Ειδησεογραφικό site

Έλενα Παναρίτη: Πάντα μέσα σε όλα τα ΔιευθυΝΤήρια – Τι έγραψε το «Κ»

108

Toυ Γιώργου Γερόπουλου

Μια προφητική ερώτηση απηύθυνε τον Σεπτέμβριο του 2009 η εφημερίδα «Αυγή»: «Είναι ένας επικίνδυνος αδαής ιδεολόγος ή ένα καλά κρυμμένο αρπακτικό;» Η ερώτηση αφορούσε το πρόσωπο της Έλενας Παναρίτη και απευθυνόταν στην τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία την είχε τοποθετήσει σε περίοπτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ποιος φανταζόταν τότε ότι τελικώς η απάντηση θα έπρεπε να δοθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρας;

Στην Έλενα Πανάρετη, κατά δήλωσή της θεσμική οικονομολόγο, στράφηκαν τα εγχώρια φώτα της δημοσιότητας τον Σεπτέμβριο του 2009, όταν εκλέχτηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διεκδίκησε διακαώς μια υπουργική καρέκλα στην πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο από τις χώρες πέραν του Ατλαντικού με ακαδημαϊκές και άλλου τύπου περγαμηνές, αφού διέθετε ένα καλοδιατυπωμένο και πλούσιο ακαδημαϊκό βιογραφικό.

Κατέχει πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μεταπτυχιακά διπλώματα σε Διεθνή Οικονομικά και Ευρωπαϊκές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο John Hopkins στις ΗΠΑ. Επίσης κατέχει δίπλωμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Παγκόσμιες Χρηματοοικονομικές Αγορές και Κρίσεις» από το Πανεπιστήμιο Harvard στις ΗΠΑ και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο INSEAD στη Γαλλία. Έχει άριστη γνώση της αγγλικής, της ισπανικής, της γαλλικής και της ιταλικής και λίγο της γερμανικής.

ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Και κυρίως έχει θητεύσει στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, προβάλλοντας ως μεγάλη της επιτυχία ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας της στην Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοστάτησε στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στο Περού, εργασία για την οποία της απονεμήθηκε η διάκριση της διεθνούς βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας.

Με μια μικρή λεπτομέρεια, την οποία επιμελώς υποκρύπτει, ότι προσέφερε τις υπηρεσίες της σε ένα καθεστώς το οποίο χαρακτηριζόταν από πολλούς ως δικτατορικό και διεφθαρμένο. Δεν τα γράφουμε εμείς, τα κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν εγκαλούσε την κυβέρνηση Παπανδρέου για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με τη συμμετοχή της κ. Παναρίτη. Για την ιστορία, είχε συνεργαστεί με τον πρόεδρο του Περού Φουτζιμόρι, ο οποίος το 2000 εγκατέλειψε την εξουσία και το Περού, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση χρήματος και μαζικές δολοφονίες.

Αυτά για το παρελθόν, διότι από το 2009, που ταλανίζει την πολιτική επικαιρότητα, έχει συνεργαστεί με όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς να εμπνέει εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά τις πολυποίκιλες δραστηριότητές της. Ενδεικτικό του γεγονότος αυτού είναι ότι και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ουδέποτε θαμπώθηκε από τα τεχνοκρατικά προσόντα της κ. Παναρίτη, γι’ αυτό δεν την αξιοποίησε σε κυβερνητική θέση.

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Η σταθερότητα των απόψεών της είναι παροιμιώδης, αφού σε ανύποπτο χρόνο δηλώνει: «Δεν είναι το θέμα μας να κόψουμε λίγο τους μισθούς και τις συντάξεις. Κι όχι λίγο, πολύ. Το θέμα μας είναι να πάψουμε να έχουμε ελλείμματα». Προτείνοντας προσφυγή στο ΔΝΤ και προκαλώντας τους συναδέλφους της, ενώ μετά την πτώση Παπανδρέου καρφώνει τον ευεργέτη της, λέγοντας ότι πρώτα τα νομοσχέδια μεταφράζονται στα γερμανικά και παίρνουν την έγκριση του Βερολίνου. Για να μη μείνει χωρίς δουλειά αναζητεί στέγη στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σχέδια του κ. Βαρουφάκη την οδήγησαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικώς, η θεσμική οικονομολόγος αποφάσισε να στηρίξει τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Τσίπρα και προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού προσέφερε κατά καιρούς τηλεοπτικά show, αποκαλύπτοντας πτυχές της διαπραγμάτευσης. Οι αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας πολλές και ο προϊστάμενός της, αναλογιζόμενος το προσωπικό του κόστος, την αποσύρει για να την επαναφέρει στο προσκήνιο του ΔΝΤ χωρίς επιτυχία, αφού απεσύρθη κακήν κακώς.

Ένα κείμενο της εφημερίδας «Αυγή» και ένα video με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή με την οποία κατακεραύνωνε την παρουσία Παναρίτη στην πολιτική σκηνή, είναι «όλα τα λεφτά», όπως θα έλεγε και ο θυμόσοφος λαός, και αποκαλύπτει προθέσεις και στάσεις ζωής για την Έλενα Παναρίτη και τις εκάστοτε εξουσίες που τη χρησιμοποίησαν.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ

Η παρουσία της Έλενας Παναρίτη στην ελληνική πολιτική σκηνή οφείλεται αποκλειστικά στον Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η οικονομολόγος αποτελεί τη βασική συνεργάτιδά του στην πανεπιστημιακή και πολιτική καριέρα του. Ο κ. Βαρουφάκης την προώθησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009, καθώς ο αδελφικός του φίλος Νίκος Παπανδρέου έπεισε τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου για τη χρησιμότητά της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βαρουφάκης την τοποθέτησε σε πείσμα πολλών κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την αντίδραση των Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτου στην πρώτη αποτυχείσασα διαπραγματευτική ομάδα. Ο ίδιος την απέσυρε όταν είδε ότι το πουλέν του δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα στην εικόνα του από όσα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου. Και για να διασώσει το πολιτικό κύρος του, ο Γιάνης Βαρουφάκης την όρισε εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ. Ήθελε ο υπουργός Οικονομικών μια ρεβάνς απέναντι σε όλους όσοι επιδιώκουν την πολιτική απομείωσή του. Ο Γιάνης, ως καλός γνώστης των παιγνίων εξουσίας, έβαλε όρο στον πρωθυπουργό για να προσφέρει στήριξη την αξιοποίηση της κ. Παναρίτη σε διεθνή θέση. Ήθελε το μάτι και το αυτί του στο ΔΝΤ για να μπορεί να παίξει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό. Ο πρωθυπουργός δημοσίως του προσέφερε διέξοδο, ωστόσο υπογείως ανέχτηκε αντιδράσεις ακόμη και κορυφαίων, όπως των κ.κ. Παππά και Σαγιά. Οι κακές γλώσσες λένε ότι αντέδρασε έντονα και το ΔΝΤ. Η συνέχεια προδιαγεγραμμένη, καθώς η κ. Παναρίτη, μετά από προτροπή του υπουργού, απεσύρθη για να σώσει τα προσχήματα. Εάν η πλήρωση της θέσης στο ΔΝΤ καθυστερήσει, μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως κορυφαίος θεσμικός-πολιτικός οικονομολόγος, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κ. Λαγκάρντ. Η υπογραφή της συμφωνίας, εάν και όταν έρθει, και η αποχώρησή του από το Οικονομικών θα δείξουν τι μέλλει γενέσθαι.

Τα σχόλια είναι κλειστά.