Ειδησεογραφικό site

Αμφίπολη: Μόνο προς τα κάτω οι ελπίδες για ευρήματα – Δεν υπάρχει άλλος θάλαμος – Περιστέρη: «Αν ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα»

77

amphipoli

Εάν οι πωρόλιθοι που βρέθηκαν ατάκτως ερριμμένοι στον τρίτο θάλαμο του Τύμβου Καστά και ήδη αφαιρούνται από τους ανασκαφείς έπαιζαν το ρόλο τοίχου σφράγισης, τότε ενδέχεται το μνημείο να αναπτύσσεται κατά βάθος. Δηλαδή, να υπάρχει κάτι σαν ένα υπόγειο ταφικό δωμάτιο, πίσω από ένα δάπεδο φτιαγμένο από πωρόλιθους. Στην περίπτωση αυτή, αντί για κάθετος, όπως ήταν εκείνος που συνάντησε η ερευνητική ομάδα εμπρός από τις Σφίγγες και κατόπιν ο δεύτερος εμπρός από τις Καρυάτιδες, ο τοίχος είναι οριζόντιος.Αυτή είναι και η μόνη ελπίδα που απομένει για κάποια σημαντικά ευρήματα, εφόσον με το τελευταίο δελτίο τύπου του ΥΠΠΟ πρακτικά αποκλείεται η κατά μήκος ανάπτυξη του μνημείου.

Η ίδια η Κατερινά Περιστέρη, επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά ξεκαθάρισε με δηλώσεις της χθες από τη Δράμα ότι δεν υπάρχει άλλος θάλαμος.

Βέβαια, τα υπόγεια ταφικά μνημεία δεν ήταν κάτι που συνηθιζόταν στον ελληνικό χώρο -αν και, όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα, το μνημείο της Αμφίπολης ούτως ή άλλως δεν ακολουθεί κάποια παράδοση.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους της διεπιστημονικής ομάδας των ερευνητών διευκρινίζεται ότι «η υπόθεση εργασίας που είχε διατυπωθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου (τέταρτου χώρου) πλάτους 0,96 μ., δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο».

Με πιο απλά λόγια, μία από τις μαρμάρινες πλάκες, από αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί για την επένδυση των τοίχων σε ολόκληρο το μνημείο, αποκολλήθηκε. Το αποτύπωμα που άφησε, προκάλεσε σύγχυση, καθώς οι φωτογραφίες παραπλάνησαν κοινό αλλά και ειδικούς εκτός ανασκαφής, δίνοντας την εντύπωση ότι υπήρχε μια μικρότερη και έκκεντρα τοποθετημένη ως προς τις προηγούμενες, θύρα.

Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει επόμενος θάλαμος μετά από τον τρίτο, το μόνο ενδεχόμενο που απομένει είναι να αποκαλυφθούν οποιουδήποτε είδους ευρήματα στην επίχωση του χώρου ο οποίος ανασκάπτεται επί του παρόντος. Βάσει αυτών των υποθετικών αλλά προσδοκόμενων αντικειμένων, των υπολειμμάτων από οστά ή νεκρική τέφρα, θα είναι δυνατόν να αποδοθεί το μνημείο σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και, επίσης, ο Τύμβος να χρονολογηθεί οριστικά και πέραν πάσης αμφισβήτησης.

Απομένει περίπου ένα μέτρο αμμώδους χώματος έως ότου οι ανασκαφείς φτάσουν στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου, όπου και θα εξακριβωθεί το υλικό από το οποίο έχει συντεθεί. Εάν αποτελείται από πωρολίθους, ίσως κάτω από αυτούς να κρύβεται το πραγματικά σημαντικό κομμάτι του τάφου της Αμφίπολης.

Περιστέρη: «Αν ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα»

Για την εξέλιξη των ανασκαφών στον λόφο Καστά της Αμφίπολης μίλησε χθες το βράδυ η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, από τη Δράμα, κατά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014».

Οπως δήλωσε η ίδια στην ομιλία της, «αν πραγματικά ο τάφος έχει συληθεί, σημαίνει ότι ήταν κάποιος πολύ μεγάλος εκεί πέρα, πολύ σημαντική προσωπικότητα, που βέβαια δεν θα το άφηναν οι τυμβωρύχοι των αρχαίων χρόνων, αλλά πάντα ελπίζουμε και λέμε «εντάξει, υπάρχει αυτή η πιθανότητα», αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα βρει».

Οσο για την εξέλιξη των ανασκαφών, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος θάλαμος» και πρόσθεσε: «Αυτό που λέγαμε για 4ο θάλαμο δεν ήταν αποδεδειγμένο. Είχαμε πει ότι η ανασκαφική έρευνα θα δείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Είχε γίνει μία γεωλογική τομή και υπήρχαν σκέψεις ότι ίσως ήταν κάποια μικρή πόρτα, κάποιο άνοιγμα. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ήταν ένας δόμος που έχει πέσει. Δουλεύουμε στον 3ο θάλαμο και περιμένουμε να δούμε τι θα μας δείξει».

Όσο για το πότε θα γνωρίζουμε τον νεκρό του τάφου, η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε πως «η ανασκαφή είναι αυτή που δείχνει».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν πρόκειται να συναντήσουμε καταπακτή στο πάτωμα του τρίτου θαλάμου, η αρχαιολόγος σημείωσε πως «υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας».

Λίγο πριν από τις παραπάνω δηλώσεις, σε μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, στο αμφιθέατρο του δημοτικού Ωδείου Δράμας, η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη, σε ειδική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν της από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά της στο πολιτιστικό και επιστημονικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα την πρόσφατη ανασκαφή στην Αμφίπολη, ως στοιχείο ενδυνάμωσης και εμπλουτισμού της μακεδονικής ιστορικής αλήθειας.

Στη σύντομη ομιλία της, κατά την απονομή του βραβείου, η κ. Περιστέρη ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνδράμουν το έργο της ανασκαφής και ιδιαιτέρως το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ αναφέρθηκε στη «μαγεία», όπως τη χαρακτήρισε, της αρχαιολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και είναι πάντα το άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα.

Μενδώνη: Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση

«Ο τάφος έχει δεχθεί σαφέστατα ανθρώπινη παρέμβαση, μέχρι εδώ που βρισκόμαστε. Από την αρχή της ενημέρωσης είχαμε πει -κι έχουμε πολλές φορές επαναλάβει- ότι έχουμε ισχυρότατες ενδείξεις δράσης τυμβωρύχων» επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η ίδια διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί εύρεσης χρυσών αντικειμένων μέσα στους θαλάμους, ενώ εκτίμησε ότι ο τρίτος θάλαμος, όπου βρίσκεται αυτή την ώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, είναι και ο τελευταίος θάλαμος του ταφικού μνημείου.

«Με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για άλλον θάλαμο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον ένοικο του τάφου, η κυρία Μενδώνη διευκρίνισε εκ νέου ότι δεν είναι γνωστός ακόμη ο ένοικός του.

«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για το ποιος είναι θαμμένος. Από κει και πέρα, οι προσδοκίες έχουν ήδη επαληθευτεί. Αυτό το μνημείο, έτσι όπως έχει αποκαλυφθεί, είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι για την περιοχή και τη Μακεδονία μόνο, αλλά για την ιστορία και την αρχαιολογία και απλώς επιβεβαιώνει ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μελετηθεί. Μπορεί και για δέκα και 15 χρόνια η επιστημονική κοινότητα να συζητά αυτό το μνημείο και τη σημασία στην επιστήμη της ιστορίας και της αρχαιολογίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.