Ειδησεογραφικό site

Αμπντουλάχ Γκιουλ: Θέλει λύση του Κυπριακού, αλλά στα μέτρα της Τουρκίας

46

Ως μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπτουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς της επετείου της εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, ο κ. Γκιουλ είπε πως υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου, με επιτυχία. Τόνισε ότι επιθυμούν τον σχηματισμό ενός νέου συνεταιρικού κράτους μετά από ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, το συντομότερο δυνατό.
Ανέφερε ότι με τον κ. Ερογλου συζήτησαν για τις συνομιλίες και επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά για την συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως η διεθνής κοινότητα γνωρίζει πολύ καλά ότι η τουρκική πλευρά κάνει ό,τι δυνατόν για την επίτευξη μιας δίκαιης, διαρκούς και συνολικής λύσης στην Κύπρο.

Σημείωσε πως το Κυπριακό συζητείται εδώ και 50 χρόνια με τα Ηνωμένα Εθνη να βρίσκονται στο νησί αυτήν όλη την χρονική περίοδο. Διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να δίνει την υποστήριξη της στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέχρι την επίτευξη λύσης.

Λέγοντας ότι ορισμένες ευκαιρίες έχουν χαθεί στο παρελθόν, ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι ανοικτού τύπου διαδικασίες διαπραγματεύσεων προκαλούν να χαθούν ευκαιρίες σημειώνοντας ότι επιθυμούν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με ένα αποφασιστικό χρονοδιάγραμμα.

Επεσήμανε ότι μια συνολική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις και συμφιλίωση θα είναι προς όφελος των δύο πλευρών και της περιοχής.

Σημείωσε ότι οι τραγικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποχρεώνουν ώστε το κυπριακό να επιλυθεί, ώστε η λύση να δώσει την ευκαιρία για ειρήνη, σταθερότητα στο νησί αλλά και στην περιοχή.

Διαβεβαίωσε ότι η στήριξη τους σε “μια κοινή εθνική υπόθεση” θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα. Υπέδειξε ότι η ειλικρίνεια της τουρκοκυπριακής πλευράς επιδείχθηκε το 2004 με το δημοψήφισμα.

Είπε πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Ευχήθηκε όπως μια συμφωνία επιτευχθεί όσον πιο σύντομα που θα διασφαλίζει το στάτους ισότητας της “τουρκικής Κύπρου” που είναι “συνιδιοκτήτης” του νησιού.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως επιθυμούν λύση στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών που θα είναι “διζωνικός νέος συνεταιρισμός με πολιτική ισότητα και δύο συνιστώντα κρατίδια με στάτους ισότητας”.

Διευκρίνισε ότι η επιθυμία τους είναι λύση με συνεταιρικό κράτος, αν και υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως σημείωσε, που μπορούν να μπουν στην διαπραγμάτευση.

Ο κ. Γκιουλ διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα και μητέρα “δεν θα αφήσει ποτέ τους Τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνοκυπριακό κράτος”.

Ανέφερε πως αν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.