Ειδησεογραφικό site

Έκτακτο δελτίο λόγω καύσωνα: Δεκαπενταύγουστος με 41 βαθμούς!-Ποιες περιοχές θα σπάσουν τα ρεκόρ ζέστης

62

Χρειάστηκε να φτάσουμε στην καρδιά του… αλλοπρόσαλλου φετινού καλοκαιριού για να χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος και το «έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων» από την ΕΜΥ να αφορά στη ζέστη και όχι σε καταρρακτώδεις βροχές.

Πέρα από το παράξενο του πράγματος πάντως, τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο θα δείξει ακόμα και 41 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η άνοδος ξεκινά από σήμερα Τρίτη και θα κορυφωθεί το Δεκαπενταύγουστο.

Η πτώση θα είναι επίσης σταδιακή από το Σάββατο 16 Αυγούστου, ενώ αισθητή θα γίνει σε όλη τη χώρα την Κυριακή, καθώς θα πνέουν και ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως 7 έως και 8 μποφόρ.

Αναλυτικά, την Τετάρτη αναμένεται ο υδράργυρος να φτάσει στους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, τους 33 στις Κυκλάδες και 35-36 στην υπόλοιπη χώρα.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 39 στα ηπειρωτικά, στους 34 στις Κυκλάδες και στους 37 στις υπόλοιπες περιοχές.

Η Παρασκευή, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, θα είναι σαφώς η πιο καυτή μέρα. Αναμένεται «40άρι» στα ηπειρωτικά, ενώ σε κάποιες περιοχές το θερμόμετρο θα δείξει και 41, με πιθανότερες «υποψήφιες» περιοχές αυτές της ανατολικής χώρας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Οι Κυκλάδες θα είναι στη καλύτερη κατάσταση καθώς θα κάνουν Δεκαπενταύγουστο με 35 βαθμούς, ενώ η υπόλοιπη χώρα με 38.

Η Τμηματάρχης Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι η πρώτη φορά για φέτος που η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. «Υπάρχει μια διάρκεια του φαινομένου, μια εμμονή για 2-3 μέρες, γι αυτό και βγάλαμε έκτακτο δελτίο» αναφέρει η κ. Μαρινάκη.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια.

Πώς θα προστατευτείτε

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του επερχόμενου καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο έθεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα έκτακτα περιστατικά.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τις ακόλουθες συμβουλές:

-Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
-Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
-Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ).
-Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας,
-Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:

1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.

Συχνά λουτρά.
Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.

Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:

Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.