Ειδησεογραφικό site

Τώρα η Αθήνα δέχεται πρόταση Γιούνκερ και συζητά ακύρωση του δημοψηφίσματος

48

Νέα δεδομένα φαίνεται πως προκύπτουν μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Τρίτης.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέχρι χθες εμφανιζόταν αποφασισμένη να προχωρήσει καονονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να προχωρήσει στην ακύρωσή του είτε να υποδείξει στους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», εάν επέλθει συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού. Μάλιστα, φέρεται να συζητά την τελευταία πρόταση που παρουσίασε τη Δευτέρα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Ακολούθως, και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Σύμφωνα, δε, με αναφορές, ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως υπάρχει η πιθανότητα να μην διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. «Το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε για να επιτευχθεί συμφωνία με συγκεκριμένα κριτήρια» είπε χαρακτηριστικά.

«Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Το πρόβλημα, ωστόσο, εξακολουθεί να ακούει στο όνομα… Γερμανία. Σε νέες της δηλώσεις, η καγκελάριος Μέρκελ είπε «όχι» σε τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Χαρακτηριστικά, υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν θα εξετάσει το νέο πακέτο που προτείνει η Αθήνα, προτού ο ελληνικός λαός αποφανθεί για τις προτάσεις των Θεσμών.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε πως οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για τη νέα πρόταση που κατατέθηκε, θα ξεκινήσουν μόνο αν ακυρωθεί το δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Η ανατροπή του κλίματος υπέρ του «Ναι» προβληματίζει την κυβέρνηση

Έντονο προβληματισμό δημιουργεί τις τελευταίες ώρες στου Μαξίμου η αλλαγή στις τάσεις των κυλιόμενων  δημοσκοπήσεων που έχουν στη διάθεσή τους υπέρ του”Ναί”.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη “φτώχια των επιχειρημάτων” (όπως παραδέχτηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο “ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ”)  και την αμηχανία των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεοπτικές εκπομπές στο να δώσουν πειστικές απαντήσεις για “το τι θα γίνει την επόμενη μέρα του “Όχι” οδηγεί τον κ. Τσίπρα και το επιτελείο του να αναζητά λύση για “να σωθεί η παρτίδα στο παρα 5′”.

Με τις τράπεζες κλειστές και αδύναμες (κυρίως η Εθνική)  από το μεσημέρι της Τρίτης να εφοδιάσουν τα ΑΤΜs, με πολλές επιχειρήσεις να αδυνατούν να πληρώσουν μισθούς και άλλες υποχρεώσεις , με όσους δεν έχουν web banking να μην μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία,  η δυσαρέσκεια των πολιτών αλλά και η ασφυξία του Δημοσίου χτυπάει κόκκινο, δύο μόνο εργάσιμες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ήδη σε ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους γίνεται εμφανής η αγωνία για την πορεία της χώρας, καθώς διαπιστώνεται ότι επικρατούν ακραίες φωνές που, στην πράξη, συντονίζονται με όσους υποστηρίζουν την επιστροφή στο κόμμα. Είναι χαρακτηριστική η δημόσια ερώτηση που απηύθηνε σε συνταξιούχους ο κ. Στρατούλης: “Θέλετε σύνταξη ή ευρώ; Τί σας πειράζει να έχετε δραχμή;”

Υπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, ο κύκλος του κ. Τσίπρα αναρωτιέται μήπως πρέπει να αξιοποιήσει την χθεσινοβραδινή πρόταση Γιούνγκερ ως διέξοδο στο εθνικό και κυβερβητικό αδιέξοδο, με τους οπαδούς αυτής της άποψης να ασφυκτιούν από την πίεση όσων θεωρούν πως πρέπει να πάνε ως το τέλος τη ζαριά που έρριξε ο πρωθυπουργός, με το δημοψήφισμα.

Αλλά και στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγες οι φωνές που θεωρούν ότι ενδεχόμενο “Όχι” την Κυριακή οδηγεί τη χώρα κατ’ ευθείαν στη δραχμή και πως, σε μια τέτοια εξέλιξη, αυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι ελάχιστα σε αυτά που θα δούμε από Δευτέρα, όταν η χώρα θα πορευτεί μόνη της στο… πεπρωμένο της.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.