Ειδησεογραφικό site

Έκρηξη Γιούνκερ με Γλέζο και Μαριά: Μην προσπαθείτε να με φιμώσετε

37

Ξέσπασε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος, απαντώντας στα «πυρά» των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μανώλη Γλέζου και Νότη Μαριά, ξεκαθάρισε ότι κανένας δεν θα τον φιμώσει.

Οι ευρωβουλευτές εγκάλεσαν τον κ. Γιούνκερ σχετικά με την προειδοποίηση που έκανε την περασμένη εβδομάδα προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εκλεγούν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία καθώς και πως θα προτιμούσε «οικεία πρόσωπα».

Πρώτος ο κ. Γλέζος είπε ότι ο κ. Γιούνκερ επεμβαίνει με τις «αντιδεοντολογικές» του δηλώσεις «για να σώσει την οικεία του κυβέρνηση», ενώ στη συνέχεια, ο κ. Μαριάς ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν να σεβαστεί τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τον κάλεσε να πάψει να ενεργεί «ως εκπρόσωπος των δανειστών».

«Σταματήστε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά της Ελλάδας γιατί ό,τι και να κάνετε δεν μπορείτε να σώσετε τους μνημονιακούς σας φίλους», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Γιούνκερ απάντησε στους ευρωβουλευτές τονίζοντας ότι θα λέει ό,τι θέλει να πει και πως δεν μπορεί να φιμωθεί.

«Εδώ συζητάτε συχνά ως εθνικά κοινοβούλια που αντιπαρατίθενται. Εγώ είμαι πολιτικός και μην προσπαθείτε να με φιμώσετε. Θα λέω ό,τι θέλω να πω. Αν αφορά μια χώρα θα το λέω. Ο κόσμος μπορεί να επικρίνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη να σιωπά. Ε, λοιπόν δεν πρόκειται να σιωπήσει», ανέφερε σε έντονο ύφος ο κ. Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία περίπου εβδομάδα και κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης, που διοργάνωσε η αυστριακή δημόσια τηλεόραση μαζί με τον EuObserver, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που ένα «λάθος εκλογικό αποτέλεσμα» θα μπορούσε να έχει στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε ευθέως για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην χώρα, στην περίπτωση που στις 29 Δεκεμβρίου δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν θα κρύψω την γνώμη μου καθώς υπάρχει πιθανότητα το τιμόνι της χώρας να αναλάβουν ακραίες δυνάμεις», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ, αλλά στο ερώτημα του δημοσιογράφον αν με τη δήλωσή του αυτή εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε εμμέσως με τη διπλωματική μέθοδο της σιωπηράς αποδοχής.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα και έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω των δηλώσεών του, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι όταν μιλούσε για ακραίες δυνάμεις, εννοούσε την ακροδεξιά.

«Εγώ δεν ξέρω ελληνικά και δεν ξέρω τι έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες. Δεν κατανοώ, γιατί η ελληνική Αριστερά υπερασπίζεται την άκρα Δεξιά. Εγώ μισώ την άκρα Δεξιά», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τα περί «οικείου προσώπου στην εξουσία, στην Ελλάδα»

Γιούνκερ προς Ευρωπαίους ηγέτες: Βάλτε το χέρι στην τσέπη για να ανακάμψουμε

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε την Τετάρτη από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να βοηθηθεί η Ουκρανία.

«Οι συμβολές των κρατών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα έχουν καταλυτική επίδραση» για τη χρηματοδότηση των έργων, υπογράμμισε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

«Πολλές χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους. Αναμένω πλέον συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο λόγια, λόγια… Χρειάζομαι χρήματα, ζεστά και μετρητά», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε επίσης ότι η Ουκρανία —που αποτελεί το δεύτερο θέμα συζήτησης της συνόδου κορυφής— έχει ανάγκη 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι χώρες θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό καθώς η πιστωτική γραμμή για αυτού του είδους τη βοήθεια έχει περιοριστεί πολύ και αν τη χρησιμοποιήσουμε όλη για την Ουκρανία, δεν θ’ απομείνει τίποτα», προειδοποίησε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο το τριετές επενδυτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο Γιούνκερ. Από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται ότι θα χορηγηθούν 21 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, προκειμένου να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές. Για να ενθαρρύνει τις χώρες να αγκαλιάσουν το νέο Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τα ποσά που θα συνεισφέρουν να μην υπολογίζονται στο έλλειμμά τους όμως πολλές χώρες πριν δεσμευτούν θέλουν να δουν και γραπτώς αυτήν την εγγύηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.