Ειδησεογραφικό site

Έφυγε και ο Μαρκάτος από τους ΑΝΕΛ

83

Την έξοδο από τους ΑΝΕΛ έδειξε στον Νίκο Μαρκάτο ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, με αφορμή την υπογραφή του σε κείμενο για το κυπριακό.

Ο Νίκος Μαρκάτος συνυπέγραψε κείμενο – διακήρυξη της πρωτοβουλίας «Έτος Κύπρου 2014», με το οποίο ζητείται λύση για το Κυπριακό και απορρίπτεται η ιδέα χωριστών ή ένωσης μέρους ή του όλου της Κύπρου με άλλη χώρα.

Στη διακήρυξη αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι η εξαιρετικά δύσκολη νέα διαπραγμάτευση, να φθάσει σε συμφωνημένο σχέδιο λύσης από τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων και ως τέτοιο να τεθεί στην κρίση του Κυπριακού λαού σε χωριστά δημοψηφίσματα.

Ένα σχέδιο λύσης, δίκαιο και λειτουργικό, που να οδηγεί στον τερματισμό της Τουρκικής κατοχής, του εποικισμού και στην επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Που θα κατοχυρώνει μια διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και θα απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία ή ένωση μέρους ή του όλου της Κύπρου με άλλη χώρα. Μια επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος, πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνύπαρξης ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, προς όφελος της κοινής τους ανάπτυξης και της κοινής ασφάλειας. Να καταστεί η ανεξάρτητη, επανενωμένη Κύπρος, γέφυρα ειρήνης της Ευρώπης με την πολύπαθη Μ. Ανατολή, σε μια Μεσόγειο, θάλασσα ειρήνης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ: «Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, εξέφρασε την εξής σαφή θέση σχετικά με τη στάση των βουλευτών, των στελεχών και των μελών του Κινήματος για το Κυπριακό και γενικώς για τα εθνικά θέματα με αφορμή κείμενο για το Κυπριακό που συνυπέγραψε ο Νίκος Μαρκάτος.

»Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε απόλυτα αντίθετοι με το παραπάνω κείμενο. Στα εθνικά θέματα δεν υπάρχει ανοχή σε τέτοιες θέσεις και είναι ασυμβίβαστη η ιδιότητα μέλους του κινήματος με υπογράφοντες τέτοιες θέσεις».

Μετά την ανακοίνωση αυτή, που δόθηκε στη δημοσιότητα χτες, ο κ. Μαρκάτος τοποθετήθηκε επί του θέματος σήμερα, Τρίτη, στον ΒΗΜΑ FM 99,5. Όπως είπε, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, όπως και οι άνθρωποι εκεί, και ευχαριστήθηκαν την ύπαρξή μου. Βλέπετε, όμως, ότι και αυτό το πείραμα έχει κάποια όρια, τα οποία επιχείρησα να διευρύνω, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν, όμως, να καταφεύγουμε σε τέτοιες δηλώσεις σαν αυτές του κ. Καμμένου για μια ιδεολογική διαφορά. Ακόμη και αν έχει δίκιο, μπορούμε να συνυπάρξουμε».

Επί της ουσίας της δήλωσής του, ο κ. Μαρκάτος σχολίασε πως «σε μια κοινωνία όπου ο ΟΗΕ δεν μπορεί να τραβήξει αυτιά όταν δολοφονούνται παιδάκια στη Γάζα και λέει τα γνωστά μπλα-μπλα, τι ακριβώς περιμένει ο κ. Καμμένος που είναι φίλος, δημιουργικός και πατριώτης και πράγματι αγαπάει τον ελληνικό λαό; Για να είμαι ξεκάθαρος έχουν περάσει 40 χρόνια που η Αμμόχωστος και όλη η Κύπρος σαπίζει»…

Είπε επίσης: «Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας που θέλει να βλάψει την Κύπρο; Είναι γεγονός ότι το κόμμα κυνηγήθηκε πάρα πολύ από τα ΜΜΕ και δεν υπήρξαν και χρήματα, αλλά σφάλμα του κόμματος είναι, κατά την άποψή μου, ότι δεν επικοινωνήσαμε τις πραγματικές θέσεις μας, διότι οι ΑΝΕΛ έχουν θέσεις και πρόγραμμα που δεν το επικοινωνήσαμε σωστά. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι κάποιες διαφορές ιδεολογικές υπήρξαν, διότι είμαστε άνθρωποι από τα κινήματα και το παλιό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όλων των δρόμων, της δεξιάς και της κεντροδεξιάς και αποφασίσαμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα ζητήματα, οπότε ήταν λίγο βεβιασμένη η κίνηση του προέδρου να βγάλει την ανακοίνωση, αφού, κατά την άποψή μου, είναι πάρα πολύ ισορροπημένο μέσα στα πραγματικά γεγονότα που συμβαίνουν σήμερα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.