίας που δημιούργησαν έναν δυσεπίλυτο «Γόρδιο δεσμό» ο οποίος απειλεί με διάλυση την παράταξη της Κεντροδεξιάς.

Το βασικό, ωστόσο, ζήτημα που αναδεικνύεται μέσα από το φιάσκο της ματαίωσης της ψηφοφορίας είναι η διαφαινόμενη αδυναμία των τεσσάρων υποψηφίων να συνεννοηθούν και να δώσουν λύση στο απόλυτο αδιέξοδο που προβάλει μπροστά τους, εντείνοντας τις εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις που επικράτησαν ήδη από την εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής νέου ηγέτη την επομένη της ήττας στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Καμία από τις προτάσεις οι οποίες έχουν πέσει στο τραπέζι τις τελευταίες ώρες δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει στην άρση του αδιεξόδου, καθώς, πέραν των αντικρουόμενων συμφερόντων των υποψηφίων, είναι και το ισχύον καταστατικό του κόμματος που δεν αφήνει περιθώρια κινήσεων καθώς είναι δεσμευτικό στις προβλέψεις του, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν μόνον αφού προηγηθεί Συνέδριο.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, η ευθύνη της οργάνωσης της εκλογής Προέδρου ανήκει αποκλειστικά στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η σύνθεση της οποίας απαρτίζεται από μέλη που μετέχουν σε αυτήν ex officio, όπως το ίδιο συμβαίνει με τον πρόεδρό της που είναι ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Έτσι, στην περίπτωση που, όπως όλοι οι υποψήφιοι ζητούν, παραιτηθεί ο κ. Παπαμιμίκος, τότε θα πρέπει να εκλεγεί νέος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής. Ενώ η αντικατάσταση των άλλων μελών της ΚΕΦΕ, όπως, επί παραδείγματι, του γενικού διευθυντή του κόμματος Κώστα Τσιμάρα, χρειάζεται απόφαση του προέδρου του κόμματος, κάτι, όμως, που δύσκολα θα αποδεχθούν οι αντίπαλοι του κ. Μεϊμαράκη.

Κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων που γίνονται στη Συγγρού είναι ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνον με τη συνεννόηση των «τεσσάρων», που προϋποθέτει καλή πίστη από όλες τις πλευρές και υποχώρηση της αμοιβαίας καχυποψίας που φούντωσε μετά το «βατερλό» της Κυριακής, ώστε να αναζητήσει λύσεις «εκ των ενόντων» για να συνεχιστούν οι διαδικασίες που δρομολογήθηκαν.

Την κατάσταση, ωστόσο, περιπλέκει έτι περαιτέρω η απόσυρση της εταιρίας που στάθηκε αδύνατο να οργανώσει τις εκλογές, καθώς η εξεύρεση άλλης που να την αντικαταστήσει απαιτεί αρκετό χρόνο, κατά τον οποίο η Νέα Δημοκρατία θα παραμένει ακέφαλη και οι διεκδικητές της αρχηγίας θα αλληλοκατηγορούνται.

Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα που ανέκυψαν, πέρα από την τεχνική και θεσμική διάστασή τους, είναι πρωτίστως πολιτικά και ως τέτοια μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο από τους επίδοξους αρχηγούς αλλά και από άλλους παράγοντες  του κόμματος που διαθέτουν κύρος και επιρροή στο κομματικό ακροατήριο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.