Ειδησεογραφικό site

«Έφυγε» η Ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι

159

Η Ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι, η οποία είχε βραβευθεί στις Κάννες για τον ρόλο της στην ταινία «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίς Σερό, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε ο γιος της Κοράντο, ο οποίος είπε ότι η μητέρα του πέθανε ήσυχα στον ύπνο της, ένα μήνα αφότου έμαθε πως πάσχει από ανίατη ασθένεια.

H Βίρνα Λίζι γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1936 στην Ανκόνα. Στη μακροχρόνια καριέρα της στον κινηματογράφο και την τηλεόραση είχε συμμετάσχει σε πάνω από 100 παραγωγές και είχε κερδίσει, μεταξύ άλλων, βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία της στην υποκριτική από τα εφηβικά της χρόνια, όταν την ανακάλυψαν οι παραγωγοί Αντόνιο Φερίνιο και Έττορε Πέσε, από τη Νάπολη. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε στην ταινία «La corda d’acciaio» (1953). Τα πρώτα χρόνια συμμετείχε κυρίως σε μιούζικαλ, όπως τα «E Napoli canta» (1953) και «Questa è la vita» (1954), δίπλα στον δημοφιλή κωμικό Τότο. Παρά τις ερμηνευτικές της ικανότητες σύντομα τυποποιήθηκε σε ρόλους που προέβαλαν και στηρίζονταν περισσότερο στη φυσική ομορφιά παρά στο ταλέντο της, όπως οι ταινίες «Le diciottenni» και «Lo scapolo» γυρισμένες και οι δυο το 1955. Υπήρξαν φυσικά και πιο απαιτητικές ερμηνευτικά παραγωγές όπως στις τυαινίες «La Donna del Giorno» (1956), «Eva» (1962) και «Romolo e Remo» (1961).

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο εμφανιζόμενη στο Piccolo Teatro di Milano στην παράσταση «I giacobini». Στη δεκαετία του ’60 έκανε κυρίως κωμωδίες στο σινεμά και συμμετείχε σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση οδοντόπαστας με ένα σλόγκαν που έγινε ατάκα στην Ιταλία: «con quella bocca può dire ciò che vuole» (μ’ αυτό το στόμα μπορείς να πεις ό,τι θέλεις).

Τα σχόλια είναι κλειστά.