Ειδησεογραφικό site

Αλλάζουν το «μνημόνιο» με το «Σύμφωνο Ανάπτυξης» Σαμαράς και Βενιζέλος-Συμφωνεί το Βερολίνο

177

Όλο το σκεπτικό που οδηγεί τον κυβερνητικό συνασπισμό σε αυτή την κίνηση. Στο Παρίσι το οριστικό Ο.Κ. στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις. Ο ρόλος Δένδια και οι αντιδράσεις των βουλευτών

Μια ακόμα ‘λεπτή ‘ αποστολή φαίνεται πως είχε το ταξείδι Δένδια στο Βερολίνο την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία και εξελίχθηκε “μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας” σε ότι έχει να κάνει με όσα αφέθηκαν να βγουν προς τα έξω.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στη συνάντηση της Τρίτης, του έλληνα υπουργού με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μεταφέρθηκε “με διακριτικότητα ” η “σκέψη” της κυβέρνησης, να μετονομαστεί ουσιαστικά “το μνημόνιο” σε “Σχέδιο Ανάπτυξης” με άξονα μέτρα ανακουφιστικού χαρακτήρα μέσω αναπτυξιακού προγράμματος της οικονομίας, με ταυτόχρονη όμως απαρέγκλιτη εφαρμογή και συνέχιση όσων προβλέπει το πρόγραμμα του μνημονίου αλλά και των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος, απέναντι στους δανειστές.

Το Σχέδιο μετατροπής του Μνημονίου σε Σύμφωνο Ανάπτυξης συνεχίζει να το επεξεργάζεται το Μαξίμου.

Η μετονομασία φαίνεται πως έχει γίνει δεκτή από τους εταίρους – δανειστές οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν στην εκτέλεση του έως τώρα προγράμματος τους.

Από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, μια παρόμοια εξέλιξη, αν τελικά συμφωνηθεί με την τρόικα, θεωρείται υψίστης πολιτικής σημασίας, καθώς, όπως εκτιμούν Σαμαράς-Βενιζέλος, θα τους λύσει τα χέρια σε μια σειρά κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, τόσο ως προς την προοπτική “συνάθροισης 180 πρόθυμων” – στους οποίους θα εξασφαλιστεί ένα καλό “αντιμνημονιακό άλλοθι” για το “Ναι” τους, όσο και σε ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα η τρίτη κυβέρνηση Σαμαρά δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, όχι όσον αφορά το κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται εκ των έσω.

Τον τελευταίο καιρό η καινούργια “τάση” που έχει γεννηθεί στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης, – αυτή των “μαζικών” υπογραφών, στις ερωτήσεις προς του υπουργούς- ή φαίνεται ότι έχει προβληματίσει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου. Τις ερωτήσεις που καταθέτουν πλέον οι βουλευτές , ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπογράφει ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός βουλευτών, που σχεδόν αγγίζει το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει “χάσμα” μεταξύ βουλευτών κι οι υπουργών.

Από το Μαξίμου λοιπόν εκτιμούν ότι μια μετονομασία του μνημονίου σε Σχέδιο Ανάπτυξης, θα είναι ένα καλό “εκλογικό-δώρο” στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να ξεχάσουν τις “αντιρρήσεις” τους.

Από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρεται ότι η εξέλιξη, θα παρουσιαστεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη ΔΕΘ ως “οδικός χάρτης της μεταμνημονιακής εποχής” για τη χώρα.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.