Ειδησεογραφικό site

«Αγώνας δρόμου» για τις εκκρεμότητες μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου-Ποια τα μέτρα και τα αγκάθια

143

Τις εκκρεμότητες που άφησε η επίσκεψη της τρόικας, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν μέχρι την επάνοδό της το Σεπτέμβριο, καθώς και τα τρέχοντα ζητήματα, όπως είναι η υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και οι εκκρεμότητες με τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις και την έκδοση των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ, επιχειρεί να διευθετήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Κορυφής.

Σε πρώτη προτεραιότητα είναι οι πέντε παρεμβάσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να αποδεσμευτεί από τους δανειστές η δόση του 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υψηλές δανειακές ανάγκες του Αυγούστου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει στενή συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και με τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, ώστε όλα να τελειώσουν το αργότερο στις αρχές Αυγούστου και στις 7 Αυγούστου να δοθεί η έγκριση από το Euroworking Group.

Η έγκριση θα αφορά τη δόση που εκκρεμεί, ύψους 1 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας θα οδηγήσει και στην αυτόματη αποδέσμευση του ποσού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τις επιστροφές κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs και SMPs).

Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων του επόμενου μήνα, που φτάνουν σε 5,6 δισ. ευρώ (4,7 δισ. ευρώ είναι τα χρεολύσια και 900 εκατ. ευρώ οι τόκοι).

Τα μέτρα που υποχρεούται να υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1. Η νομοθετική ρύθμιση για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1-1-2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
2. Η ψήφιση του νόμου για τα δάση.
3. Η ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
4. Η κατάργηση από 1-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
5. Η ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 είναι μια βασική προτεραιότητα του υπουργού Οικονομικών, καθώς στους επόμενους μήνες θα κριθεί ο βαθμός επιτυχίας του.

Στις 31 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος 2014 και ενδεχομένως του ΕΝΦΙΑ, εάν προλάβει να εκδώσει έγκαιρα τα εκκαθαριστικά το ΥΠΟΙΚ.

Στόχος είναι να εισπραχθεί το μεγαλύτερο μέρος από την 1η δόση του φόρου εισοδήματος στο τέλος του μήνα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος των εσόδων, αλλά αυτό εξαρτάται από τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.

Ο βαθμός ανταπόκρισης των νοικοκυριών στην πληρωμή του φόρου εισοδήματος (και του ΕΝΦΙΑ) θα κρίνει και το χαρακτήρα της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Ακόμη, για την ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2014 κρίσιμος παράγοντας είναι οι δαπάνες και ειδικότερα οι τυχόν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, όπως επίσης και οι γενικότερες δαπάνες που δεν πρέπει να ξεφύγουν.

Και φορολογικές εκκρεμότητες

Αμεσα, εξάλλου, θα πρέπει να επιλυθούν και τα τρέχοντα φορολογικά ζητήματα. Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δηλώσεις που δεν υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα, επειδή η εφαρμογή του Taxisnet έκλεισε λίγο πριν από τις 12.00 τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουλίου, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει τρόπους για να μην επιβαρύνει τους φορολογούμενους με τον πρόσθετο φόρο που αναλογεί για την προσκόμιση αποδείξεων, αλλά να πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθεί σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα η ποινή της μη αναγνώρισης των αποδείξεων.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Εάν η δήλωση είναι εκπρόθεσμη, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα τιμωρηθεί με πρόσθετο φόρο ύψους 550 ευρώ (2.500 x 22%).

Το ΥΠΟΙΚ δέχεται πιέσεις για να μην επιβληθεί τελικά η ποινή των 550 ευρώ, αλλά η τιμωρία των περίπου 90.000 υπόχρεων που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους να περιοριστεί στο πρόστιμο των 100 ευρώ και στην προσαύξηση 1% επί του φόρου.

«Οι εταίροι να αντιληφθούν την τεράστια πρόοδο»

«Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, ενώ οι εταίροι θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει πετύχει η Ελλάδα», ανέφερε στις Βρυξέλλες κυβερνητική πηγή, εκφράζοντας πλήρη ικανοποίηση για το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Μέρκελ στο περιθώριο της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, στην οποία ήταν παρών και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, εν όψει της τελευταίας και σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όπου θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα.

Η ίδια κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει σύντομα τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ το έκτο και δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ, ΔΕΗ που εκπληρώθηκε.Αναφορικά με το πρόσωπο που θα προταθεί από την Ελλάδα για τη θέση επιτρόπου στη νέα Κομισιόν, θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η κυβερνητική πηγή διαβεβαίωνε πως σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα μας, αυτό «θα συμπλέει με το καλό της». Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η παρουσίαση του προγράμματος της νέας Επιτροπής από τον πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ενημέρωσε και τους ηγέτες για τις αλλαγές που θα προωθήσει.

Κυρίως χαιρετίστηκε η εξαγγελία του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ αλλά και η αποφασιστικότητά του στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Η μετανάστευση

Για τη μετανάστευση ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η Ευρώπη έχει σύνορα και πρέπει να τα προστατέψει και πως η λαθρομετανάστευση είναι πρόβλημα όλης της Ε.Ε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να περάσει η προεδρία του Eurogroup στον Ισπανό Λουίς ντε Γκίντος η κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι θα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη.

Καθυστέρηση στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ παρατηρείται καθυστέρηση στις διορθώσεις που έχει δρομολογήσει το ΥΠΟΙΚ, με αποτέλεσμα να εξετάζονται σενάρια παράτασης της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης ή όλων των δόσεων. Ειδικότερα εξετάζεται:
* Να συγχωνευθεί η πρώτη δόση του Ιουλίου με τη δόση του Αυγούστου σε μια διπλή δόση και στη συνέχεια το ποσό να κατανεμηθεί σε 4 ισόποσες, οι οποίες θα πληρωθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο.
* Να κατανεμηθεί το ποσό από την αρχή σε πέντε ισόποσες δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Αυγούστου και την τελευταία στο τέλος Δεκεμβρίου 2014.
* Να μετατεθούν κατά ένα μήνα και οι έξι δόσεις και να ξεκινήσει η αποπληρωμή τους από τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2015. Η δόση του Ιανουαρίου του 2015 θα πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τροπολογίες και συγκεκριμένα:
* Η παροχή δυνατότητας στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τυχόν λάθη στο Ε9.
* Η μείωση συντελεστή αξιοποίησης.
* Η μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 προκύπτει από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου.
* Για τα νομικά πρόσωπα επεκτείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω του Ε9, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του πρόσθετου φόρου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.