Ειδησεογραφικό site

Αναβάλλεται η κατάθεση των φορολογικών νομοσχεδίων στη Βουλή – Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω για τη νέα φορολογία

59

Για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και αφού επικυρωθεί από το ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια η συμφωνία παράτασης της διαμόρφωσης του ελληνικού προγράμματος, αναβάλλεται η κατάθεση των επίμαχων φορολογικών νομοσχεδίων από την κυβέρνηση.

Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου εξετάστηκε και στη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των οικονομικών υπουργών κ.κ. Σταθάκη, Μάρδα και Βαλαβάνη.

Προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση, αλλά και μέχρι να σχηματίσει εικόνα το οικονομικό επιτελείο για την είσπραξη του α΄διμήνου, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν και αλλαγές στα δρομολογηθέντα νομοσχέδια.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε χθες ότι, με βάση και την επιστολή του προς τους δανειστές, δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικώς και μετάταξη κάποιου αγαθού ή υπηρεσίας από χαμηλό σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, εφόσον κριθεί σκόπιμο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μέχρι την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς.

Η τακτική αυτή θυμίζει έντονα την επιλογή Χαρδούβελη να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Αυτό προκύπτει εμμεσως και από τις δηλώσεις Βαρουφάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, όπου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ (5%, 9% και 16%) που ισχύουν αυτή τη στιγμή στα νησιά του Αιγαίου ούτε ο συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται στις εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων.

Αυτό που απομένει όμως, όπως ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης, είναι η αύξηση του ΦΠΑ για κάποια άλλη κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών, όπως οι ξενοδοχειακές υπηρεσίες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων που σήμερα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%. «Εύκολος στόχος» θεωρούνται έτσι τα ξενοδοχεία, αφού τα θέατρα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητος ενώ τυχόν ανατιμήσεις στα φάρμακα θα έπλητταν τις ασθενέστερες τάξεις.

Σταδιακά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ

Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για εφαρμογή αφορολογήτου 12.000 ευρώ για όλους αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015. Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στο αφορολόγητο επεσήμανε, συγκεκριμένα, ότι «η φοροαπαλλαγή αυτή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, όμως το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στις 12.000 ευρώ, θα το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα του πώς προχωρά η διαπραγμάτευση  για μετά τον Ιούνιο».

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στη βελτίωση της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία  «σκοντάφτει» στα νέα δεδομένα της συμφωνίας για «μορατόριουμ» 4 μηνών χωρίς μονομερείς ενέργειες. Το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται και να επανεξετάσει το αρχικό του σχέδιο, προσανατολιζόμενο στην εισαγωγή περιορισμών που θα έχουν την μορφή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να μη δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής σε μεγαλοφειλέτες που μπορούν να πληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους αλλά αρνούνται να το πράξουν. Αυτό θα γίνει με θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ή με επαναφορά του περιορισμού ως προς το ύψος των χρεών που μπορούν να ρυθμιστούν. Επιπλέον, η ρύθμιση εξετάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις για το 2014. Το μπόνους θα είναι, πιθανότατα, μια έκπτωση φόρου 10% στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε χθες ότι η αντικατάστασή του με έναν άλλο φόρο στην ακίνητη περιουσία θα επιδιωχθεί να γίνει εντός του 2015, όμως δεν έχει αποφασιστεί αν θα γίνει στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο. Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε δηλώσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.