Ειδησεογραφικό site

Αδειοδοτήσεις για τα κτίσματα στον αιγιαλό

46

Νομική ντρίμπλα ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει πέσει στα ρηχά το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Στην ουσία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει άφεση παρανομιών στους εκμεταλλευτές του αιγιαλού και των παραλιών, εφαρμόζοντας τη συνταγή που χρησιμοποίησε και στις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα κτίσματα.

Αντί όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «τακτοποίηση» που αντικατέστησε τη «νομιμοποίηση» προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, στην περίπτωση του αιγιαλού φαίνεται πως επιλέγεται ως λύση η προσωρινή «αδειοδότηση» παράνομων κτισμάτων.

Το νομοσχέδιο, κατά πληροφορίες, έχει πάρει ήδη την έγκριση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και παρά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στην κυβέρνηση δείχνουν έτοιμοι να σηκώσουν το γάντι, με το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει γενική αντεπίθεση. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πότε θα αποφασίσουν να το καταθέσουν στη Βουλή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποτρέψει τη θεσμοθέτησή του από το Θερινό Τμήμα της.

Στο υπουργείο Οικονομικών οχυρώνονται πίσω από την άποψη ότι «το νομοσχέδιο δεν θίγει υφιστάμενες ρυθμίσεις για την περιβαλλοντική προστασία του αιγιαλού και της παραλίας, οι οποίες υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ».

Αδεια λειτουργίας

Ωστόσο έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη που περιελήφθη στο προσχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε πριν από τρεις μήνες για την προστασία του αιγιαλού και της παραλίας και η οποία άναψε το πράσινο φως για τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη.

Πρόκειται για έργα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς να υφίσταται απόφαση παραχώρησης της παράκτιας χρήσης, τα οποία τώρα οι επιχειρηματίες μπορούν να τα νομιμοποιήσουν πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα στο κράτος, δηλαδή την αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης.

Για τις περιπτώσεις αυτές, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, θα δίνεται άδεια λειτουργίας (όχι οριστική «νομιμοποίηση») για τα έργα και τις εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν πριν από την ισχύ του υπό ψήφιση νόμου, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την κατασκευή νέων έργων στον αιγιαλό, με κυριότερη εξ αυτών την περιβαλλοντική αδειοδότηση που εγκρίνεται με τους όρους και τους κανόνες που υπόκεινται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ και δεν αλλάζουν με το νομοσχέδιο.

Επίσης, στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι αδειοδότηση θα δίνεται μόνο για υποδομές που επιτρέπονται στον αιγιαλό όπως έργα κοινής ωφελείας, λιμενικά και βιομηχανικά έργα (σκάλες φόρτωσης κ.ά.). Εκτός ρύθμισης μένουν κατοικίες, ταβέρνες κ.λπ., ενώ αλλάζει και η ημερομηνία κατασκευής των κτισμάτων τα οποία θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ευθυγραμμιζόμενη με το νομοσχέδιο και με τους νόμους των αυθαιρέτων του ΥΠΕΚΑ που θέτουν ως κόκκινη γραμμή τακτοποίησης όσα κτίρια είχαν χτιστεί έως τις 28 Ιουλίου 2011.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το νομοσχέδιο έχει αφαιρεθεί όλο το άρθρο για τις επιχωματώσεις, προβλέποντας μόνο προσαμμώσεις (διαμόρφωση υφιστάμενης παραλίας και όχι καινούρια σε δημόσια γη όπως συμβαίνει με το μπάζωμα του αιγιαλού), ενώ επανέρχεται ως μέγιστο όριο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού τα 500 τ.μ. και τίθεται υποχρεωτική ζώνη παραλίας 15 μέτρων.

Πηγή: newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.