Ειδησεογραφικό site

Αβραμόπουλος: Tο έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε. (Βίντεο)

48

Απόλυτα προετοιμασμένος να απαντήσει στο μαραθώνιο των ερωτήσεων των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εμφανίστηκε ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει σε βάθος  τις  λεπτομέρειες του χαρτοφυλακίου που έχει κληθεί να αναλάβει από τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και δήλωσε υπερήφανος που με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να γίνει ο πρώτος Επίτροπος της Ε.Ε με αρμοδιότητα την Μετανάστευση.

«Τρίωρη ανάκριση» με 45 ερωτήσεις από την κοινοβουλευτική επιτροπή 

Επί τρεις ολόκληρες ώρες ο κ. Αβραμόπουλος ανέπτυξε τις προτεραιότητές του ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ εστιάζοντας στη διαχείριση της μετανάστευσης και της παροχής ασύλου στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς και στην εξέλιξη τη σταδιακή μετατροπή της Frontex σε μια πραγματική υπηρεσία φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρόλο που ως Επίτροπος και βάσει της Συνθήκης θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο και, όχι το κράτος- μέλος καταγωγής του, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις, από τις 45 συνολικά, για εσωτερικά ζητήματα κυρίως από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που προέρχονται από την Ελλάδα όπως τον Ελευθέριο Συναδινό που εξελέγη με τη Χρυσή Αυγή, και τον Κώστα Χρυσόγονο της Ευρωπαϊκή Αριστεράς.

Απέναντι στα μέλη της επιτροπής των οποίων οι ερωτήσεις θύμιζαν σε ορισμένες περιπτώσεις …«ανάκριση», ο κ. Αβραμόπουλος φάνηκε να πείθει την κοινοβουλευτική επιτροπή απαντώντας ως μελλοντικός Επίτροπος ο οποίος θα προασπίσει τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων πολιτών και διαβεβαιώνοντας πως θα συνεργαστεί στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής.

Frontex και χώρος Σένγκεν

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Συνθήκης Σένγκεν που είναι ένα από μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ε.Ε. αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης Επιτροπής και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της Frontex, τη χρήση νέων τεχνολογιών στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και ενδεχόμενες αλλαγές στη συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ». Ο προτεινόμενος Επίτροπος δεσμεύτηκε μάλιστα πως η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν σύντομα μέλη του χώρου Σένγκεν.

«Είμαι περήφανος που είμαι ο πρώτος Επίτροπος που θα έχει την αρμοδιότητα της μετανάστευσης και αυτό δείχνει τη δέσμευση του κ. Ζαν – Κοντ Γιουνκέρ να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει προταθεί για ένα από τα σημαντικότερα ένα από χαρτοφυλάκια στην Επιτροπή Γιουνκέρ, υπογράμμισε πως η Ε.Ε αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση και η κοινή μας υπευθυνότητα θα ελέγξει την ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας των Ευρωπαίων πολιτών αλλά για αυτόν τον σκοπό απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ο σκοπός μας δεν είναι φυσικά να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη- φρούριο, η ιστορία έχει δείξει πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωση, η Ε.Ε μπορεί να λειτουργήσει μόνο όσο ενθαρρύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών και των προσώπων.  Πρέπει όμως να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, η Ε.Ε. είναι ένας χώρος ελευθερίας, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ενσωμάτωση των μεταναστών και να εξασφαλίσουμε πως το έγκλημα και η τρομοκρατία θα μείνουν εκτός της Ε.Ε» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Frontex, αλλά και ένας διάλογος σχετικά με τη μελλοντική μορφή της υπηρεσίας.

«Χρειαζόμαστε τρία πράγματα για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της μετανάστευσης. Αλληλεγγύη, αλληλεγγύη και αλληλεγγύη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος τονίζοντας πως η λέξη αλληλεγγύη πρέπει να πάψει να αποτελεί σλόγκαν και να γίνει πολιτική πραγματικότητα.

Ο προτεινόμενος Έλληνας Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης της Ε.Ε. όχι μόνο για το ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης αλλά και στην ανάγκη παροχής βοήθειας στις χώρες από τις οποίες προέρχονται κυρίως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και επανέλαβε πως σε περίπτωση που λάβει την ψήφο του Κοινοβουλίου θα συνεργαστεί τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, όσο και με την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις 9 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η Διάσκεψη των Προέδρων για να κηρύξει τη λήξη των ακροάσεων και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και στις 22 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Τρεις επιθέσεις εναντίον Αβραμόπουλου – Η κόντρα με την Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτή και η ειρωνεία του Χρυσαυγίτη

Τριπλή επίθεση δέχτηκε  ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ακρόασή του από τους ευρωβουλευτές ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως Επιτρόπου για θέματα μετανάστευσης και εσωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Αρχικά, μια ευρωβουλευτής που ανήκει στην ιταλική αριστερά ζήτησε από την ΕΕ να του αφαιρέσει το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης φραστικό επεισόδιο με τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριο Συναδινό, ενώ δέχθηκε ερώτηση και για μία φωτογραφία που είχε βγάλει με όπλο.

Η Μπάρμπαρα Σπινέλι, η οποία εκλέχθηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές με το κόμμα «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα «ξενοφοβική», ενώ επιτίθεται και προσωπικά στον Δημήτρη Αβραμόπουλο επισημαίνοντας ότι υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ανέγερσης του φράχτη στον Εβρο.

Σύμφωνα με την κα Σπινέλι η τοποθέτηση Αβραμόπουλου ως Επιτρόπου σημαίνει πως «οι μετανάστες χαρακτηρίζονται ως κίνδυνος από τον οποίο η Ευρώπη θα πρέπει να προστατευθεί».

«Για τον Γιούνκερ μπορεί να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος» τονίζει η Σπινέλι και προσθέτει ότι «δεν μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για αυτούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι οποίοι παλεύουν για μια νέα μεταναστευτική πολιτική».

Επιπλέον, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος «επανειλημμένα είχε ταχθεί υπέρ της ανέγερσης του φράχτη, για να «προστατεύσουμε την κοινωνία και τα σύνορά μας από την παράνομη μετανάστευση»» όπως έλεγε τότε ο σημερινός Επίτροπος για τη Μετανάστευση.

Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι η Ελλάδα έχει πολλάκις παραβιάσει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται στους μετανάστες, ενώ, αναφέρεται και στην επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για το κύμα ξενοφοβίας που υπάρχει στη χώρα.

Για όλα τα παραπάνω, όπως εξηγεί, ο κ. Αβραμόπουλος δεν είναι ο άνθρωπος, που θα πρέπει να λάβει το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης στη νέα Κομισιόν.

Το επεισόδιο με τον χρυσαυγίτη

Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριου Συναδινού. Με εμφανώς ειρωνικό τρόπο, εγκάλεσε τον Έλληνα Επίτροπο ότι δεν έχει να επιδείξει επιτυχές έργο στο πλούσιο βιογραφικό του, κατά την πολυετή διαδρομή του στην πολιτική σκηνή, είτε ως υπουργός, είτε ως δήμαρχος. Στο τέλος… κοτσάρισε και μια ερώτηση για την θέση του σχετικά με την συνθήκη του Δουβλίνου.

Ο Δ. Αβραμόπουλος απάντησε ψύχραιμα, αλλά σκληρά. «Τα μπερδέψατε κάπως, πώς συνδυάσατε θέματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής με το Δουβλίνο; Αλλά είναι γνωστές οι θέσεις σας» είπε με κρύα ευγένεια στον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Και συνέχισε: «Είμαι στην πολιτική επί 21 χρόνια, εκλέγομαι από τον ελληνικό λαό επί 21 χρόνια αδιάκοπα. Και είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ελπίζω και εσείς να υπερασπίζεστε και σήμερα το πιο σύγχρονο δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το πράξατε ως στρατηγός».

Η φωτογραφία με το όπλο

Ακόμη και για τη φορά που ως υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε φωτογραφηθεί με ένα όπλο ρωτήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η εν λόγω φωτογραφία κίνησε το ενδιαφέρον του Ιταλού ευρωβουλευτή Ιγκνάσιο Κοράο, ο οποίος τον ρώτησε για τη σημασία της, καθώς φαίνεται να είναι κοντά στον φράχτη των συνόρων με την Τουρκία- όπως είπε- και ρώτησε αν είναι αληθινή.

Ο κ. Αβραμόπουλος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της φωτογραφίας και εξήγησε ότι αυτή τραβήχτηκε κατά την επίσκεψή του στο κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων οπλιτών στην Τρίπολη, ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Εκεί, όπως είπε, έπιασε το όπλο με χιουμοριστική διάθεση και δεν έκανε επίδειξη.

«Είμαι ο αρχιτέκτονας για να ανοίξουν οι πόρτες ανάμεσα στους λαούς στο cities diplomacy. Μακριά από μένα τέτοιες σκέψεις», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή και κατέληξε: «Αν έρθετε στο γραφείο μου θα δείτε πολλές καρικατούρες γιατί το χιούμορ… χιούμορ».

Kαϊλή: Να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Μια πρώτη αντίδραση στα όσα δήλωσε η Μπάρμπαρα Σπινέλι ήλθε από την πλευρά της Εύας Καϊλή η οποία ζητάει την παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι το κόμμα πρέπει να πάρει θέση, καθώς, η ευρωβουλευτής ανήκει στην ευρωομάδα του.

«Είναι ζήτημα Εθνικής Συνείδησης πρωτίστως να απαντηθεί ο χαρακτηρισμός της χώρας μας ως «Ξενοφοβικής». Και δευτερευόντως, οι γενικεύσεις που γίνονται από την επιθετική επιχειρηματολογία που επιλέχθηκε, απαιτούν μια σοβαρή πολιτική απάντηση» επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ελιάς.

«Σημειώνω πως ο επαναπατρισμός μεταναστών απο τον ΔΟΜ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, γίνεται οικειοθελώς, τα κονδύλια που διασφαλίζουν την υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που εισέρχονται στην χώρα μας, αν και δυσβάσταχτα εν μέσω κρίσης, ποτέ δεν έλλειψαν, ενώ παρά το μέγεθος του προβλήματος που δυσανάλογα επιβαρύνει την Ελλάδα με τα χιλιόμετρα ακτογραμμής, γίνονται προσπάθειες για την καλύτερη δυνατή και ανθρώπινη αντιμετώπιση» συμπληρώνει.

Πηγή: protothema.gr, iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.