Ειδησεογραφικό site

Αλέξης Μητρόπουλος: Από τα πρωινάδικα… προστάτης εργαζομένων – Τι έγραψε το «Κ»

427

Tου Γιώργου Γερόπουλου

Έγινε γνωστός ως εργατολόγος-TV persona, που αγάπησαν οι συνταξιούχοι. Είναι τόσο πετυχημένος στο star system, που ακόμη και ο Γιώργος Αυτιάς κινδύνεψε να χάσει τη δόξα του «Ρομπέν των δασών» των απανταχού κατατρεγμένων. Ωστόσο η ενασχόλησή του με τα ενημερωτικά πρωινάδικα αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την πολιτική ανέλιξή του.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως διδάκτωρ του Συγκριτικού και Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής ενός από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία, που αναλαμβάνει υποθέσεις εργατικού δικαίου. Τα θεμέλια της καριέρας του, επαγγελματικής και πολιτικής, μπήκαν όταν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981, ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εργασίας.

Το γραφείο του ήταν ένα από τα πολυπληθέστερα σε συνεργάτες, αναλάμβανε, αν και ο ίδιος δεν ασχολήθηκε, παραστάσεις σε δίκες, υποθέσεις εργαζομένων, εργοδοτών και ενίοτε στο παρελθόν, λένε οι κακές γλώσσες, παρείχε συμβουλές σε υπουργούς.

Η ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ ΠΤΕΡΝΑ ΤΟΥ

Η απογείωση της καριέρας του έγινε το 1989, όταν πήρε την πρώτη μεγάλη υπόθεση μαζικών προσφυγών συνταξιούχων της ΔΕΗ, βοηθούσης της τότε ΠΑΣΚΕ. Έκτοτε, ο κ. Μητρόπουλος ειδικεύτηκε στη «βιομηχανία» αγωγών από εργαζομένους. Ωστόσο οι δικονομικές του ικανότητες αμφισβητούνται από ορισμένους, ενώ οι κακεντρεχείς θέτουν εν αμφιβόλω και τις ακαδημαϊκές του περγαμηνές, αφού θεωρούν ότι δεν αρκεί το διδακτορικό από τη Γιουγκοσλαβία και το ινστιτούτο αυτοδιαχείρισης «Έντβαρντ Καρντέλι».

Η επαγγελματική του ενασχόληση, όσο και εάν τον βοήθησε στην πολιτική καριέρα, αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα. Μια δικαστική οικονομική διαμάχη με πρώην συνεργάτες, στην οποία έχει εμπλακεί και το ΣΔΟΕ με επιβολή προστίμων, τον ταλαιπωρεί έως σήμερα και αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην υπουργοποίησή του. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δώσει εξηγήσεις, ενώ η συναισθηματική του έκρηξη από το βήμα της Βουλής έχει γράψει ιστορία, όπως και η δήλωση-αντιπερισπασμός ότι στις αμαρτωλές λίστες καταθετών εξωτερικού βρίσκονται όλοι οι υπουργοί Οικονομικών.

ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ο Α. Μητρόπουλος εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ από νωρίς και προς απόδειξη τούτου κομίζει φωτογραφία του να παρακολουθεί ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στο Καστρί, το 1974. Στο Κίνημα άντεξε έως το 1985, οπότε διαγράφτηκε με την αριστερή πτέρυγα της ΠΑΣΚΕ. Ξεχνώντας την παλιά του αγάπη, τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, εκεί κάπου το 1989 αρθρογραφεί και απαιτεί την αποχώρηση του ασθενούντος Ανδρέα.
Μπαινοβγαίνει στο ΠΑΣΟΚ από το 1990 έως το 1996, οπότε αποχωρεί και στρατεύεται με το ΔΗΚΚΙ, αποτυγχάνοντας να εκλεγεί βουλευτής.

Επιστρέφει στη Χαριλάου Τρικούπη, κατορθώνοντας μάλιστα να εκλεγεί τρίτος κατά σειρά στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, το 2008. Η πορεία φαντάζει ανέφελη, αλλά κάποια «εμπόδια» του παρελθόντος δεν τον αφήνουν να γευτεί τη νίκη του 2009 και τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του φίλου, κατά δήλωσή του, Γιώργου Παπανδρέου.

ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΣΟΚΟΓΕΝΩΝ

Ο δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι ανοιχτός, αφού εξαρχής δηλώνει αντιμνημονιακός και επικεφαλής των πασοκογενών, οι οποίοι αναχωρούν για το μεγάλο ταξίδι με τον Αλέξη Τσίπρα. Δοκίμασε την τύχη του ως υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, με αποτέλεσμα όχι τόσο ενθαρρυντικό, αλλά πρώτευσε στις εθνικές εκλογές ως βουλευτής Αττικής. Κατά την αντιπολιτευτική θητεία του στην Κουμουνδούρου, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε ηγέτη της πασοκογενούς συνιστώσας του Τσίπρα, ενώ υποβόσκει μια αντιπαράθεση με τη συναγωνίστρια Σοφία Σακοράφα.

Ξιφούλκησε με το γερασμένο συνδικαλιστικό ιερατείο, βάλλοντας κατά του παλιού συντρόφου του, προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γ. Φωτόπουλου και έστρεψε τα βέλη του στον επικεφαλής της αριστερής συνιστώσας Π. Λαφαζάνη. Έκανε αίσθηση με τις απόψεις του για τον κατώτατο μισθό και τις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Δεν δειλιάζει να εκφράσει την πικρία του για τη μη αξιοποίησή του στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς και να στηλιτεύσει τις αβελτηρίες κυβερνητικών στελεχών, με χαρακτηριστική περίπτωση τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο «αδειάζει» σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές ενασχολήσεις του. Ο Αλέξης Μητρόπουλος δηλώνει πάντα παρών στις εξελίξεις εκφράζοντας διακριτό λόγο και αναμένοντας σημαντικό ρόλο στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

«ΤΡΟΛΑΡΕΙ» ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αν και έχει σηκώσει ψηλά τη σημαία του αντιμνημονιακού αγώνα δεν διστάζει να εκφράζει έστω και από νομική οπτική ρεαλιστικές θέσεις για το ενδεχόμενο μιας επώδυνης πλην αναγκαίας συμφωνίας με τους δανειστές μας. Ο Αλέξης Μητρόπουλος, ως παλιά «γάτα» της πολιτικής, γνωρίζει καλώς ότι η απάντηση στο δίλημμα πρέπει να έχει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση για να μην οδηγήσει σε εκκωφαντική πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Εμφανίζεται υπέρμαχος ενός δημοψηφίσματος, το οποίο, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχει διπλό χαρακτήρα, τόσο για τα μέτρα από τη συμφωνία όσο και για την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ», πετώντας έτσι το μπαλάκι στους πολίτες, αφού εκτιμά ότι το υπάρχον πολιτικό προσωπικό «δεν μπορεί να διαχειριστεί μια πιθανή ρήξη». Ο αντιπρόεδρος της Βουλής δεν μασάει τα λόγια του όταν εκφράζει τις εκτιμήσεις του για κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Μνημειώδεις είναι οι παρεμβάσεις του στη Βουλή από το έδρανο του προεδρείου σε ό,τι αφορά τον ρόλο της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου. Από την αρχή δεν έκρυψε τις διαφωνίες του με τον τρόπο με τον οποίο η κ. Κωνσταντοπούλου διευθύνει τις εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. «Γελάτε και διαμαρτύρεστε, αλλά τη Δευτέρα θα αναπολείτε όσα μου λέγατε στον διάδρομο» είπε ως προεδρεύων σε μια συνεδρίαση του Κοινοβουλίου ο κ. Μητρόπουλος και σκόρπισε το γέλιο σε όλη την αίθουσα.
Έλειπε σε ταξίδι στο εξωτερικό η πρόεδρος και οι βουλευτές σαν μικρά παιδιά χαιρόντουσαν για την ελευθερία κινήσεων που είχαν, και αυτό ακριβώς επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.