Ειδησεογραφικό site

Αγώνας ταχύτητας για τα προπαιτούμενα της τρόικα – Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη δόση των 2 δις

50

Σε αγώνα ταχύτητας έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να καταβληθεί κανονικά η δόση των 2 δισ. ευρώ.

Στόχος του Μαξίμου είναι τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα να έχουν προωθηθεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ώστε στη συνεδρίαση του Euroworking Group ο εκπρόσωπος της Ελλάδας να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Από τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου (έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου) έχουν υλοποιηθεί ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο και το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Υπολείπονται η επικαιροποίηση του καταλόγου των φόρων υπέρ τρίτων, η υιοθέτηση κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να περιοριστεί η διαφθορά, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το σχέδιο δράσης σχετικά με τη είσπραξη των οφειλών και η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

Τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου (πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου) είναι η υιοθέτηση νομοθεσίας για την ενσωμάτωση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου στο ΕΤΕΑ, ο νόμος για την πολεοδομική μεταρρύθμιση (έχει κατατεθεί στη Βουλή), η νομοθεσία για τα διοικητικά βάρη, η κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία, η «μικρή ΔΕΗ» και η νομοθεσία για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων της Τετάρτης, τα «τελεσίγραφα» για άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς δανειστών είναι συνεχή.

Κατά τις ίδιες πηγές, ηχηρό σήμα για υλοποίηση των συμφωνηθέντων εξέπεπμψε και ο Β.Σόιμπλε στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον Αντώνη Σαμαρά στη Λισαβόνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο STAR, λέγοντας ότι «αν ένας υπουργός διαφωνήσει ανοικτά με προαπαιτούμενα, δεν πρέπει να έχει θέση στην κυβέρνηση» και πως «η κυβερνητική γραμμή είναι μία και δεν υπάρχει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις».

Πάντως, σε σχέση με τις διαφωνίες που σημειώνονται εντός της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Τετάρτης, να υπάρξει νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πηγή: in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.