Ειδησεογραφικό site

Ακόμα και το νερό έγινε όπλο στα χέρια των Τζιχαντιστών

38

Σε μια κίνηση, που θα μπορούσε να απειλήσει τους κατοίκους των νότιων επαρχιών του Ιράκ με ξηρασία, προχώρησαν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές έκλεισαν τις πύλες του φράγματος του ποταμού Ευφράτη στο δυτικό Ιράκ και έκαναν το νερό ένα ακόμα όπλο στα χέρια τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο Ευφράτης έχει μέχρι σήμερα υπάρξει ένα γεωγραφικό εμπόδιο ανάμεσα στους τρομοκράτες τζιχαντιστές, που έχουν καταλάβει την βόρεια όχθη του ποταμού και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που βρίσκονται στη νότια όχθη και προσπαθούν να προσεγγίσουν την πόλη Ραμάντι, πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, που αποτελεί την μεγαλύτερη επαρχία της χώρας και την οποία κατέλαβαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στις 17 Μαΐου.

Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Άνμπαρ δήλωσε, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να ανασυνταχθούν κατά μήκος του ποταμού για να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών. Ο Χικμάτ Σουλεϊμάν δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Στο παρελθόν έπρεπε να παρακολουθούμε μόνο τις γέφυρες και ορισμένα σημεία, τώρα όμως ο ποταμός είναι προσπελάσιμος από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους».

Ένας πρώην αξιωματούχος για τους υδάτινους πόρους στο Ιράκ, δήλωσε ότι στόχος του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι να κόψει το νερό, αλλά να μειώσει τα επίπεδα νερού, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Όταν τα επίπεδα του νερού μειωθούν θα τους επιτραπεί να προχωρήσουν από την πόλη Ραμάντι σε άλλες περιοχές.

Ανώτερος τοπικός αξιωματούχος ανέφερε, ότι, προς το παρόν, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανοίξει άλλο φράγμα για να διοχετεύεται το νερό του ποταμού από την λίμνη Habbaniya, στην οποία χύνεται τώρα, πίσω στον Ευφράτη, αλλά, ο ίδιος προειδοποιεί, ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει αμέσως, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και η περιβαλλοντική καταστροφή αναπόφευκτη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.