Ειδησεογραφικό site

Στη φυλακή οι τρεις της ΧΑ, που αφέθηκαν ελεύθεροι για συμπληρωματικές κατηγορίες

44

Ελεύθεροι, με κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που απολογήθηκαν σήμερα, Παρασκευή, ο γγ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ενώ ελεύθερος χωρίς όρους κρίθηκε ο τρίτος βουλευτής Χρήστος Παππάς.

Και οι τρεις επιστρέφουν στη φυλακή, καθώς κρατούνται για τη βασική κατηγορία που αφορά την ένταξη και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Οι όροι που επιβλήθηκαν σε Μιχαλολιάκο και Λαγό, θα τεθούν σε ισχύ στην περίπτωση αποφυλάκισής τους.

Η απόφαση των ανακριτριών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα, όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» από τους περίπου 100 συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος, που ανέμεναν τη αποχώρηση της κλούβας για την επιστροφή των τριών στον Κορυδαλλό.

Μιχαλολιάκος- Παππάς απολογήθηκαν με υπομνήματα

Οι Μιχαλολιάκος και Παππάς, παρέδωσαν υπομνήματα στις δύο εφέτες, ενώ αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία για το κακούργημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής, με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ο Χρήστος Παππάς για πλημμεληματική παράβαση του νόμου περί όπλων και επιπλέον για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Στα υπομνήματά τους και οι δύο, χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τις συμπληρωματικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους, ενώ τονίζουν ότι δεν μπορούν να κριθούν εκ νέου προφυλακισμένοι για τα αδικήματα αυτά.

Και οι δύο φέρονται να υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί προφυλάκιση και για αυτές τις κατηγορίες θα είναι παράνομη, καθώς τα ευρήματα βάσει των οποίων ασκήθηκε η συμπληρωματική δίωξη ήταν γνωστά από τον περασμένο Οκτώβριο που είχαν γίνει έλεγχοι στα σπίτια τους και καταγεγραμμένα σε εκθέσεις κατάσχεσης.

Ο Χρήστος Παππάς υποστηρίζει, επίσης, ότι μεταβλήθηκε σε κακούργημα η αρχικά χαρακτηρισμένη ως πλημμέλημα πράξη της παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της δεύτερης κράτησής του. Υποστηρίζει δε ότι τα επίμαχα αντικείμενα είναι δύο βυζαντινά βιβλία.

Ο κατά τη δικογραφία αρχηγός της οργάνωσης υποστηρίζει ότι η κατηγορία σε βάρος του αφορά τέσσερα όπλα που είχε για την ασφάλειά του.

Τονίζει δε, ότι ουδέποτε δόθηκαν σε τρίτο άτομο, ούτε έχουν εμπλακεί σε οποιαδήποτε από τις αποδιδόμενες παράνομες ενέργειες της οργάνωσης.

Επεισόδια στο Εφετείο

Νωρίτερα είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το Εφετείο όπου μετήχθησαν οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός μεταξύ αστυνομίας και οπαδών της Χρυσής Αυγής.

Κατά την άφιξη της «κλούβας» στην οποία επέβαιναν οι κρατούμενοι δημιουργήθηκε ένταση καθώς οι περίπου 150 συγκεντρωμένοι οπαδοί της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να πλησιάσουν το όχημα.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, οι συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν από άλλο σημείο με αποτέλεσμα οι δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.