Ειδησεογραφικό site

Ακιντζί για κυπριακό: Με μεγάλες προσπάθειες λύση τον Μάιο

26

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στη Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως γράφτηκε στον ελληνοκυπριακό Τύπο.

Ο κ. Ακιντζί, είπε ότι αν συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και με την παρούσα ταχύτητα, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια λύση μέχρι το Μάιο, ενώ υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της υποστήριξης από την Τουρκία. Όπως είπε, το έργο των ηγετών στο παρελθόν ήταν πιο εύκολο, γιατί για πολλά χρόνια κάθε πλευρά υπογράμμιζε τις δικές της θέσεις και επέκρινε την άλλη πλευρά, αλλά τώρα για πρώτη φορά, όπως τόνισε, οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και κάνουν προσπάθεια να ευθυγραμμίσουν τις θέσεις τους σε ένα αμοιβαία αποδεκτό σημείο. Αναφορικά με το δικαίωμα στην περιουσία, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτό ήταν πάντα αποδεκτό, αλλά τώρα γίνονται προσπάθειες να φανεί ότι αυτό είναι κάτι νέο.

Όπως είπε, μετά τη λύση οι άνθρωποι θα προσφεύγουν στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας στην οποία θα εκπροσωπούνται ισότιμα οι δύο πλευρές και η επιτροπή θα αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια τα οποία δεν άρχισαν ακόμη να συζητούνται. Παράλληλα υπενθύμισε ότι το ΕΔΑΔ υπογραμμίζει το δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιοκτησία. «Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων που έζησαν σε αυτά τα εδάφη, σε αυτές τις κατοικίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους», σημείωσε.

Τάχθηκε εναντίον της νοοτροπίας να διαγραφούν τα δικαιώματα στην περιουσία και να μην πληρωθούν οποιεσδήποτε αποζημιώσεις ή να γίνουν ανταλλαγές. Αυτή η νοοτροπία, είπε, δεν θα μας βγάλει πουθενά. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουν βήματα η μια προς την άλλη. Μίλησε επίσης για ανάγκη να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ελευθερία, την ασφάλεια και την ισότητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.