Ειδησεογραφικό site

Ανάπτυξη 2,5% για το 2015 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος – Στουρνάρας: Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

63

Ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% ή και ελαφρώς υψηλότερα, αν ληφθεί υπ’ όψιν η πρόσφατη μείωση της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά, αναμένει για το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014, η οποία υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο, η ΤτΕ εκτιμά πως, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 0,7% το 2014.

Επιπλέον, αναμένεται να συνεχιστεί η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με την επίτευξη πλεονάσματος περίπου 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Εκτιμάται επίσης ότι είναι δυνατή η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για τρίτο συναπτό έτος, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι διατηρήσιμη», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, τον Ιούνιο του 2014, η ΤτΕ είχε εκτιμήσει, με βάση τις υφιστάμενες τότε ενδείξεις, ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης, γεγονός που καθιστούσε πολύ πιθανή την επάνοδο της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε, καθώς μετά από έξι χρόνια συνεχούς και μεγάλης πτώσης, το ΑΕΠ εμφανίζει το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2014 θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής, με αποτέλεσμα την αύξησή του κατά 0,6% το εννεάμηνο του 2014 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2013. Κινητήριες δυνάμεις αυτής της εξέλιξης ήταν, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αύξηση των εξαγωγών και η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων σε μεταφορικό και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος. Ειδικότερα, το 2015 αναμένονται ενίσχυση της επενδυτικής ζήτησης και περαιτέρω αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας που, όπως εκτιμάται, θα προσδώσουν μονιμότερα χαρακτηριστικά στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Στη θετική προοπτική των επενδύσεων για το 2015 συνηγορούν, σύμφωνα με την ΤτΕ, η αξιοποίηση της ρευστότητας του ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η ικανοποιητική εξέλιξη των έργων υποδομής και η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Η αναμενόμενη αποκατάσταση ομαλότερων συνθηκών χρηματοδότησης, μέσω της δυνατότητας των τραπεζών να αντλήσουν ρευστά διαθέσιμα με χαμηλά επιτόκια από το Ευρωσύστημα και να χρηματοδοτήσουν εξαγωγικές επιχειρήσεις με συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Επιπροσθέτως, ενθαρρυντικές ενδείξεις για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2015 είναι η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο και η παράλληλη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης της κατανάλωσης, καθώς και η προβλεπόμενη σταθεροποίηση των αποδοχών των εργαζομένων.

Να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία

Η ΤτΕ προειδοποιεί, πάντως, ότι οι θετικές αυτές προοπτικές υπόκεινται σε εγχώριους και διεθνείς κινδύνους και αβεβαιότητες, που ενδέχεται να επιβαρύνουν το επιχειρηματικό κλίμα τους επόμενους μήνες, να καθυστερήσουν ή και να αναστείλουν την ανάπτυξη.

«Γι’ αυτό η οικονομική πολιτική θα πρέπει παραμείνει επικεντρωμένη στη διατήρηση και ενδυνάμωση της τρέχουσας δυναμικής με σκοπό την οριστική έξοδο από την κρίση», επισημαίνεται στην έκθεση.

Συνεπώς απαιτείται να συνεχιστεί η προσπάθεια με κύρια έμφαση στις ακόλουθες προτεραιότητες:

(α) Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, να αυξηθεί η ευελιξία των τιμών και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.

(β) Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με έμφαση στην επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης, την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών με σκοπό τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς.

(γ) Ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να βελτιωθεί η πιθανότητα επαναπρόσληψης ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

(δ) Συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η κύρια έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω ενδυνάμωσης της φορολογικής διοίκησης, έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να ενισχυθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ και στον τομέα αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς των ποικίλων εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις.

Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα επιτρέψουν τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, τονίζει η ΤτΕ.

Στουρνάρας: Είχα χρέος να μιλήσω δημόσια για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

stournaras“Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας”, φέρεται να λέει σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτά που είπε χθες δημόσια υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τα έχει πει το τελευταίο διάστημα και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Πλην όμως όπως έλεγαν, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται τίποτα από αυτά  που λέγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, υπενθυμίζοντας τον προκάτοχο του κ. Γ. Προβόπουλό ο οποίος επίσης είχε ενημερώσει την πολιτική ηγεσία το 2009 για το πραγματικό ύψος του ελλείμματος και τους κινδύνους που ελλόχευαν, πλην όμως εκ των υστέρων αμφισβητήθηκαν οι συμβουλές του και τα καμπανάκια που είχε κτυπήσει.

Γι αυτό και ο κ. Στουρνάρας έκρινε πως είναι καθήκον του να φωτίσει εγκαίρως την πραγματική κατάσταση, σε μια προσπάθεια  να προστατεύσει και το τραπεζικό σύστημα αλλά και  τα επιτεύγματα της εθνικής οικονομίας στα τελευταία δύο χρόνια. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι συνομιλητές του κ. Στουρνάρα, υπενθύμιζαν πως υπό κανονικές συνθήκες η Ελλάδα θα έπρεπε έως τις 31-12-14 να εισπράξει 10,6 δισ. Ευρώ (7 δισ. από το ΔΝΤ, 1,8 από τον ESM και 1,8 δισ. από  επιστροφή τόκων SMP-ANFAS). Λόγω όμως της μη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, τα λεφτά αυτά δεν θα εκταμιευθούν και λείπουν από τη χώρα.

Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αναγκάζεται να εκδίδει έντοκα γραμμάτια. Δηλαδή στην πράξη αναγκάζει τις τράπεζες να δανείσουν το ελληνικό κράτος, αποστερώντας σημαντική ρευστότητα η οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα οδηγούνταν στην αγορά και η οποία στη συνέχεια θα επιδρούσε  στον ευαίσθητο δείκτη της ανάπτυξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.