Ειδησεογραφικό site

Αγριεύει η διαπραγμάτευση – Οι κρίσιμες 72 ώρες μέχρι το έκτακτο Eurogroup

51

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι υπουργοί της κυβέρνησης προκειμένου να εξειδικεύσουν τις δεσμεύσεις-εξαγγελίες.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στη Βουλή στις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό για τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας καταφθάνουν και κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Εντωμεταξύ, η Κομισιόν έχει ήδη στείλει στην Αθήνα τον επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ και τον Ντ. Κοστέλο που έως σήμερα εκπροσωπούσε την Τρόικα προκειμένου να δουν με την Αθήνα τα στοιχεία και τους αριθμούς της ελληνικής πρότασης. Οι κύριοι Βίζερ και Κοστέλο έχουν αναλάβει τις απευθείας επαφές με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους κοινοτικούς παράγοντες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στόχος των δύο ευρωπαίων αξιωματούχων είναι να συνεργαστούν με το υπουργείο Οικονομικών και να βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία των ελληνικών θέσεων ενόψει του έκτακτου Eurogroup, της Τετάρτης. Η συνάντηση που είχαν με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το οικονομικό επιτελείο ο επικεφαλής του Euroworking Group και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Τρόικα, ήταν σε καλό κλίμα, με στόχο να βοηθήσουν στην επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης. Αφού ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες οι δύο τους επέστρεψαν στην έδρα τους στιος Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή πάντως τα πρώτα σχόλια του ξένου Τύπου μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού μιλούν για σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και προτεραιότητα στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Ο πιο δύσκολος γύρος των διαπραγματεύσεων

Στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί ο δυσκολότερος έως τώρα γύρος των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους να ζητούν από την Ελλάδα:

  • 1ον την παράταση του προγράμματος και
  • 2ον την κατάθεση έως τις 16 Φεβρουαρίου -στην τακτική συνεδρίαση του Eurogroup- κοστολογημένες προτάσεις, καθώς και αναλυτικό σχέδιο στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την παράτασή του προγράμματος. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους είναι μια νέα συμφωνία σ’ ένα «πρόγραμμα-γέφυρα» μέχρι και τον Ιούνιο, ούτως ώστε να έχει τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια ειλικρινής διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και για ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας και ανάπτυξης μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τον ξένο Τύπο

Αμεσες ήταν οι αντιδράσεις του ξένου Τύπου, τα φώτα του οποίου ήταν στραμμένα στην Ελλάδα και την ομιλία του πρωθυπουργού. Μιλούν για σύγκρουση με τους Ευρωπαίους και προτεραιότητα στις προεκλογικές δεσμεύσεις

  • CNN: O Έλληνας πρωθυπουργός σκοπεύει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις
  • Το δημοσίευμα του CNN επικεντρώνεται στην άρνηση του Aλέξη Τσίπρα να ζητήσει παράταση του Μνημονίου «Ο Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ζητάει μια συμφωνία-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο όταν μια καλύτερη συμφωνία θα μπορεί να επιτευχθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες»
  • Ισπανικής El Pais: «Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους. Ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του».
  • BBC: «Η Ελλάδα χρειάζεται δάνειο-γέφυρα και όχι διάσωση»
  • Guardian: «Ο πρωθυπουργός στρέφεται προς τους ανέργους και όχι προς τους πιστωτές σε ένα αποφασιστικό διάγγελμα».
  • Spiegel:«Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε»
  • Welt: «Υποσχέθηκε και πάλι το αδύνατο»
  • L’Express: Ο έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
  • Le Monde: «O Τσίπρας θέτει τους δικούς του όρους έναντι των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη»
  • Reppublica: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα».

Reuters: Αδύνατη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μετά την ομιλία Τσίπρα

Αρνητικά είναι τα πρώτα σχόλια κορυφαίων διεθνών αναλυτών όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. «Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» τονίζει ο κορυφαίος αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon και εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.

FT: Μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου

Την ίδια αίσθηση δίνει και ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, ο οποίος θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.« Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει  χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.