Ειδησεογραφικό site

Το πρωί σύγκληση της Βουλής και δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή

25

kyvsym

Η κυβέρνηση μετά από ένα υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε σαν κυβερνητικό, απόφάσισε να συγκαλέσει το πρωί του Σαββάτου τη Βουλή και στη συνέχεια να προκηρύξει δημοψήφισμα σε επτά μέρες.
Το κυβερνητικό συμβούλιο ξεκίνησε λίγο πριν τις 9 το βράδυ με την επιστροφή του Α. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες αλλά λίγο μετά τις 11 κλήθηκαν στο Μαξίμου όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί που αποφάσισαν να προχωρήσουν στη λύση του δημοψηφίσματος.

Πληροφορίες από το Μαξίμου αναφέρουν πως συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών αλλά τελικά προκρίθηκε η απόφαση για δημοψήφισμα.
Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση μεταθέτει στους πολίτες την απόφαση για τα μέτρα, την ώρα που είναι άγνωστο τι θα γίνει με την προθεσμία της 30ης Ιουνίου για τον ELA αλλά και τη δόση του ΔΝΤ που πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Παράλληλα παραμένει άγνωστο το κατά πόσο είναι «νόμιμη»η προκήρυξη δημοψηφίσματος εντός επτά ημερών, την ώρα που ουδείς ακόμη γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των θεσμών.

Πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού ενημερώθηκαν από τον πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρταίας και από τον Ν. Βούτση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Κυβερνητικό συμβούλιο
Νωρίτερα και με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την τελευταία πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος, με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 15,5 δισ, ευρώ, το σημερινό έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε αποκτήσει δραματικές διαστάσεις.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ έφτασε στο Μαξίμου και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης αλλά και οι Στρατούλης και Κοντονής. Στη συνέχεις προσήλθαν οι Φωτίου, Κουντουρά, Χριστοδουλοπούλου, Δρίτσας, Κατρούγκαλος. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε πως «πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».
Η διευρυμένη σύνθεση -πλέον πρόκειται περί υπουργικού συμβουλίου επί της ουσίας και όχι κυβερνητικού – μαρτυρά ότι βρισκόμαστε μπροστά στη λήψη πολύ σοβαρών αποφάσεων.

Λίγο πριν την έναρξη του κυβερνητικού συμβουλίου, κυβερνητικές πηγές έστελναν σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, «απαντώντας» εμμέσως στην ατάκα «the game is over» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Το επικοινωνιακό game is over» έλεγαν, τονίζοντας ότι στο χθεσινό Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών.

Η πρότασή τους είναι ένα σκληρό Μνημόνιο, που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ και άλλα, λένε από την κυβέρνηση.

Και καταλήγουν: «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι, προσερχόμενος στο Μαξίμου, ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας: «Νομίζω ότι αύριο πάμε για συμφωνία».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.