Ειδησεογραφικό site

Έντονες διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ, Κεντροαριστερά-Λοβέρδος:Ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο-Παραίτηση Βενιζέλου και νέα 3η Σεπτέμβρη ζητά η Κ. Διαμαντοπούλου

57

«Θερμό» πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Ήδη ο Ανδρέας Λοβέδος ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασιών, ενώ η Κατερίνα Διμαντοπούλου (μέλος ΚΕ του ΠΑΣΟΚ) ζητά την παραίτηση Βενιζέλου και νέα «3η Σεπτέμβρη».

Αναλυτικά:

Την έναρξη των διαδικασιών για την κεντροαριστέρα ανακοίνωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της συσπείρωσης των δυνάμεων του χώρου θα είναι θετικό.

Στην ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook αναφέρει πως το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση ενός ενιαίου χώρου της κεντροαριστεράς και πως με άξονα το ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση των δυνάμενων της σοσιαλδημοκρατίας είναι αναγκαία για την Ελλάδα και τους πολίτες.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην προσωπική του σελίδα ο κ. Λοβέρδος:

“Aπό τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για έναν ενιαίο χώρο της κεντροαριστεράς.
Mε άξονα το ΠΑΣΟΚ, η συσπείρωση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας είναι αναγκαία για την Ελλάδα και τους πολίτες. Eκτιμώ πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι θετικό”.

Παραίτηση Βενιζέλου και νέα “3η του Σεπτέμβρη” ζητά η Κ.Διαμαντοπούλου

Να πάει το ΠΑΣΟΚ σε ανοιχτό συνέδριο με Οργανωτική Επιτροπή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και να «υπογράψει» «Νέα Δέσμευση προς τους Πολίτες» ζητά το Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

Η υποψήφια βουλευτής της Α’ Αθήνας, πρώην Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και μέλος της ΚΠΕ, με ανοιχτή επιστολή της στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, ζητά ένα νέο συνέδριο “επανίδρυσης” του ΠΑΣΟΚ πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς, ενώ θέτει ως “προαπαιτούμενα” τη διαφύλαξη της σοσιαλιστικής ταυτότητας του Κινήματοις αλλά και την ανάληψη της ευθύνης από τη σημερινή ηγεσία ( παραίτηση) και την εκλογή νέου Προέδρου από το Συνέδριο.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή της Κ. Διαμαντοπούλου

« Αθήνα, 13/8/2014

Πρόεδρε,

Στην τελευταία σας ομιλία στις 30 Ιουλίου στο Κάραβελ  μιλήσατε εκτενώς για τις πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.

Επειδή  δεν υπήρξε η δυνατότητα διαλόγου αναγκάζομαι να εκφράσω τις απορίες και τις προτάσεις μου μέσα από την παρούσα ανοιχτή επιστολή.

Καθημερινά συναντώ συμπολίτες μου που δηλώνουν πολιτικά άστεγοι. Που στήριξαν παλιότερα το ΠΑΣΟΚ αλλά σήμερα του γυρίζουν την πλάτη.

Δεν είναι όλοι αυτοί πρώην βολεμένοι που ξεβολεύτηκαν.

Είναι πολλοί συνειδητοποιημένοι πολίτες που δεν φοβούνται την κρίση αλλά θέλουν να την περάσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη, με πραγματική αλλαγή στο κράτος και τους θεσμούς, με την στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Και ρίχνουν στο ΠΑΣΟΚ το ανάθεμα γιατί περίμεναν από αυτό περισσότερα.

Αναγνωρίζουν ότι η χώρα πάσχει από ΕΠΙΜΟΝΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ. Θεσμική αστάθεια που προκαλείται και αναπαράγεται και από την παρούσα Συγκυβέρνηση.

Καμιά μεταρρύθμιση δεν ολοκληρώνεται, καμιά υγιής αλλαγή δεν μακροημερεύει.

Και αυτοί που παίζουν το σάπιο σύστημα στα δάχτυλα, το ξέρουν καλά αυτό το παιγνίδι.

Το ΑΣΕΠ μια ισχύει, μια δεν ισχύει.

Η Διαύγεια εφαρμόστηκε για λίγο, τώρα συνεχώς «ψαλιδίζεται». Άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται και άλλοι απολύονται για να επαναπροσληφθούν. Δύο μέτρα και δεκαπέντε σταθμά !

Δεν  δεσμευτήκαμε  να τελειώσει η βιομηχανία των ύποπτων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια ? Μα αυτή μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού θέριεψε ξανά.

Αναγγείλατε ότι η Τρόικα φεύγει.

Πρέπει να πούμε την αλήθεια στους πολίτες αντί να κρυβόμαστε πίσω από την τρόικα.

Χωρίς Τρόικα δεν σταματάει η επιτήρηση, απλά  αλλάζει ο επιτηρητής.

Ο νέος επιτηρητής θα είναι μια ομάδα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  οι αγορές.

Αυτές που χρεοκόπησαν και την Αργεντινή, που κερδοσκόπησαν στην Ασία και που για να προστατευτούμε μπήκαμε στο σκληρό κουστούμι του ευρώ.

Έξυπνο το σχέδιο, κουτοπόνηρη η εφαρμογή του. Θέλαμε να δανειζόμαστε με τα επιτόκια που απολάμβανε η Γερμανία αλλά τα δανεικά αντί να τα επενδύουμε στην παραγωγική οικονομία τα χαρίζαμε στους πελάτες του πολιτικού συστήματος, στην παρασιτική οικονομία.

 

Είπατε στην ομιλία σας ότι «το κύριο θέμα είναι να νιώσουν ασφάλεια οι τράπεζες».

Θα περίμενα από τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος να πει ότι «το κύριο θέμα είναι να νιώσουν ασφάλεια τα νοικοκυριά».

Ποιές ακριβώς τράπεζες ;  Αυτές που πυρπόλησαν την οικονομία, χρεοκόπησαν και αναστήθηκαν με τα χρήματα των φορολογούμενων; Πότε ακριβώς θα νιώσουν ασφάλεια;  Όταν θα έχουν ρυθμίσει όλα τα δάνεια με εξασφαλίσεις και εξωφρενικά επιτόκια ;  Και επομένως θα πληρωθούν διπλά – μία με τα χρήματα των φορολογούμενων και μια με την πραγματική αποπληρωμή των ρυθμισμένων δανείων.

Ορίσατε στην ομιλία σας το ποσοστό της Ελιάς στις Ευρωεκλογές ως «αναγκαστικό ποσοστό». Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος ;

Επίσης είπατε ότι «το αποτέλεσμα της Ελιάς δεν είναι ικανοποιητικό αλλά πυκνό» !

Πέρα από το γεγονός ότι η ταπεινή μου σκέψη δεν αντιλαμβάνεται τον όρο  «πυκνό αποτέλεσμα» ,

Αφού δεν είναι ικανοποιητικό γιατί βιαζόμαστε να ανακηρύξουμε την Ελιά  πρωταγωνιστή των εξελίξεων ;

Μήπως γιατί πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή με καθετί που θυμίζει «σοσιαλιστικό» ;

Τότε σωστά θέλετε να αλλάξετε τον τίτλο Πρόεδρε.

Ενοχλεί η λέξη Σοσιαλιστικό στον τίτλο.

Λειτουργεί σαν φωτεινός συναγερμός που αναβοσβήνει και   υπενθυμίζει ότι το σκάφος έχει πάρει διαφορετική πορεία.

Είναι λογικό λοιπόν να επιχειρείται να αλλάξει.

Αυτό που ασκείται εξάλλου δεν είναι σοσιαλιστική πολιτική, ούτε καν μακρινός απόγονος της.

Είναι μια ad hoc διαχείριση. Χωρίς τις βασικές αρχές μας,  χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

Δεν θέσαμε όρους  Πρόεδρε για να μπούμε στην Κυβέρνηση και αυτό το πληρώνουμε και θα το πληρώσουμε.

Δεν δεσμευτήκαμε απέναντι στους πολίτες που μας ψήφισαν για τις προϋποθέσεις της συνύπαρξης μας με την Κυβέρνηση των Ζαππείων. Στηρίζουμε περιστασιακά θέσεις. Δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής για δευτερεύοντα ζητήματα ενώ τα μεγάλα και σημαντικά τα καταπίνουμε «αμάσητα».

Θα παραδεχτούμε ότι πολλά από τα μέτρα ήταν εντελώς λανθασμένα; Θα ζητήσουμε να υπάρχει και να λειτουργεί μια Αρχή Αξιολόγησης της  Απόδοσης των φόρων σε σύγκριση με το κοινωνικό κόστος που αυτοί προκάλεσαν.  Είναι πια φανερό ότι πολλά από τα μέτρα ήταν χωρίς μελέτη , χωρίς να υπηρετούν ένα συνολικό σχέδιο.

Απλά όταν ρίχνει κατακλυσμό φόρων θα γεμίσουν και μερικοί κουβάδες νερό για το έλλειμμα. Το πόσο ακριβά πληρώθηκαν αυτοί οι κουβάδες φοβάμαι ότι δεν το συνειδητοποιείτε.

 

Είμαστε σύμφωνοι Πρόεδρε με την ΜΗ αξιοποίηση της λίστας με τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό το 2009-2012 και που έχει η Τράπεζα της Ελλάδος στα αρχεία της;

Η΄ θα συνεχίσουμε να παίζουμε το παιχνίδι  «εμείς θέλουμε να φορολογήσουμε το χρήμα που έφυγε, οι  ξένες τράπεζες δεν μας δίνουν στοιχεία».

Είμαστε σύμφωνοι Πρόεδρε με την ανάληψη  χρεών συγκεκριμένων επιχειρήσεων  από το Κράτος;

Είμαστε σύμφωνοι Πρόεδρε με το επιλεκτικό κούρεμα δανείων μόνο συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρήσεων;

Ταυτόχρονα,

Δεν θυμάμαι να διαφωνήσαμε  με την καταγραφή κάθε οικονομικού στοιχείου για τους πτωχευμένους μικρομεσαίους σε λευκούς και μαύρους Τειρεσίες.

Δεν θυμάμαι να διαφωνήσαμε  με την ύπαρξη τεράστιων εισπρακτικών εταιριών που ανήκουν σε πολιτικές οικογένειες υπουργών της κυβέρνησης Καραμανλή.

Δεν θυμάμαι να βάλαμε υποχρέωση ρευστότητας προς την αγορά, όταν διασώζονταν οι τράπεζες με χρήματα των φορολογούμενων.

Δεν θυμάμαι να καταγγείλαμε ότι δεν μπορεί να διώκεται ποινικά ο μικρομεσαίος που αδυνατεί, μέσα στην ιστορική κρίση, να πληρώσει για τη δική του ασφάλιση και μένει χωρίς βιβλιάριο υγείας!

Μια βόλτα στα δημόσια νοσοκομεία θα πείσει και τον πιο δύσπιστο για την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας των πολιτών.

Από την επανάσταση του αυτονόητου καταλήξαμε στην πραγματοποίηση του αδιανόητου.

Που είναι όλες εκείνες οι αξίες που δίνουν σε ένα σοσιαλιστικό ή σοσιαλδημοκρατικό κόμμα την ταυτότητα του ;

Πόσο στηρίξαμε  το κοινωνικό κράτος ως δίχτυ ασφαλείας για τα θύματα της κρίσης ;

Πόσο αγωνιστήκαμε για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς στέγη και τροφή ;

Πόσο δουλέψαμε πραγματικά για την παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας μας  ;

Βασικές αρχές του σοσιαλισμού τις εξοβελίσαμε πατώντας στην αναγκαιότητα διάσωσης της χώρας.

Ως πότε θα συμβαίνει αυτό;

Έως ότου διασωθεί η χώρα απαντάτε.

Μόνο που φαίνεται πως το μόνο που θα διασωθεί είναι η χρεοκοπημένη πολιτική, τραπεζική και επιχειρηματική ελίτ που μας έφερε ως εδώ.

Όλοι εκείνοι που σιτίζονταν από τη διαπλοκή τους με τον κρατικό κορβανά και που σήμερα διασώζονται με προκλητικό τρόπο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο οι πολιτικές αξίες  μας θα είναι στην κατάψυξη ;

Υπάρχουμε όμως και εμείς που πιστεύουμε ότι ακριβώς μέσα στην δίνη της κρίσης ήταν και είναι αναγκαίες οι σοσιαλιστικές πολιτικές.

Όχι βέβαια με το στρεβλό περιεχόμενο που τους έδωσαν κάποιοι στο παρελθόν.

Αλλά με το περιεχόμενο της πίστης στον άνθρωπο και της διάσωσης των ανθρώπων και των οικογενειών , των δημιουργών και των παραγωγών αντί της διάσωσης του παρασιτισμού.

Δεν σώζεται η Ελλάδα, όπως τόσο διαφημίστηκε. Σώθηκαν οι ένοχοι της κατάρρευσης. Σώθηκαν οι επιμέρους ελίτ που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια.

Οι συνεπείς πολίτες και οι άνθρωποι της δημιουργίας  είναι τα μεγάλα θύματα ενώ οι κλέφτες και οι φοροφυγάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Οι τελευταίοι θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση αλώβητοι, θα σπουδάσουν τα παιδιά τους και θα εξασφαλίσουν τα γηρατειά τους.

Οι πρώτοι κατρακυλούν στο κοινωνικό και οικονομικό περιθώριο.

Αντιλαμβάνεστε πόση δυστυχία και οργή συσσωρεύονται?

Μιλήσατε για το επικείμενο συνέδριο χωρίς σαφές πλάνο.

Για άλλη μια φορά οι διαδικασίες είναι θολές και άγνωστες.

Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι η βάση δεν θα ανεχθεί άλλο ένα συνέδριο-παρωδία όπως το προηγούμενο.

Υπάρχει μια επίμονη ασάφεια που προϊδεάζει για επανάληψη των γνωστών πρακτικών και μεθοδεύσεων.

Όμως η σημερινή κατάσταση της χώρας αντιμετωπίζεται μόνο με νέες πολιτικές και εργαλεία βασισμένα στις αρχές του σοσιαλισμού που θα χτυπήσουν στη ρίζα τις πηγές της ανισότητας και της αδικίας και θα προσδιορίσουν ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο.

Για να στηρίξουμε τους αδύναμους και να δώσουμε φτερά στους δημιουργούς.

Αξίες, πολιτικές και νέα εργαλεία που δεν τα έχουμε ούτε περιγράψει. Που θα πρέπει να τα προσδιορίσουμε σε ένα ουσιαστικό συνέδριο  πριν πάμε σαν γαμπροί χωρίς προίκα στο συνοικέσιο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σε ένα Ανοικτό Συνέδριο Αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Σε ένα εργαστήριο πολιτικών θέσεων και προτάσεων.

Ένα συνέδριο που θα καταλήξει σε  μία «Νέα Δέσμευση προς τους Πολίτες». 

Δέσμευση απέναντι στο έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Δέσμευση για μια Νέα Πορεία.

Όλα από την αρχή. Όχι όμως από το μηδέν.

Πρέπει μια άλλη γενιά να πάρει στα χέρια της την τύχη της χώρας.

Αλλά αυτή την γενιά δεν θα την καθορίσει κανείς  στέλνοντας «κατασκευασμένους» πολιτικούς σε θέσεις κλειδιά. 

Δεν θα είναι οι εκλεκτοί , που μιλούν χωρίς να λένε τίποτα αλλά παίζουν τον υπαγορευόμενο ρόλο την κρίσιμη στιγμή.

Δεν θα είναι ούτε οι τρόφιμοι των πολιτικών γραφείων, ούτε φωστήρες με χίλια πτυχία αλλά ατσαλάκωτα πουκάμισα.

Θα είναι εκείνοι που δεν φοβούνται τη δουλειά, που έχουν λιώσει σόλες στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Που δεν θα λιποψυχήσουν μπροστά στο «θεριό» γιατί ξέρουν ότι το «θεριό» τους τρώει το μέλλον.

Με την φλόγα της δημιουργίας και της αλλαγής να καίει μέσα τους…

Αυτή η νέα γενιά θα βγει από διαδικασίες που δεν θα τις χειραγωγεί κανείς! 

Και εάν ξανά της κλείσουν το δρόμο, αυτή θα προλάβει το ραντεβού της με την ιστορία.

Γιατί;  Γιατί η κοινωνία την περιμένει με ανυπομονησία…..

Ένα τέτοιο συνέδριο δεν μπορεί να το εγγυηθεί η σημερινή ηγετική ομάδα του κόμματος.

Η σημερινή ηγετική ομάδα  πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί ,  να πάει το Πασοκ στο συνέδριο με Οργανωτική Επιτροπή την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και κύριο καθήκον  αυτής να εξασφαλίσει τη συμμετοχή όλων όσων επιθυμούν ισότιμα, χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς .

Με διάφανες ψηφοφορίες για τα μεγάλα θέματα, θέματα  που θα τα επιλέξει η ίδια η βάση στο πρότυπο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

Με βάση τη «Νέα Δέσμευση προς τους Πολίτες» θα εκλεγεί και η νέα ηγεσία που θα αναλάβει να την εκφράσει.

Κάτω οι μηχανισμοί, Ψηλά η πολιτική.

 Όλοι και όλα από την αρχή.

Συντροφικά,

Κατερίνα Διαμαντοπούλου

Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Πασοκ»

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.