Ειδησεογραφικό site

Αισιόδοξος ο Γιούνκερ – Είναι πεπεισμένος ότι η λύση μπορεί να βρεθεί πριν το τέλος του μήνα

25

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για να καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, παρόλο που πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί κυρίως η εκλογή του επόμενου επικεφαλής του Eurogroup.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν 

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια σημαντική και τελευταία προσπάθεια αυτό το διήμερο, μέσω εκπροσώπων του και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια θετική αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Ενδεικτικό του κάκιστου κλίματος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους μας, είναι πως οι συνομιλίες  διήρκεσαν μόλις 45 λεπτά, πριν οι δύο πλευρές αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, χωρίς ουδείς να μπορεί προς το παρόν να πει με σιγουριά αν υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.