Ειδησεογραφικό site

Αθανασίου για υποβρύχια: «Όπως και η Ισπανία, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ένα γκολ και έφαγε πέντε»

37


Σε πολιτικό πυροτέχνημα εξελίχθηκε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο υπουργός Δικαιοσύνης μέσα από την Βουλή έκανε χθες λόγο για γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εάν γνώριζε το περιεχόμενο της δικογραφίας θα το έστελνε νωρίτερα στη Βουλή, ώστε να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα αξιοπιστίας και προχειρότητας η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα, ο κ. Αθανασίου αφημένος μέσα στους ξέφρενους βραζιλιάνικους ρυθμούς του Μουντιάλ -ως ποδοσφαιρόφιλος που είναι- ανέφερε ότι «έγινε ένας αγώνας Ισπανίας – Ολλανδίας. Η Ισπανίας έβαλε ένα γκολ και μετά έφαγε 5. Κάπως έτσι παρομοιάζω το πυροτέχνημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του ΣΥΡΙΖΑ. Νόμιζαν ότι έβαλαν ένα γκολ και σήμερα έφαγαν 5».

Αναφερόμενος ο κ. Αθανασίου στο πινγκ πονγκ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πρακτικά της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «πήρε τα πρακτικά της Βουλής που είπαν ότι δεν συντρέχει λόγος να γίνει εξεταστική και τα πήγε στην εισαγγελία με απώτερο στόχο να εμπλακεί η εισαγγελία».

Οι εισαγγελείς, συνέχισε ο κ. Αθανασίου, «την ξαναέστειλαν στην Βουλή – δηλαδή έστειλαν στην Βουλή τα πρακτικά της Βουλής που τους είχε πάει η κυρία Κωνσταντοπούλου – καθώς ο νόμος λέει ότι καμία προκαταρκτική ενέργεια δεν μπορεί να γίνει».

Όμως οι εισαγγελείς «έκαναν λάθος στο διαβιβαστικό» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι «ενώ το έγγραφο λέει αρχικά «χωρίς αξιολόγηση» παρακάτω μιλά  για προκαταρκτική έρευνα που δεν έγινε».

Σε κάποιο σημείο ο κ. Αθανασιου έκανε αναφορά σε λάθος ημερομηνίες, ως προς την πορεία της δικογραφίας από το γραφείο του προς την Βουλή, αλλά κάποιο sms που έλαβε στο κινητό του τηλέφωνο, όπως ο ίδιος είπε, αποκατέστησε τα πράγματα.

Από την πλευρά της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής υποστήριξε ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου επειδή κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δικογραφία στο συρτάρι του.

Δεν παρέλειψε η κυρία Κωνσταντοπούλου να αναφέρει ότι πλήρωσε η χώρα πολλά χρήματα για υποβρύχια που γέρνουν. Στο σημείο αυτό ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σχολίασε: «Το μυαλό κάποιων γέρνει».

Παράλληλα, ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε σε επικοινωνιακό κόλπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ έκανε λόγο τακτική και ρητορική που δεν διαφέρει σε τίποτα απ´ αυτή των χρυσαυγιτών. Την ίδια στιγμή απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Βουλή έκλεισε για να «σωθεί» ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας αστεία τα επιχειρήματα αυτά, ενώ χαρακτήρισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «ανήλικη επιδοματούχο εισαγγελέα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου του απάντησε ότι ματαιοπονεί και ότι είναι ένας κοινός συκοφάντης.

Η δικογραφία για τα υποβρύχια έχει προκαλέσει τις τελευταίες μέρες μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Κυβέρνησης (συμπεριλαμβανόμενου και του ΠΑΣΟΚ) και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο παιχνίδι αυτό ενεπλάκη και η Δικαιοσύνη. Παράλληλα, χθες το μεσημέρι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος κάλεσε τα θεσμικά όργανα της πολιτείας σε «σώφρονες αντιδράσεις».

Προηγουμένως η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη είχε καλέσει για εξηγήσεις στο πλαίσιο πειθαρχικής έρευνας, τους επίκουρους εισαγγελείς εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνο, που διαβίβασαν την επίμαχη δικογραφία στην Βουλή. Όπως διευκρίνισαν οι δύο λειτουργοί της Δικαιοσύνης, στο διαβιβαστικό τους έγγραφο προς τη Βουλή, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης, τήρησαν τη διατύπωση που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003).

Συγκεκριμένα, το διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή αναφέρε ότι «… από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών -μελών της κυβέρνησης, συγκεκριμένα των Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από την 17.10.2010 και επόμενα».

Από την πλευρά του Αρείου Πάγου χαρακτηρίστηκε «κακή»η διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούσε να απαλειφθεί η έκφραση για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αφού δεν πραγματοποιήθηκε.

Παράλληλα, επισημάνθηκε από την Εισαγγελία του ΑΠ ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι εισαγγελείς κ.λπ. να διενεργήσουν έρευνα, εφόσον διαπιστώσουν την εμπλοκή πολιτικού προσώπου. Πρέπει στην περίπτωση αυτή να  διαβιβάσουν τη δικογραφία αμέσως στη Βουλή.

Μετά την δημοσιοποίηση της ενέργειας της κυρία Κουτζαμάνη κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, γιατί η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.

Για την Χαριλάου Τρικούπη το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, καθώς ήταν «άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι επρόκειτο για «ένα ακόμη φιάσκο, ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο».

Τα σχόλια είναι κλειστά.