Ειδησεογραφικό site

Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στο νόμο Κατσέλη

39

Αλλαγές στον νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμο Κατσέλη) πρότεινε η κυβέρνηση στην τρόικα υπαναχωρώντας από τις αρχικές θέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δεν θα επέλθουν αλλαγές στο νομοθέτημα.

Όπως προκύπτει από την επιστολή προθέσεων που κοινοποίησε η κυβέρνηση σε ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ βασικός στόχος είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο Νόμο Κατσέλη, αλλά και να αλλάξουν τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο.

Βάσει των νέων παρεμβάσεων οι υποθέσεις που έχουν πάρει δικάσιμο στα Ειρηνοδικεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι το 2028 θα μεταφερθούν για να εκδικαστούν στα κεντρικά πρωτοδικεία της χώρας.

Η ελληνική πλευρά προτείνει να αλλάξει και το ύψος των δόσεων. Σήμερα η ελάχιστη καταβολή ορίζεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

Τέλος, προτείνεται να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και την περιουσιακή κατάσταση του κάθε δανειολήπτη, όταν σήμερα υπάγονται σε αυτόν όσοι έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.