Ειδησεογραφικό site

Έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του Ελ Γκρέκο

70

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Κρατικό Μουσείο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Museo del Greco) στο Τολέδο της Ισπανίας φιλοξενεί έργα σύγχρονης τέχνης δίπλα στις αυθεντικές δημιουργίες του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου.

Η μεγάλη τιμή γίνεται στο πρόσωπο του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη Νίκου Φλώρου, ο οποίος παρουσιάζει στο διάσημο Μουσείο – κατοικία του Ελ Γκρέκο πέντε γλυπτές δημιουργίες του, μεγάλων διαστάσεων, εμπνευσμένες από το έργο του Θεοτοκόπουλου.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας γλύπτης ανασύνθεσε κορυφαία έργα του Γκρέκο χρησιμοποιώντας με σπάνια επιδεξιότητα ένα σύγχρονο υλικό, το χρωματιστό αλουμίνιο. Από αυτό το υλικό φιλοτέχνησε πέντε ψηφιδωτούς ανάγλυφους πίνακες, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερο σεβασμό το πρωτότυπο έργο του Θεοτοκόπουλου ως προς τη γεωμετρική σχηματοποίηση και τη χρήση των χρωμάτων.

Τα πέντε έργα του Νίκου Φλώρου στην έκθεση είναι τα εξής: «Ανάσταση του Ιησού Χριστού» (διαστάσεις 4,5μ Χ 3μ.), «Διαμερισμός των ιματίων του Ιησού Χριστού» (5,5μ. Χ 3μ.), « Σταύρωση του Ιησού» (3μ.Χ 2μ.), «Αποκαθήλωση» ( 2μ.Χ3μ.), «Πορτρέτο του Ελ Γκρέκο» (1,10μ. επί 80μ.).

Υπό τον τίτλο «Φως στο Σκοτάδι», η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 11 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Μουσείο του Ελ Γκρέκο, στο Τολέδο, έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και της διεύθυνσης του Μουσείου και θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2016.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, της ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, της Unesco και του Ιδρύματος κατά του Καρκίνου του Εγκεφάλου «George Best Costacos» και της Ισπανικής εταιρείας Hansen Properties, η εκπρόσωπος της οποίας κα Ekaterina Shcherbinina συντόνισε το πρότζεκτ στην Ισπανία.

Τα υλικά, που χρησιμοποιεί στα έργα του ο Νίκος Φλώρος, είναι  σύγχρονα και, συγκεκριμένα, από χρωματιστό αλουμίνιο με ειδική τεχνοτροπία, στην οποία και έχει λάβει παγκόσμια πατέντα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς διαθέτει εκρηκτική δραματική πυκνότητα, εκφραστικότητα και ακτινοβολία. Σε όλες τις εκθέσεις του, ο Νίκος Φλώρος πλαισιώνεται από μια μόνιμη  ομάδα συνεργατών: τον επιμελητή Αριστοτέλη Καραντή, τη διευθύντρια εκθέσεων Julia Sysalova και τον καλλιτεχνικό φωτογράφο Ηλία Διαμαντάκο.

Πηγή: naftemporiki.gr.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.