Ειδησεογραφικό site

Έρχεται η τρόικα – Οι απολύσεις στο τραπέζι

33

Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, το χρηματοδοτικό κενό αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο αναμένεται να συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει η τρόικα με τους συναρμόδιους υπουργούς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα φτάσουν πιθανότατα την Τρίτη στην Αθήνα και από την Τετάρτη θα αρχίσουν τις επαφές. Ο Γκίκας Χαρδούβαλης αναμένεται να έχει την πρώτη του συνάντηση με την τρόικα.

Ωστόσο εκτός από την «μικρή ΔΕΗ» υπάρχουν και άλλα «αγκάθια» στα προαπαιτούμενα όπως είναι το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και η χρηματοδότηση των κομμάτων.

Αμέσως μετά σειρά θα πάρουν τα έσοδα, οι απολύσεις στο δημόσιο και το ασφαλιστικό. Η τρόικα γνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων η οποία έγκειται κυρίως στις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το δημόσιο περίπου 6.500 υπάλληλοι προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Οι δεξαμενές για τις απολύσεις

• Η εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων. Γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και το πρώτο εξάμηνο του 2014 οδηγήθηκαν στην έξοδο 500 επίορκοι.

• Οι έλεγχοι που διεξάγονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον εντοπισμό υπαλλήλων που έχουν διοριστεί και εργάζονται με πλαστά πιστοποιητικά.

• Οι έλεγχοι που διεξάγονται για παράνομες μετατροπές συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου.

• Η μείωση του προσωπικού σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και φορέων του δημοσίου.

Επίσης δεν αποκλείεται να απομακρυνθούν όσοι βρίσκονται ήδη σε διαθεσιμότητα, αλλά και εκείνοι που δεν μπουν στο πρόγραμμα εθελοντικής ενδοδημοτικής κινητικότητας καθώς μέχρι στιγμής από τους 4.000 έχουν ενταχθεί μόλις 1000 άτομα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.