Ειδησεογραφικό site

Έξι αμερικανικά καταδιωκτικά F-35 αγοράζει η Τουρκία

51

Η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει επιπλέον τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, τα οποία προστίθενται στα δύο που έχει ήδη παραγγείλει, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία προβλέπεται να αγοράσει 100 μαχητικά αεροπλάνα F-35. Έχουμε ήδη παραγγείλει δύο στο πλαίσιο αυτό. Αποφασίσαμε τώρα να παραγγείλουμε επιπλέον τέσσερα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από μια συνεδρίαση στο υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το συνολικό κόστος του συμβολαίου υπολογίζεται σε 16 δισ. δολάρια.

Το πρόγραμμα του αεροπλάνου F-35, στο οποίο συμμετέχει η Τουρκία μαζί με άλλες οκτώ χώρες και τις ΗΠΑ, έχει καταγράψει καθυστερήσεις και υπερβολικά κόστη που το έχουν καταστήσει το ακριβότερο εξοπλιστικό πρόγραμμα στην ιστορία του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την αγορά πυραύλων εδάφους αέρος μεγάλου βεληνεκούς, ένα συμβόλαιο το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε σχεδόν 3 δισ. ευρώ.

Η Άγκυρα είχε αρχικά προκρίνει για την αγορά αυτή την κινεζική επιχείρηση China Precision Machinery Export-Import Corporation (CPMIEC), μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων επειδή παραβίασε το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στο Ιράν και τη Συρία.

Λόγω των επικρίσεων από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ, η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση επανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με τους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων η γαλλο-ιταλική Eurosam.

Τα σχόλια είναι κλειστά.