Ειδησεογραφικό site

«Ήλιος»: Σύνταξη πριν τα 62 στο 91,96% των ασφαλισμένων στα ευγενή ταμεία

44

Καμία ανησυχία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν εμπνέουν τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Οι μελέτες που διεξάγονται από  Εθνική Αναλογιστική Αρχή και βρίσκονται στο τελικό σχέδιο δείχνουν ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα -ακόμη και υπό τις πιο συντηρητικές μακροοικονομικές και δημογραφικές υποθέσεις που έχουν δοθεί από το Ageing Working Group-Ecofin και τηρώντας απόλυτα τη μεθοδολογία και τους προβλεπόμενους κανόνες- κινείται σε περιβάλλον βιωσιμότητας, όπως διαπιστώνουν οι μακροπρόθεσμες προβολές έως το 2060.

Δηλαδή φαίνεται να επιτυγχάνεται η υποχρέωση που έχει τεθεί από το πρώτο μνημόνιο (ν.3863 / 2010 το ύψος των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι και το 2060 συγκριτικά με το απόδειξη ότι οι αγωνιώδεις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων «έπιασαν τόπο» διασφαλίζοντας στις νέες γενιές δικαιώματα συνταξιοδοτικών παροχών το 2009) να μην υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων.

Με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 19ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Hλιος», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα του Δεκεμβρίου, ο υπουργός εργασίας επιχειρεί έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου, δικαιολογώντας τις παρεμβάσεις (αυτές που ήδη έγιναν αλλά και τις μελλοντικές) στα όρια ηλικίας, στη μείωση των παροχών λόγω αναντιστοιχίας με τις εισφορές και στη χρηματοδότηση των ταμείων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βρούτσης τονίζει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της «πολυτέλειας» των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης καθώς από  την έκθεση του συστήματος «Ήλιος» προκύπτει ότι οι ασφαλισμένοι κυρίως από τα ευγενή ταμεία αποχωρούν σε μικρή ηλικία.

Συγκεκριμένα, το τετράμηνο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2014, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου!

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ήλιος» για τους νέους συνταξιούχους διαπιστώνεται αύξηση των συνταξιοδοτήσεων το μήνα Δεκέμβριο και κυρίως των επικουρικών γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αναμονή χρόνων και πολλές εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες λύθηκαν «ως δια μαγείας» αυτές τις μέρες εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Συγκεκριμένα το Δεκέμβριο καταβλήθηκαν 10.248 νέες κύριες συντάξεις και  34.680 επικουρικές. Το τετράμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου καταβλήθηκαν συνολικά 85.169 νέες συντάξεις με αποτέλεσμα η συνταξιοδοτική δαπάνη να ανέλθει στα 267.115.659,34 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» για το Δεκέμβριο του 2014 παρουσιάζουν και αυτό το μήνα εξαιρετικό ενδιαφέρον


Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

-Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 άτομα
-Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.523.296 εκ των οποίων οι 12.354  καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών
-Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Δεκέμβριο ανέρχεται σε 2.331.601.409,10 ευρώ
-Η αντίστοιχη συνταξιοδοτική δαπάνη για το έτος 2014 ανέρχεται σε 27.738.352.144,33 ευρώ
-Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε στους νέους συνταξιούχους το τελευταίο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 267.115.659,34 ευρώ
-Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 953,58 ευρώ

Επίσης, τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσης ως προς τις παροχές προνοιακών επιδομάτων είναι τα εξής:

•  Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων ανέρχεται σε 168.538
•  Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων επιδομάτων ανέρχεται σε 177.711
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για επιδόματα το Δεκέμβριο ανέρχεται σε 56.711.895 εκ ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το έτος 2014 ανέρχεται σε 662.920.120 εκ ευρώ.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, -σχολιάζει σε δήλωσή του ο κ. Βρούτσης- το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας στηρίζεται σε υγιέστερες και πιο στέρεες βάσεις. Είναι πιο δίκαιο, διαφανές και ανθεκτικό σε σχέση με το παρελθόν.

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από τη ζοφερή εικόνα που προσπαθούν να περάσουν στην κοινή γνώμη οι καταστροφολόγοι.

Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν πάμπολλες μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που:

-έκλεισαν οριστικά τις προκλητικές διαρροές σε μαϊμού συντάξεις και επιδόματα
-διέσωσαν τα συστήματα της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ από βέβαιη κατάρρευση, επαναφέροντας τη λειτουργία τους στη βάση των αρχών με τις οποίες πρωτοδημιουργήθηκαν
-«χτύπησαν» την ανασφάλιστη εργασία στη ρίζα της
-εξοικονόμησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω στοχευμένων και σαρωτικών διασταυρώσεων, αλλά και συμψηφισμών των ασφαλιστικών οφειλών με επιστροφές φόρου και κάθε λογής επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις
-διόρθωσαν αδικίες και στρεβλώσεις,
-ενίσχυσαν την εισπρατκτική ικανότητα του συστήματος, ιδίως μέσω της δημιουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)

Ωστόσο, παρότι έχουν επιβεβαιωθεί τόσο η ταμειακή ισορροπία όσο και η μακροχρόνια ανθεκτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος υπάρχουν ακόμα ανοιχτές προκλήσεις:

Η ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων με τις οποίες θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, θα επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες εξοικονομήσεις και θα μπει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς μέσω του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων το 2015 η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών.

Η ολοκλήρωση εντός του 2015 του μεγάλου έργου της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η οποία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το χαοτικό θεσμικό πλαίσιο των περίπου 8.000 νόμων και κανονιστικών διατάξεων που εκτείνονται σε 38.500 σελίδες, αλλά και θα φέρει στην επιφάνεια πλήθος αδικιών και στρεβλώσεων. Εκεί θα πρέπει με πολιτική τόλμη και αποφασιστκότητα να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτών των αδικιών και στρεβλώσεων, ιδίως σε πνεύμα αναλογιστικής δικαιοσύνης».

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.