Ειδησεογραφικό site

Ανάπτυξη 1% το γ’ τρίμηνο βλέπει η Eurobank

59

Περαιτέρω ενίσχυση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το τρίτο τρίμηνο στο 1% περίπου, από -0,3% το προηγούμενο τρίμηνο, προβλέπουν οι αναλυτές της Eurobank.

Η αντίστοιχη εκτίμηση για τον τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε κυκλικά προσαρμοσμένους είναι 1,25% κατόπιν ενίσχυσης 0,6% το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται σε ανάλυση της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης & Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, οι ανωτέρω εκτιμήσεις είναι αυστηρά προκαταρτικές, αφού η ροή της δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων που σχετίζονται με το τρίτο τρίμηνου του έτους θα συνεχιστεί το τρέχον και τα επόμενα δύο τρίμηνα.

Σημειώνεται επίσης πως η πρόσφατη αναθεώρηση των ανωτέρω στοιχείων σε ετήσια βάση για την περίοδο 1995-2013 βάσει του νέου Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA2010) αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές μεταβολές στα αντίστοιχα τριμηνιαία στοιχεία τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Eurobank σημειώνει πως το μέγεθος και η κατεύθυνση των μεταβολών αυτών είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αν και δεν αποκλείει ανοδικές αναθεωρήσεις στους τριμηνιαίους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

«Συνολικά, τα προαναφερθέντα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προγενέστερες εκτιμήσεις μας για μετάβαση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας σε θετική περιοχή από το τρίτο τρίμηνο του 2014. Για το σύνολο του έτους, διατηρούμε την πρόβλεψή μας για ελαφρώς θετικό ρυθμό ανάπτυξης», αναφέρεται στην ανάλυση.

Η βελτίωση αυτή αναμένεται να προέλθει από την διαφαινόμενη σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, την ανάκαμψη της δαπάνης για επενδύσεις (κυρίως σε τομείς εκτός της αγοράς κατοικίας) και τη σημαντική αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. Εντούτοις, η επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης και η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των προεδρικών εκλογών δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, σε κάποιο βαθμό, την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

Τα σχόλια είναι κλειστά.